Vijesti - Pismo prefekta Kongregacije João Braz Kard. De Aviz predsjednku KVRPP BiH

 

Pismo prefekta Kongregacije João Braz Kard. De Aviz predsjednku KVRPP BiH

Objavljeno: 20. 06. 2013 - 14:13

Pismo prefekta Kongregacije João Braz Kard. De Aviz upućeno predsjedniku Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Lovri Gavranu prenosimo u cijelosti.

KONGREGACIJA ZA INSTITUTE POSVEĆENOG ŽIVOTA I DRUŽBE APOSTOLSKOG ŽIVOTA

 
Vatikan, 28. svibnja 2013
 
Poštovani Oče,
 
primili smo putem Apostolske nuncijature, zapisnik sa XI. zasjedanja Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BIH), koja se održala 9 ožujka 2013. godine na Franjevačkoj teologiji, Aleja Bosne Srebrene 111, u Sarajevu (Nedžarići), tijekom kojega ste Vi izabrani za predsjednika.
 
Od srca Vam želimo plodno pastoralno služenje na korist svega posvećenog života u Bosni i Hercegovini, da može uvijek rasti u ljubavi i svjedočiti o svetosti koju kršćanski narod očekuje u ovom trenutku u kojem Crkva poziva čitavu kršćansku zajednicu, a na poseban način posvećeni život, na sudjelovanje u novoj evangelizaciji.
 
Pregledali smo s živim zanimanjem zaključke vašega zasjedanja, na kojem je sudjelovao i Apostolski nuncij mons. Luigi Pezzuto i izaslanik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, mons. Dr. Pero Sudar, pomoćni Sarajevski biskup.
 
Tema zasjedanja „Redovnici i nova evangelizacija“, na kojoj se baziralo izlaganje pomoćnog biskupa Sudara, istakla je nezamjenjivu ulogu posvećenog života, koji svjedočenjem evanđeoske radikalnosti, donosi svjetlo istine i ljubavi. Ali, evangelizatori moraju biti i sami evangelizirani, naglasio je, s velikom jasnoćom, predavač ukazujući na samu bit trajne formacije, kao na vrlo prikladno sredstvo stalnog rasta u vjeri i u svim krepostima; povratak izvorima i pozornost na znakove vremena, secundum loca et tempora, tračnice su prema kojima treba usmjeriti osobni i zajednički put. Ne radi se svakako o laganoj stvari, ali sigurno o neophodnoj za učinkovito pastoralno djelovanje.
 
Vrlo zanimljiv nam se čini i susret s novim Apostolskim nuncijem, mons. Luigiem Pezzutom, koji vam se pridružio i s vama razmijenio ideje, što je svakako korisno za međusobno upoznavanje i budući zajednički rad. Nuncij je naglasio važnost crkvenog zajedništva za efikasnost djela nove evangelizacije, istaknuvši ljepotu s kojom svaka pojedinačna karizma uspijeva pokazati svjetlo istine i ljubavi. Pozivamo Vas da prihvatite apel Apostolskog nuncija za nadilaženje svakog oblika podijeljenosti i distance koja bi mogla biti među Vama i crkvenom hijerarhijom i crkvenom hijerarhijom i Vama; ne može postojati evangelizacija bez zajedništva, s druge strane, evangelizacija vodi sve dubljem zajedništvu s Bogom i Crkvom.
 
Što se tiče drugih izlaganja, iako ne podcjenjujući pitanje predškolskog odgoja, čini nam se važnim na poseban način naglasiti urgentnost promocije i pastorala zvanja. Budućnost posvećenog života i same Crkve ovisi dobrim dijelom o kvaliteti i kvantiteti zvanja: za kršćanski život, za posvećeni život i za svećenički život. Neophodno je uložiti sve energije i napore da se nadiđu barijere i nerazumijevanja u zajedničkom radu, između različitih redovničkih instituta među sobom i s mjesnom Crkvom, za što učinkovitiji pastoral zvanja.
 
 Sa željom da se pod Vašim vodstvom i poticajom redovnici i redovnice Bosne i Hercegovine potrude u izgradnji Kraljevstva, srdačno Vas pozdravljam i upućujem vam poseban blagoslov. 
 
João Braz Kard. De Aviz,
Prefekt
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi