Vijesti - Povratak novicijata dominikanaca u Dubrovnik i početak za dvojicu novaka

 

Povratak novicijata dominikanaca u Dubrovnik i početak za dvojicu novaka

Povratak novicijata dominikanaca u Dubrovnik i početak za dvojicu novaka Autor: ika
Objavljeno: 26. 09. 2021 - 13:41

Nakon što su pod vodstvom fr. Mihovila Žuljevića Mikasa imali duhovne vježbe, Dominik Šakić i Leonardo Matinović su u nedjelju 26. rujna u Samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, iz ruku provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavka Sliškovića primili habit Reda propovjednika i tako započeli godinu dana novicijata.

U skladu s dominikanskim „Obredom primanja novaka“ koji kaže da ga „po samoj svojoj naravi treba obaviti izvan mise“ te propisuje da bude „sasvim jednostavan, trezven i posebice rezerviran redovničkoj braći“, primanje u novicijat započelo je tijekom molitve Srednjeg časa.

Kandidati su najprije prostrti s rukama raširenima u znak križa zatražili milosrđe od Boga i od braće. Nakon toga je uslijedila molitva za kandidate i slavlje Riječi Božje. Potom je o. Slišković ispitao nakanu kandidata za ulazak u novicijat te im uručio habite. Nazočna braća pomogla su Dominiku i Leonardu obući habit Reda, a onda im je pojedinačno udijeljen poljubac mira kao znak primanja u Red i pripuštanja u samostansko zajedništvo. Provincijal je tada objavio početak kanonske godine novicijata te fr. Dominiku i fr. Leonardu povjerio vodstvu učitelja novaka fr. Damira Šokića. Obred je zaključen završnom molitvom za ovu dominikansku obitelj kako bi je Gospodin milostivo pogledao i novim naraštajem obnavljao da „sinove svoje privede putu svetosti“ te da „drugima može pokazati put spasenja“.

Leonardo Matinović je rođen 29. listopada 2001. godine u Bjelovaru od oca Damira i majke Đurđice rođ. Mihoković. U mjestu Ždralovi (predgrađu Bjelovara) i u rodnome gradu završio je osnovnu školu, a strukovno obrazovanje stekao u Srednjoj gospodarskoj školi u Križevcima (smjer: poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut) gdje je i maturirao. Postulaturu je započeo 5. prosinca 2020. Dolazi iz Župe sv. Ivana Krstitelja – Ždralovi.

Dominik Šakić je rođen 27. travnja 1997. u Mostaru od oca Dragana i majke Marice rođ. Zeljko. Dolazi iz Župe Srca Isusova (Čeljevo–Čapljina). Završio je studij kriminalistike i sigurnosnog menadžmenta i prvu godinu filozofsko-teološkog studija na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, piše na mrežnoj stranici hrvatskih dominikanaca.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi