Vijesti - Papa redovničkim poglavaricama: Nema Uskrsa bez poslanja

 

Papa redovničkim poglavaricama: Nema Uskrsa bez poslanja

Papa redovničkim poglavaricama: Nema Uskrsa bez poslanja Autor: Vatican News
Objavljeno: 10. 05. 2019 - 10:34

„Sijačice proročke nade“

"Problem zlostavljanja ne rješava se od danas do sutra", rekao je papa Franjo obraćajući se spontano sudionicama XXI. opće skupštine Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica (UISG), 10. svibnja 2019.. "Započeo je postupak za rješavanje tog problema kojega", kako je rekao Papa, "postajemo svjesni s mnogo srama, ali blagoslovljenoga srama".

Zloporaba vlasti

Istaknuvši da je zlostavljanje redovnica ozbiljan problem, papa Franjo je kazao da je vrlo velik problem i zloporaba vlasti i savjesti. Posebno je pritom napomenuo da redovnice ne smiju postati domaćice nekog klerika. Trebaju obavljati svoje poslanje u dimenziji služenja, a ne robovanja.

Đakonat žena

Što se pak tiče đakonata žena, Papa je podsjetio da je jedno povjerenstvo proučilo tu temu. Za „dekret o sakramentu“ – objasnio je – potreban je teološki, povijesni temelj. Rad će se na tomu nastaviti – rekao je Papa.

Crkva je žena

Pogrešno je misliti da je rad redovnica u Crkvi samo funkcionalan. Crkva je žena – istaknuo je papa Franjo. To nije neka zamisao nego stvarnost. U Bibliji – podsjetio je – Crkva je zaručnica, Isusova zaručnica. I što se tiče teologije žene, – istaknuo je – treba ići naprijed.

Južni Sudan u srcu pape Franje

Odgovarajući na pitanje jedne južnosudanske poglavarice, Papa je potvrdio da će možda ove godine biti moguće putovanje u Južni Sudan. Nije to obećanje – pojasnio je – ali, možda će se pojaviti ta mogućnost u prigodi apostolskoga putovanja u Mozambik, Madagaskar i Mauricius. Želim ići – kazao je – Južni Sudan nosim u srcu.

Nema Uskrsa bez poslanja

U unaprijed pripremljenom govoru, koji je predao redovnicama, Papa je istaknuo da im nitko ne može oteti zanos za evangelizaciju. Nema Uskrsa bez poslanja naviještanja evanđelja svima – dodao je te ponovno potaknuo redovnice da ne strahuju zbog toga što ih je malo. Naprotiv, trebamo se bojati beznačajnosti, toga da ne budemo više svjetlost koje osvjetljava one koji su uronjeni u mračnu noć povijesti. Osim toga, Papa je potaknuo da ne popuste napasti autoreferencijalnosti, da se ne pretvore u „zatvorenu vojsku“. Treba, naprotiv, razviti maštu ljubavi, živeći kreativnu vjernost karizmā – napisao je Papa.

XXI. opća skupština UISG-a

Opća skupština Međunarodne unije viših redovničkih poglavarica (UISG) započela je u Rimu 6. svibnja, o temi „Sijačice proročke nade“. Na skupu, koji je završio danas, sudjelovalo je oko 850 viših redovničkih poglavarica iz 80 zemalja. Među temama o kojima su razgovarale bila je i međukulturalnost.

Međunarodna unija viših redovničkih poglavarica kanonski je priznata svjetska organizacija viših poglavarica ženskih redovničkih kongregacija. U ovom trenutku ima 1900 članova iz više od 100 zemalja, a predstavlja više od 450.000 redovnica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi