Vijesti - Predavanje s. Viktorije Šimić o trgovini ljudima

 

Predavanje s. Viktorije Šimić o trgovini ljudima

Predavanje s. Viktorije Šimić o trgovini ljudima Autor: ika/tu
Objavljeno: 18. 02. 2016 - 23:03

Migranti su danas posebno ranjiva skupina

U skladu sa smjernicama nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, u župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu 18. veljače u prostoru župne crkve gostovala je s. Viktorija Šimić iz Vinkovaca, redovnica Družbe milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova, koja je održala predavanje na temu trgovine ljudima. 

Prisutne vjernike upoznala je s problemom trgovine ljudima koji u Hrvatskoj još nije dovoljno prepoznat. Službene statistike ukazuju da je trend ove rabote u porastu. Stvarni podaci o žrtvama trgovine ljudima, prema riječima s. Viktorije, najvjerojatnije su znatno veći od službenih jer se trgovina ljudima iz raznih razloga ne prijavljuje odmah ili se uopće ne prijavljuje. Naglasila je da u spektar djelatnosti žrtava trgovine ljudima spadaju seksualno iskorištavanje protiv volje same osobe, prisilni rad, otimanje djece radi prodaje obiteljima bez djece, kućno ropstvo, trgovina organima i također nije zanemariv broj slučajeva trgovina organima radi vračanja. 

S. Viktorija ističe kako treba razlikovati krijumčarenje ljudi, gdje osobe to same traže, i trgovinu ljudima na koju su osobe primorane pod prijetnjom sile. Razlozi za trgovinu ljudima su najčešće siromaštvo žrtve, politička nesigurnost zemlje, neravnopravnost spolova i manjak poštivanje ljudskog dostojanstva. Trgovina ljudima se događa zbog zarade i zbog potražnje. Rizik trgovaca ljudima je puno manji od rizika trgovaca drogom. Migranti su danas posebno ranjiva skupina. 

Nakon misnog slavlja s. Viktorija imala je prigodnu meditaciju na temu trgovine ljudima u okviru redovitog župnog euharistijskog klanjanja.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi