Vijesti - Papa primio u audijenciju sudionike plenarne skupštine Kongregacije za UPŽ i DAŽ

 

Papa primio u audijenciju sudionike plenarne skupštine Kongregacije za UPŽ i DAŽ

Autor: Radio Vatikan/IKA
Objavljeno: 28. 01. 2017 - 11:59

Društveni kontekst utječe na napuštanje redovničkoga života

Papa Franjo primio je 28. siječnja u audijenciju sudionike plenarne skupštine Kongregacije za ustanove posvećenog i društva apostolskoga života, prenosi Radio Vatikan. Odgovarajući na pozdrav pročelnika Kongregacije kardinala Joao Braza de Aviza, Sveti Otac zahvalio je svima na njihovu radu te je istaknuo važnost teme o kojoj su raspravljali, dodavši kako je vjernost na velikoj kušnji.

Vrlo nas zabrinjava napuštanje redovničkoga života, jer oslabljuje posvećeni život i život same Crkve, ustvrdio je, dodajući da mnogi čimbenici uvjetuju vjernost posvećenu životu. 

Ka prvi čimbenik Papa je spomenuo kulturu rascjepkanosti, privremenosti, koja se uvriježila u društvu, a koja potiče življenje „po narudžbi", odnosno robovanje modi. Ta kultura upućuje na potrebu „sporednih vrata", koja su uvijek otvorena drugim mogućnostima; promiče potrošački mentalitet, zaboravljajući ljepotu jednostavnoga, trijeznoga življenja te tako izaziva veliku egzistencijalnu prazninu. Osim toga, rašireni praktični relativizam udaljava od istinskih vrijednosti Evanđelja. Gospodarska pravila u današnjem društvu zamjenjuju moralna, određuju zakone i promiču vlastite sustave na štetu životnih vrijednosti. Diktatura novca i profita vrednuje samo one osobe koje su kadre povećati profit. Razvidno je dakle kako se u takvoj situaciji najprije treba prepustiti evangeliziranju, a potom evangelizirati, rekao je Papa te se osvrnuo na svijet mladih. 

Osim navedenoga čimbenika društveno-kulturnoga konteksta, valja podsjetiti i na druge, a jedan od tih je svijet mladih, vrlo složen, istodobno bogat i izazovan. U svijetu ima mnogo velikodušnih mladih, solidarnih i zauzetih u vjerskom i društvenom području, koji čeznu za istinskim duhovnim životom. Ali i među mladima ima mnogo žrtava logike svjetovnosti, koja se očituje u trčanju za uspjehom po svaku cijenu, čežnji za lakom zaradom i za uživanjem. Ta logika zavodi mnoge mlade, s kojima i koje moramo pratiti. Njima treba svjedočiti ljepotu Evanđelje i pripadnosti Kristu. Tu kulturu treba evangelizirati; ne želimo da joj mladi robuju, rekao je Sveti Otac, a potom se osvrnuo na treći čimbenik koji je povod napuštanja redovničkoga života. 

Taj čimbenik je u samom posvećenu životu, a to je nedosljednost koja otežava vjernost, potom 'rutina', zamor, teret upravljanja strukturama, unutarnje podjele, žudnja za moći, svjetovno vođenje Instituta, despotsko interpretiranje autoriteta ili pak pretjerana opuštenost. Ako posvećeni život želi zadržati svoje proročko poslanje i svoj čar, ako želi biti škola vjernosti za one koji su blizu i one koji su daleko, onda mora čuvati svježinu i novinu Isusove središnjosti, privlačnost duhovnosti i snagu poslanja, mora očitovati ljepotu nasljedovanja Krista i širiti nadu i radost, istaknuo je Papa. 

Govoreći pak o životu u ustanovama posvećena života, Sveti Otac istaknuo je njegovanje bratstava, koje se jača zajedničkom molitvom, meditiranjem Božje riječi, aktivnim sudjelovanjem u sakramentima euharistije i pomirbe, bratskim dijalogom, iskrenošću, bratskom opomenom, milosrđem prema članu koji griješi te dijeljenjem odgovornosti. Zajednički život treba biti prožet radosnim svjedočenjem jednostavnoga življenja uz siromašne te poslanjem koje povlašćuje egzistencijalne periferije. O obnovi bratskoga života u zajednici uvelike ovisi pastoral zvanja i ustrajnost mladih, primijetio je papa Franjo dodajući: Zvanje je blago, kao i vjera, koje nosimo u glinenim posudama, stoga ga svatko mora čuvati i svaki dan jačati u molitvi te prikladnom teološkom i duhovnom okrepom koja štiti od mode i kulture prolaznoga, a omogućuje postojan hod u vjeri. Na tim temeljima je moguće živjeti evanđeoske savjete i stjecati Kristove osjećaje. Zvanje je dar koji smo primili od Gospodina, koji je svrnuo svoj pogled na nas i zavolio nas, pozivajući nas da ga slijedimo u posvećenom životu te da istodobno budemo odgovorni za primljeni dar, ustvrdio je Sveti Otac. 

Govoreći pak o vjernosti i napuštanjima, istaknuo je važnost duhovnog vodstva u posvećenom životu. Redovničke zajednice trebaju ulagati u stručne voditelje. Teško je ostati vjeran pod vodstvom nestručnih voditelja. Stručni voditelji osobe trebaju voditi tako da u njima mogu u trenucima nesnalaženja i malaksalosti Božjom riječju i euharistijom osnažiti vjeru i nadu. Vrlo je osjetljiva i zahtjevna zadaća duhovnoga vođe. Mnoga se zvanja izgube zbog njihove nestručnosti, a svima nama je, poglavito u trenucima slabosti, potrebna prikladna potpora, ustvrdio je papa Franjo. 

Stručno vodstvo jamči trajno razlučivanje koje otkriva Božju volju, traži ono što je Bogu ugodno, kako bi rekao sveti Ignacije, ili, rečeno sa svetim Franjom Asiškim, „uvijek želi ono što se Bogu sviđa". Vodstvo podrazumijeva jaku duhovnu osjetljivost, trajno propitivanje sebe samoga pred drugima, oslobođeno od predrasuda te osobnih ili zajedničkih interesa. Ne treba smetnuti s uma da razlučivanje nije odabir između dobra i zla, već između dobra i boljeg, između onoga što je dobro i onoga što vodi poistovjećivanju s Kristom, zaključio je Sveti Otac, a potom svima udijelio blagoslov.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi