Vijesti - Papa slavio misu s filipinskim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama

 

Papa slavio misu s filipinskim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama

Papa slavio misu s filipinskim biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama Objavljeno: 16. 01. 2015 - 14:25

Svaki kršćanin pozvan je na čestit život, ali i "stvarati krugove poštenja", rekao je 16. siječnja papa Franjo u homiliji na misi s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama u katedrali Bezgrešnog začeća u Manili.

Papa je govorio o društvima opterećenim korupcijom i siromaštvom, a zatim je snažno istaknuo, obraćajući se spontano okupljenom mnoštvu, da "su siromašni središte Evanđelja". Ako izuzmemo siromašne iz Evanđelja, nemoguće nam je shvatiti Kristovu poruku, rekao je slikovito Papa. Pozvao je kršćanske zajednice na Filipinima da budu blizu onima koji su isključeni iz društva, kao i da naviještaju ljepotu kršćanskoga braka.

Upozorivši na "žalosne kompromise s mentalitetom ovog svijeta", Papa je vjernicima poručio da ne smiju dopustiti da upadnu "u određeni materijalizam koji se može uvući u naše živote i kompromitirati svjedočenje koje pružamo". "Jedino ako mi sami postanemo siromašni, uklanjajući naše samozadovoljstvo, moći ćemo se poistovjetiti s posljednjima među braćom i sestrama. Sve ćemo promatrati u novom svjetlu i tako ćemo moći odgovoriti pošteno i čestito na izazov naviještanja radikalnosti evanđelja u društvu naviklom na isključivost, polarizaciju i skandalozne nejednakosti", rekao je Papa.

Papa Franjo sve upozorava: "Evanđelje poziva svakog kršćanina da živi životom poštenja, čestitosti i predanog rada na općem dobru", te dodaje: "Ali također poziva kršćanske zajednice na stvaranje 'krugova čestitosti', mreža solidarnosti koje se mogu proširiti u društvu kako bi ga preobrazili svojim proročkim svjedočenjem".

Prije toga Papa se susreo s predstavnicima vlasti i diplomatskog zbora. U kratkom govoru Papa je uputio zahtjev za "odlučnim odbacivanjem svih oblika korupcije koja otima sredstva od siromašnih". Pozvao je političke vođe da "se odlikuju poštenjem, čestitošću i odgovornošću za opće dobro". (ika/

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi