Vijesti - Papa slavio misu sa biskupima, svećenicima i redovnicima u Rio de Janeiru

 

Papa slavio misu sa biskupima, svećenicima i redovnicima u Rio de Janeiru

Papa slavio misu sa biskupima, svećenicima i redovnicima u Rio de Janeiru Objavljeno: 27. 07. 2013 - 14:42

"U mnogim sredinama utrla si je put kultura isključivanja, kultura odbacivanja. Nema mjesta ni za starije ni za neželjeno dijete; čovjek nema vremena da se zaustavi kraj siromaha na pločniku. Ponekad se čini da se neki ljudski odnosi ravnaju prema dvije moderne dogme: djelotvornost i pragmatizam. Imajte hrabrosti ići protiv struje", rekao je Papa te pozvao okupljene da hrabro promiču kulturu susreta.

Draga braćo i sestre, Bog nas je pozvao naviještati evanđelje i hrabro promicati kulturu susreta, tim je pozivom zaključena Papina homilija na misi koju je 27. srpnja ujutro slavio u katedrali Sv. Sebastijana u Rio de Janeiru s biskupima, svećenicima, osobama posvećenog života, bogoslovima i sjemeništarcima koji sudjeluju na Svjetskom danu mladih. Katedrala u kojoj je Papa slavio misu šestog dana svog apostolskog pohoda Brazilu povodom Svjetskog dana mladih posvećena je 1979. Svojim izgledom podsjeća na piramidu drevnih Maja u čast južnoameričkih naroda koje su evangelizirali prvi misionari. Na misi je sudjelovalo 650 biskupa, među kojima je bio i predstavnik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, predsjednik Odbora za mlade HBK, 700 đakona, 9000 redovnika, 7000 sjemeništaraca i bogoslova, 11.000 svećenika. Na ulazu u katedralu nadbiskup Rija Orani Joao Tempesta pozdravio je Papu uime svih okupljenih.
Budimo služitelji zajedništva i kulture susreta, morali bismo biti gotovo opsesivni u tome smislu. Ne želimo biti preuzetni namećući naše istine, istaknuo je papa Franjo, podsjećajući biskupe da je "ono što nas vodi ponizna i sretna sigurnost onoga kojeg je pronašla, zahvatila i preobrazila Istina koja je Krist i on je naprosto ne može ne naviještati". Papa je u tome smislu biskupima, svećenicima, osobama posvećenog života stavio za uzor Mariju, "zvijezdu koja sigurno vodi naše korake ususret Gospodinu. Kada smo pomalo rastreseni zamolimo za pomoć Majku da bismo išli ususret onima koji žive na periferiji, gdje vlada tolika žeđ za Bogom a nema nikoga da naviješta Krista. Molimo Mariju da nas potakne da izađemo iz svog doma, na taj način pokazujemo da smo Gospodinovi učenici", rekao je Papa.

Nažalost, u mnogim sredinama, upozorio je zatim Papa, utrla si je put kultura isključivanja, kultura odbacivanja. Nema mjesta ni za starije ni za neželjeno dijete; čovjek nema vremena zaustaviti se kraj siromaha na pločniku. Ponekad se čini da se neki ljudski odnosi ravnaju prema dvije moderne dogme: djelotvornost i pragmatizam. Imajte hrabrosti ići protiv struje, pozvao je Papa biskupe, svećenike, redovnike, redovnice, bogoslove i sjemeništarce. Ne odričimo se ovoga Božjeg dara: ljudske obitelji njegove djece. Susret i prihvaćanje svih, solidarnost i bratstvo, elementi su koji naše društvo čine uistinu ljudskim, rekao je Papa.

Plodove ne jamči pastoralna kreativnost, susreti ili planiranja, već vjernost Isusu, koji nam ustrajno govori: ostanite u meni i ja u vama, rekao je Papa, koji je u homiliji više put citirao Ivanovo evanđelje. U nastavku homilije, usredotočene, kako je rekao, "na tri aspekta našeg poziva: pozvani od Boga, pozvani naviještati Evanđelje, pozvani promicati kulturu susreta", Papa je istaknuo: Ovdje smo da slavimo Gospodina, i to činimo ponovno potvrđujući svoju volju da budemo njegova oruđa, kako bi svi narodi, a ne samo neki, slavili Boga. Istom Pavlovom i Barnabinom smjelošću naviještajmo evanđelje našim mladima, da susretnu Krista, to svjetlo za životni put, i postanu graditelji svijeta koji će biti više bratski, pozvao je Papa.

Život u Kristu, istaknuo je zatim, je ono što jamči našu apostolsku djelotvornost, plodonosnost naše službe. Ostati s Kristom ne znači izolirati se već predstavlja jedan "ostati" da bi se išlo ususret drugima, objasnio je Papa, preporučujući "vjernost molitvenom životu, u našem svakodnevnom susretu s njim prisutnim u euharistiji i osobama koje su u najvećoj potrebi". Primjer koji nam valja slijediti je onaj Majke Terezije iz Kolkate, prema kojoj se u favelama, u siromašnim kućama, mora ići tražiti i služiti Krista.

Ne smijemo ostati zatvoreni u župe, u naše zajednice, kada tolike osobe iščekuju evanđelje, opomenuo je Papa te pojasnio: Nije dovoljno samo otvoriti vrata drugome da uđe, već moramo izaći i tražiti, susretati druge. Hrabro osmislimo svoj pastoral polazeći od periferije, polazeći od onih koji su najdalje, koji obično ne pohađaju župu. Pomozimo mladima da shvate da je biti učenici-misionari posljedica njihova krštenja, bitni dio kršćanstva, i da je prvo mjesto u kojem se evangelizira vlastiti dom, obrazovna i radna sredina, obitelj i prijatelji. Ne štedimo svoje snage u odgoju i izobrazbi mladih, pozvao je Papa. Pomozimo našim mladima da ponovno otkriju hrabrost i radost vjere, radost što ih Bog osobno ljubi. Učimo ih misiji, izlaženju, hodu. Isus je tako činio sa svojim učenicima: nije ih držao čvrsto uz sebe kao kokoš svoje piliće, već ih je slao u razna mjesta, istaknuo je Papa u homiliji. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi