Vijesti - Papa primio u audijenciju sudionike generalnoga kapitula reda Manje braće

 

Papa primio u audijenciju sudionike generalnoga kapitula reda Manje braće

Autor: ika
Objavljeno: 26. 05. 2015 - 22:28

Budite siromašni i ponizni

Budite siromašni i ponizni, to je ono što sveti Franjo u Pravilu od vas traži. Malenost i bratstvo bitne su sastavnice vašega identiteta, rekao je papa Franjo u obraćanju sudionicima generalnog kapitula reda Manje braće, koje je s njihovim vrhovnim poglavarom Michaelom Perryjem, 26. svibnja primio u audijenciju.

Malenost, odnosno poniznost znači izlaziti iz sebe, iz vlastitih shema i osobnih viđenja; znači nadilaziti strukture, koje su korisne ako ih se mudro koristi, kao i običaje i sigurnosti kako bi se istinskim dijeljenjem i služenjem siromašnima, potrebnima i rubnima svjedočila blizina, kazao je Papa.

Bratstvo je potrebno da budete vjerodostojni svjedoci evanđelja, kao što su to u prvoj Crkvi bili kršćani, ujedinjeni u ljubavi, u darivanju i uzajamnom praštanju; solidarni u bijedi, dobrohotnosti, uzajamnom pomaganju, te jednodušni u dijeljenju radosti, trpljenja i životnoga iskustva, istaknuo je papa Franjo.

Govoreći o redovničkoj obitelji Manje braće, Papa je rekao da je njihova obitelj pozvana živjeti istinsko bratstvo, gajiti uzajamno povjerenje u međusobnim odnosima, da svijet vidi i vjeruje, prepoznajući kako Kristova ljubav zacjeljuje rane i ujedinjuje sve ljude. Stoga je vrlo važno obnoviti svijest da ste nositelji milosrđa, promicatelji pomirbe i mira. Vi će te uistinu ostvariti svoje zvanje i poslanje ako budete družba „u izlasku", rekao je Sveti Otac.

Papa je podsjetio kako je sveti Franjo opominjao i poticao svoju braću da idu u svijet, bez svađe i bez osuđivanja drugih. Ti su poticaji i danas vrlo aktualni. Vrlo je važno da u kršćanskom i redovničkom životu nema svađe, da se njeguje dijalog sa svima, živi u skladu s drugima, u blagosti, u siromaštvu i poniznosti; naviještajući mir i zadovoljavajući se s onim što nam je ponuđeno. To zahtijeva odlučno zauzimanje u transparentnosti, u etičkom i solidarnom služenju drugima, u umjerenom i skromnom življenju, istaknuo je Papa.

Papa je potaknuo manju braću da polažu svoju nadu u Duha Svetoga kako bi se mogli uhvatiti u koštac s najžurnijim izazovima kao što su smanjenje broja redovnika, starenje i opadanje novih zvanja. Vi ste svojom poniznošću, zajedničkim životom, blagošću i siromaštvom stekli naklonost Božjega naroda. Molim vas, sačuvajte tu naklonost, nemojte ju izgubiti. Narod vas voli i ljubi, zaključio je Sveti Otac.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi