Vijesti - Pozvani i poslani

 

Pozvani i poslani

Pozvani i poslani Autor: HKM
Objavljeno: 17. 09. 2021 - 12:42

Pozvani i poslani naziv je emisije o redovništvu pod pokroviteljstvom Hrvatske redovničke konferencije. Ističući različite karizme i područja apostolata, zatim talente, osobna svjedočanstva i povijesne kontekste tijekom kojih su nicale brojne družbe i redovi, kroz prva dva ciklusa emitiranja slušatelje se upoznalo s 32 muške i ženske redovničke zajednice koje djeluju na području Hrvatske te s čak 39 redovničkih zajednica i svjetovnih instituta čija se sjedišta nalaze izvan Lijepe naše, iako su duboko nakalemljeni u hrvatski duhovni identitet. To je bogatstvo prepoznao i jedan od urednika emisije, p. Marko Šop, koji tvrdi: “Kao voditelj emisije ´Pozvani i poslani´ upoznao sam razne karizme zajednica posvećenoga života i počeo bolje upoznavati originalnost karizme moje redovničke zajednice, dehonijanaca.”

Oslanjajući se na poziv pape Franje kako Crkva treba biti otvorena te “ići na periferije”, želja redovnika je ponuditi slušateljima – putem medija – duhovnu okrjepu te posvjedočiti o ljepoti Božjega odabranja koje je proizašlo kao želja Božjega Srca. S time se slaže i novi urednik i voditelj, isusovac p. Stipo Balatinac: “Pohvalno je što HKR ima posebnu emisiju o redovništvu i što je uređuju upravo redovnici. Znak je to brige za redovnike koji toliko čine za Crkvu, a i njima prilika da se predstave preko medija.”

Upravo je nova, treća sezona iznjedrila još jedno voditeljsko i uredničko pojačanje u liku s. M. Benedikte Krapić. O redovništvu, a i očekivanjima od novog ciklusa emisija promišlja sljedeće: “Usađeni u temelje Europe, redovnici su stoljećima u Duhu odgovarali na pitanja i potrebe vremena, radom i molitvom mijenjali su svijet. A gdje smo danas? Ova emisija prilika je za istinu, iznošenje bitnih pitanja o poslanju i identitetu Crkve i rađanje novih odgovora novog vremena. Vrijeme je da iznova otkrijemo snagu redovništva koje stvara kulturu civilizacije.”

Kakvi i koji su to “redovničko-neredovnički poslovi”, gdje je Crkvi mjesto u poslanju braka i obitelji, koji je smisao patnje, krize zvanja te molitve na putu prema svetosti, kakvo je to “poslanje za život” i na koji način odgajati mlade i dati se odgojiti, što je to oduševljenost pozivom, koje su to nove redovničke karizme, razna osobna svjedočanstva te poneka crtica iz moralne teologije – sve su to teme, uz brojne druge, o kojima ćemo zajedno promišljati u novoj sezoni.

Stoga ni ne čudi kako emisija prvenstveno ima evangelizacijsku svrhu: njome se želi doprinijeti navještaju Isusa Krista, kako bi Ga naši suvremenici bolje upoznali te Njegovim posredstvom osluhnuli i prepoznali vlastitu pozvanost i poslanost u promicanju kršćanskih vrijednosti. A na koji način ´Pozvani i poslani´ te redovništvo općenito tomu doprinose, zaključuje višegodišnja voditeljica i urednica, s. Marija Zrno: “Emisija me potakla da redovništvo sagledam poput orkestra: svaki je instrument divan kada svira zasebno, ali ljepota različitosti ogleda se u tome kada sviramo zajedno, znajući da Dirigent sabire različitosti koje tvore bogatstvo Crkve, gdje svatko drugomu pomaže darovati život.”

Pozivaju se i slušatelji da se sa svojim pitanjima i komentarima javljaju na email: pozvaniiposlani@gmail.com ili na Facebook stranicu: Pozvani i poslani.
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi