Vijesti - Papa Franjo primio sudionice opće skupštine Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica

 

Papa Franjo primio sudionice opće skupštine Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica

Papa Franjo primio sudionice opće skupštine Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica Objavljeno: 08. 05. 2013 - 23:23

U dvorani Pavla VI. u Vatikanu papa Franjo primio je 8. svibnja više od 800 redovnica. Riječ je o sudionicama opće skupštine Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica koja se proteklih dana održavala u Rimu na temu "Služba autoriteta sukladna s Evanđeljem", izvijestio je Radio Vatikan.

 

Papa je, među ostalim, protumačio značenje zavjeta u redovničkom životu pa je glede poslušnosti istaknuo da je ona zapravo slušanje Božje volje nutarnjim poticajima Duha Svetoga ovjerovljena od Crkve što znači da poslušnost prolazi i preko ljudskoga posredništva uvijek unutar Crkve. 
 
Poslušnost je, pak, nastavio je Papa, nadvladavanje svakog egoizma logikom evanđelja a to znači potpunim pouzdanjem u Božju providnost. Treba pritom voditi računa o tome da nikakva sredstva ne izgrađuju Božje kraljevstvo nego samo milost Gospodnja koja djeluje i preko naše slabosti. Siromaštvom se uči solidarnosti, dijeljenju i ljubavi koja se izražava i ozbiljnošću ali i radošću ne imajući nikakva idola. Osim toga nije dovoljno teoretsko nego praktično siromaštvo sa siromašnima, poniznima, bolesnima, djecom, rekao je Papa.
 
S tim je u vezi istaknuo da svaka redovnica mora biti poput Marije i poput Crkve, a to znači plodna duhovnom plodnošću navješćujući budući svijet zrelom afektivnošću. I kao što se ni Marija ne može zamisliti kao ni Crkva bez majčinstva, tako se ni redovnica ne može zamisliti bez te duhovne plodnosti za rast kraljevstva Božjega. 
 
Potom je papa Franjo istaknuo da je svaka vlast u Crkvi služenje upravo prema Isusovu primjeru. Oni koji nose vlast upravljaju narodima, ali ne će biti tako među vama, nego onaj tko želi biti velik, neka bude svima sluga. Koliko nevolja unutar Crkve donose karijeristi, koji se služe drugima kao odskočnom daskom za svoje interese umjesto da oni služe. Stoga valja autoritet združiti s ljubavlju, pratnjom, razumijevanjem, pomoću, grleći sve, posebno one koji se osjećaju sami, isključeni, mrzovoljni. Uprimo pogled u Križ jer tamo je svaki crkveni autoritet; gdje je Krist, sluga svih, potaknuo je Sveti otac. (ika)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Novicijatska škola

Predavanja ljetnog semestra traju od 2. ožujka do 27. svibnja 2021. godine.

Susret sestara s privremenim zavjetima

Susret sestara s privremenim zavjetima održat će se 4-6. lipnja 2021. godine (Granešina 7, Zagreb) na temu "Dar vjernosti - radost ustrajnosti" pod vodstvom p. Ivana Mandurića, SJ. Prijave do: 17. svibnja.

Izdavaštvo

Vijesti 4 (2020)
Vijesti 4 (2020)
Umijeće traženja Božjega Lica
Umijeće traženja Božjega Lica
Brošura za pripremu i slavlje Dana molitve za svećenička i redovnička zvanja
Brošura za pripremu i slavlje Dana molitve za svećenička i redovnička zvanja
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije

Linkovi