Vijesti - Polaganje doživotnih zavjeta i proslava obljetnica zavjeta kod Školskih sestara franjevki

 

Polaganje doživotnih zavjeta i proslava obljetnica zavjeta kod Školskih sestara franjevki

Polaganje doživotnih zavjeta i proslava obljetnica zavjeta kod Školskih sestara franjevki Autor: ika
Objavljeno: 12. 09. 2015 - 14:52

Velika je radost, naša i Gospodinova

Na blagdan Imena Marijina 12. rujna, u samostanu Školskih sestara franjevki Krista Kralja splitske Provincije Presvetog Srca Isusova na Lovretu u Splitu, održana je svečanost polaganja doživotnih zavjeta i proslava 70, 60, 50, 25 i 10 godina redovničkih zavjeta. Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Doživotne zavjete čistoće, siromaštva i poslušnosti prema Pravilu i Konstitucijama Školskih sestara franjevki Krista Kralja položila je s. Nade Dolić u ruke provincijalne predstojnice s. Leonke Bošnjak Čovo.​

„U Godini posvećenog života, mi slavimo godine posvećenog života. Velika je to radost, naša i Gospodinova", kazao je nadbiskup na početku slavlja. Okupljenim sestrama, rodbini i prijateljima slavljenica, u homiliiji je pojasnio kako su doživotni zavjeti i jubileji predanja Bogu snažno svjedočanstvo cjelovitog življenja Gospodinova dara – krštenja. „Zajednički nam je svima, vjernicima laicima u svojim ulogama, redovnicama i svećenicima živjeti dostojanstvo svoga krštenja. Neke među nama Gospodin je pozvao izbliza, intimnije živjeti svoja krsna obećanja kako bi među braćom i sestrama bili znak i poziv da i oni zažive svoje krštenje". Naglasio je kako redovnički i svećenički poziv nije rezultat naših sposobnosti i talenata već dar kojeg mogu prihvatiti samo oni koji su maleni, koji imaju povjerenja, koji nisu gotove osobe nego žele rasti i gorljivo živjeti program svoga krštenja, ali ne individualno već u zajednici Crkve. „Osobe posvećenog života važan su znak u svakom vremenu i prostoru, pa tako i našem. Božji su dar i blagoslov pred kojim moramo zastati jer u današnjem svijetu računice, materijalizma, pokvarenosti, pohlepe, zatvorenosti i individualizma, oni žive besplatnost, darovanost, siromaštvo, čistoću i otvorenost srca, ljubav i blizinu svakom čovjeku", istaknuo je nadbiskup i kazao kako im radost nade, snagu u poteškoćama, ustrajnost u molitvi te otvoreno srce za opće dobro i bližnjega donosi samo onaj s kojim su odlučile živjeti a to je Gospodin.

Po završetku homilije uslijedio je najsvečaniji trenutak, doživotno zavjetovanje, kojem je prethodila molitva litanija. Sestra Nada je izrekla i potpisala riječi zavjetovanja nakon čega je Crkva potvrdila njeno zavjetovanje i dala svoj svečani blagoslov. Sestra je primila prsten kao znak potpunog predanja i vjernosti Kristu Zaručniku. Potom su nazočne sestre poljupcem mira izrazile sestrinsko zajedništvo.

Na kraju slavlja, nadbiskup je čestitao s. Nadi, sestrama jubilejkama, provincijalki i cijeloj zajednici zaželjevši im da budu prozori na zidovima našeg društva i mentaliteta, zahvaljujući kojima će u naše živote ulaziti svježina i svjetlost. „Otvarajte i dalje zatvorene poglede ljudskih duša prema konačnom cilju našega života, Isusu Kristu. Gospodin vam dao snage da možete istinu životom naviještati i ljubav svjedočiti. Neka Bog blagoslovi godine koje su iza nas, a godine pred nama još više posveti".

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi