Vijesti - Papin susret sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima Svete zemlje

 

Papin susret sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima Svete zemlje

Papin susret sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima Svete zemlje Objavljeno: 26. 05. 2014 - 21:19

Nakon ručka s franjevačkom zajednicom u samostanu unutar zidova staroga grada – koji nije bio naznačen u službenom programu Papina putovanja – Sveti Otac susreo se u crkvi u Getsemanskom vrtu sa svećenicima, reodvnicima, redovnicama i sjemeništarcima iz Svete zemlje; njih oko četiri stotine.

Zahvalio im je za njhovo djelovanje u Svetoj zemlji i pozvao ih da vjerno nasljeduju Krista. Istodobno ih je ohrabrio da ne budu prestrašeni i obeshrabreni nego da hrabro i s povjerenjem ustraju na svome putu i u svome poslanju. U nagovoru koji je dijelom bio u obliku ispita savjesti, Papa je sve okupljene – biskupe, svećenike, Bogu posvećene osobe, sjemeništarce – potaknuo na razmišljanje: Tko sam ja pred patnjama moga Gospodina? Jesmo li među onima koji su zaspali, izdali ga, zatajili, planirali život bez njega, ili među onima koji su uz Gospodina ustrajali do kraja kao Blažena Djevica i apostol Ivan, pitao je Papa. Svjesni smo nesrazmjera između veličine Božjega poziva i naše malenosti, između uzvišenosti poslanja i stvarnosti ljudske slabosti, rekao je Papa te posvjedočio veličinu Božje dobrote i milosrđa i da je Bog uvijek na našoj strani i nikada nas ne napušta.

U crkvi iz koje je poslao pozdrav svim kršćanima u Svetoj zemlji, Papa je dočekan sa snažnim pljeskom i povicima "Živio Papa". Latinski patrijarh Fouad Tawal u pozdravu je upozorio na teško stanje kršćana u Svetoj zemlji, rekavši da strah koji je Isus osjetio u Getsemanskom vrtu još traje za njegove sinove i kćeri.

Na susretu je papa Franjo nosio crvenu štolu koju je Pavao VI. koristio za svoga povijesnog pohoda Svetoj zemlji god. 1964. Nakon Službe riječi posadio je maslinovo drvo pored onoga koje je njegov prethodnik posadio prije pedeset godina.

Papa je mimo protokola prema vlastitoj želji ručao s franjevcima – čuvarima Svete zemlje, a pratili su ga samo apostolski nuncij nadbiskup Giuseppe Lazzarotto i kustos Pierbattista Pizzaballa. I samim franjevcima promjena plana javljena je tek sat vremena prije ručka, izvijestio je Njemački prograRadio Vatikana, a prenjela IKA. (slika preuzeta sa www.ofm.hr)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
“Čuvajte svetu...
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi