Vijesti - Papa primio u audijenciju sudionike generalnoga kapitula reda Manje braće

 

Papa primio u audijenciju sudionike generalnoga kapitula reda Manje braće

Autor: ika
Objavljeno: 26. 05. 2015 - 22:28

Budite siromašni i ponizni

Budite siromašni i ponizni, to je ono što sveti Franjo u Pravilu od vas traži. Malenost i bratstvo bitne su sastavnice vašega identiteta, rekao je papa Franjo u obraćanju sudionicima generalnog kapitula reda Manje braće, koje je s njihovim vrhovnim poglavarom Michaelom Perryjem, 26. svibnja primio u audijenciju.

Malenost, odnosno poniznost znači izlaziti iz sebe, iz vlastitih shema i osobnih viđenja; znači nadilaziti strukture, koje su korisne ako ih se mudro koristi, kao i običaje i sigurnosti kako bi se istinskim dijeljenjem i služenjem siromašnima, potrebnima i rubnima svjedočila blizina, kazao je Papa.

Bratstvo je potrebno da budete vjerodostojni svjedoci evanđelja, kao što su to u prvoj Crkvi bili kršćani, ujedinjeni u ljubavi, u darivanju i uzajamnom praštanju; solidarni u bijedi, dobrohotnosti, uzajamnom pomaganju, te jednodušni u dijeljenju radosti, trpljenja i životnoga iskustva, istaknuo je papa Franjo.

Govoreći o redovničkoj obitelji Manje braće, Papa je rekao da je njihova obitelj pozvana živjeti istinsko bratstvo, gajiti uzajamno povjerenje u međusobnim odnosima, da svijet vidi i vjeruje, prepoznajući kako Kristova ljubav zacjeljuje rane i ujedinjuje sve ljude. Stoga je vrlo važno obnoviti svijest da ste nositelji milosrđa, promicatelji pomirbe i mira. Vi će te uistinu ostvariti svoje zvanje i poslanje ako budete družba „u izlasku", rekao je Sveti Otac.

Papa je podsjetio kako je sveti Franjo opominjao i poticao svoju braću da idu u svijet, bez svađe i bez osuđivanja drugih. Ti su poticaji i danas vrlo aktualni. Vrlo je važno da u kršćanskom i redovničkom životu nema svađe, da se njeguje dijalog sa svima, živi u skladu s drugima, u blagosti, u siromaštvu i poniznosti; naviještajući mir i zadovoljavajući se s onim što nam je ponuđeno. To zahtijeva odlučno zauzimanje u transparentnosti, u etičkom i solidarnom služenju drugima, u umjerenom i skromnom življenju, istaknuo je Papa.

Papa je potaknuo manju braću da polažu svoju nadu u Duha Svetoga kako bi se mogli uhvatiti u koštac s najžurnijim izazovima kao što su smanjenje broja redovnika, starenje i opadanje novih zvanja. Vi ste svojom poniznošću, zajedničkim životom, blagošću i siromaštvom stekli naklonost Božjega naroda. Molim vas, sačuvajte tu naklonost, nemojte ju izgubiti. Narod vas voli i ljubi, zaključio je Sveti Otac.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Dan posvećenog života, poziv na Konferenciju za tisak i Euharistijsko slavlje

Poštovane/i!
U povodu Dana posvećenog života, pozivamo Vas na KONFERENCIJU ZA TISAK koja će se održati u subotu1. veljače 2020. godine u 10.00 sati, u sjedištu HRK u Zagrebu, Slavoljuba Bulvana 4.

Škola za novakinje (ljetni semestar 2019./20.)

Semestar započinje 5. veljače, a završava 30. travnja 2020.

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica

49. vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica održat će se od 27. do 29. ožujka 2020. u Međugorju (Put Kovačici 14, hotel Lavanda). Teme susreta su: Odnos autoriteta i poslušnosti Vođenje kolokvija.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi