Vijesti - Počeli Dani Riječke Majke

 

Počeli Dani Riječke Majke

Počeli Dani Riječke Majke Autor: ika
Objavljeno: 26. 09. 2021 - 13:44

U nedjelju 26. rujna na dan krštenja Majke Marije Krucifikse Kozulić, utemeljiteljice Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Rijeci, u kojoj je ova službenica Božja krštena, predstavljena je nova knjiga vrhovne poglavarice Družbe s. Dobroslave Mlakić: “Udruga kćeri Presvetoga Srca Isusova u Trstu i Marija Kozulić 1879.-1889.”

Predstavljanju je prethodilo svečano liturgijsko slavlje koje je predslavio krčki biskup mons. Ivica Petanjak  čime je započeo program Dana Riječke Majke.

Za poslanje Riječke Majke utjecao je njezin boravak u Trstu, kao i udruge i crkvena gibanja toga vremena, bratovštine i trećoredci u kojima su aktivnu ulogu imali vjernici laici, potpomognuti i vođeni redovništvom i svećeništvom. O ovoj temi detaljnije je govorio krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak. Između ostaloga je istaknuo kako knjiga vrijedi neizmjerno, prije svega za Družbu sestara Presvetog Srca Isusova jer otkriva njihove početke, vodi nas na izvore, omogućava upoznati vrijeme, okolnosti i duh Marije Kozulić.

Izv. prof. dr. sc. Marko Medved osvrnuo se na povijesne i društvene okolnosti u Trstu za vrijeme kojih je Marija Kozulić tamo djelovala i koje su na nju snažno utjecale. Naglasio je da je ova knjiga doprinosi poznavanju života i sazrijevanju duhovnog zvanja utemeljiteljice jedine autohtone riječke redovničke zajednice.

Na kraju, o ovom vrijednom djelu utemeljenom na dostupnoj povijesnoj, izvornoj arhivskoj kao i pravnoj dokumentaciji o Udruzi Presvetog Srca Isusova u Trstu i Mariji Kozulić, prigodnu riječ uputila je autorica č.M. Dobroslava Mlakić. U knjizi je odgovorila na pitanje zašto se kroz predstavljenu knjigu želimo vraćati na početke, tj. izvore Družbe te od srca na kraju zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku i objavljivanju ovog djela, kao i pomogli da se djelo i život Majke Krucifikse širi i upoznaje. U glazbenom dijelu programa nastupili su Schola Cantorum Rijeka i obitelj Tuhtan. Predstavljanje je moderirala Helena Anušić.

Od ponedjeljka 27. rujna do srijede 29. rujna liturgijska slavlja u 18 sati služit će se u kapeli Presvetog Srca Isusova na Pomeriju, samostanskim prostorima u kojima je živjela i djelovala službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Dan posvećenog života

Euharistijsko slavlje: 2. veljače 2022. u 18.30 sati u Crkvi Bezgrešnog Srca Marijina (Jordanovac 110, Zagreb)

Škola za novakinje

Ljetni semestar (Zagreb, 1. ožujka - 31. svibnja 2022.)

Stručni skup za djelatnike u katoličkim vrtićima

1. - 2. travnja 2022. (DV Sveti Josip, Granešina - Zagreb)

Korizmena duhovna obnova

3. travnja 2022. u 15.30 sati (Crkva sv. Antuna - Sveti Duh 31, Zagreb); tema: "Križ"; voditelj: o. Srećko Rimac, OCD

Vijećanje redovničkih odgojitelj(ic)a

Međugorje, 29. travnja - 1. svibnja 2022., Dinamika duhovnog života posvećenih osoba pred izazovima suvremenog svijeta
Voditelji: s. Nela Gašpar, FDC i o. Franjo Podgorelec, OCD
Prijave: do 22. travnja 2022.

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi