Vijesti - Papa primio u audijenciju sudionike 82. opće skupštine Unije viših redovničkih poglavara

 

Papa primio u audijenciju sudionike 82. opće skupštine Unije viših redovničkih poglavara

Objavljeno: 29. 11. 2013 - 22:30

Papa se Franjo 29. studenog u Vatikanu susreo sa sudionicima 82. opće skupštine Unije viših redovničkih poglavara, koja je ovih dana održana u Rimu. Susret na kojemu se okupilo 120 viših poglavara i poglavarica, trajao je tri sata, tijekom kojih Papa nije izgovorio unaprijed pripremljeni govor, nego je bez prethodne priprave odgovarao na postavljena mu pitanja. Na kraju susreta Sveti je otac najavio da će 2015. godina biti godina posvećenoga života.

Papa je istaknuo da se radikalnost traži od svih kršćana, ali redovnici su pozvani nasljedovati Gospodina na poseban način. Oni su muškarci i žene koji mogu probuditi svijet – istaknuo je Papa. Bog od nas traži da iziđemo iz gnijezda u kojemu živimo i da odemo na granice svijeta, izbjegavajući iskušenje da ih pokoravamo. To je najkonkretniji način nasljedovanja Gospodina – napomenuo je papa Franjo.

Odgovarajući na pitanje o stanju u zvanjima, Sveti je otac istaknuo da ima mladih Crkvi koje daju nove plodove, a to, naravno, – kako je rekao – obvezuje u ponovnom razmatranju inkulturacije karizme. Crkva ima tražiti oproštenje i s mnogo srama gledati apostolske neuspjehe do kojih je došlo zbog krivoga tumačenja na tom području, kao što je bilo u slučaju Mattea Riccija – primijetio je Papa te dodao – Međukulturni dijalog treba potaknuti to da se u vodstvo redovničkih zajednica uvedu ljudi iz različitih kultura, koji življenje karizme izražavaju na različite načine.

Snažno insistirajući na formaciji, Sveti je otac istaknuo da je prijeko potrebno izbjegavati svaki oblik licemjerstva i klerikalizma, zahvaljujući iskrenom i otvorenom dijalogu o svakom vidiku života. Formacija je profinjeno, a ne policijsko djelo; cilj je odgojiti redovnike nježnoga srca, a ne kiseloga poput octa. Svi smo grješnici, ali nismo pokvareni. Neka se primaju grješnici, ali ne pokvarenjaci – istaknuo je Sveti otac.

Odgovarajući pak na pitanje o bratstvu, Papa je rekao da ono posjeduje golemu privlačnu snagu. Bratstvo pretpostavlja prihvaćanje različitostî i sukobâ. Katkada ga je teško živjeti, ali ako ga ne živimo, nismo plodonosni – rekao je Sveti otac. Potom je uslijedilo nekoliko pitanja o uzajamnim odnosima između redovnikâ i partikularnih Crkvi u koje su oni uključeni. Odgovarajući na njih, Papa je rekao da iz iskustva poznaje moguće probleme. Mi, biskupi, trebamo shvatiti da posvećene osobe nisu sredstva za pomoć, nego karizme koje obogaćuju biskupiju – napomenuo je Papa.

Spomenuvši kulturalne i odgojne izazove u školama i na sveučilištima, Sveti je otac istaknuo tri stožera odgoja: valja prenositi spoznaje, načine djelovanja, i vrijednosti. Preko njih se prenosi vjera. Odgojitelj pak ima biti na visini osobâ koje odgaja, i ima se pitati kako naviještati Isusa Krista naraštaju koji se mijenja – istaknuo je papa Franjo. (Radio Vatikan)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi