Vijesti - Papa Franjo: Formirati svećenike za duhovno razlučivanje

 

Papa Franjo: Formirati svećenike za duhovno razlučivanje

Autor: Vatikanski radio
Objavljeno: 28. 08. 2016 - 21:55

Prijepis razgovora Svetoga Oca s poljskim isusovcima

Tijekom apostolskog pohoda Poljskoj za 31. svjetski dan mladih, papa Franjo se 30. srpnja u Krakovu susreo sa skupinom od 28 poljskih isusovaca – uključujući provincijale dvije poljske pokrajine Družbe Isusove – i dvoje suradnika laika. Susret je upriličen u nadbiskupskoj rezidenciji u jednostavnom, spontanom i srdačnom ozračju. Ne želeći održati govor, Papa je odlučio razgovarati s okupljenima i dati im prigodu da mu postave pitanja. Prijepis tog četrdesetominutnog razgovora objavljen je, prema želji Svetoga Oca, u novom broju časopisa La Civilta Cattolica, prenosi Radio Vatikan.

Mladi postavljaju izravna pitanja, bez diskrecije. I uvijek mladoj osobi moraš odgovoriti iskreno. Oni žele istinu ili barem jasan "Ne znam kako ti odgovoriti", rekao je papa Franjo, govoreći o svojem pristupu mladima. "Ako im odgovoriš s teorijom, ostaju razočarani. Mladi su velikodušni. Ali rad s njima također zahtjeva strpljenje, puno strpljenja." "Jedan od njih me je danas pitao: 'Što trebam reći prijatelju koji ne vjeruje u Boga da bi mogao postati vjernik?' Tu", kazao je Papa, "vidite da su mladima povremeno potrebni 'recepti'. Tad morate biti spremni ispraviti taj stav koji traži recepte i spremne odgovore. Ja sam rekao: 'Zadnja stvar koju moraš učiniti je reći nešto. Počni tako da nešto napraviš. Onda će te on ili ona pitati za objašnjenje o tome kako živiš i zašto'. Potrebno je biti izravan, izravan s istinom", pojasnio je.

Govoreći o ulozi isusovačkih sveučilišta, kazao je da ona trebaju uključivati "globalnu formaciju", odnosno "ne samo intelektualnu", nego "formacije čitave osobe". "Ako sveučilište postane jednostavno akademija ideja ili 'tvornica' profesionalaca ili ako u njegovim strukturama prevlada mentalitet usredotočen na poslovanje, onda je doista skrenulo s puta", ustvrdio je Papa. Izazov za isusovačka sveučilišta je krenuti putem Duhovnih vježbi. "To znači riskirati po pitanju istine; ne 'zatvorene istine' o kojoj nitko ne raspravlja." Prema Papinim riječima, "istina susreta s ljudima je otvorena" i zahtijeva otvorenost stvarnosti. Isusovačko sveučilište stoga "mora biti uključeno u stvaran život Crkve i države".

"Posebnu pažnju uvijek valja posvetiti marginaliziranima, zaštiti onih kojima je obrana najpotrebnija. I to – jasno – ne znači biti komunisti: to jednostavno znači biti uključeni u stvarnost. U ovome slučaju, isusovačko sveučilište treba biti u cijelosti uključeno u stvarnost očitujući socijalni nauk Crkve. Liberalna misao koja uklanja čovjeka iz središta i stavlja u centar novac nije naša. Nauk Crkve je jasan i valja ići naprijed u tom smislu", kazao je Sveti Otac.

"Svećeništvo je doista velika milost", rekao je svojoj novozaređenoj subraći, predlažući im da budu uronjeni u duhovnost sv. Ignacija. Isusovce je zamolio da rade s bogoslovima te im pruže ono što su sami primili u Duhovnim vježbama: "mudrost razlučivanja". "Crkva danas treba rasti u sposobnosti duhovnog razlučivanja. Neki programi svećeničke formacije riskiraju da obrazuju u svjetlu previše jasnih i razgovijetnih ideja te da stoga djeluju unutar granica i kriterija koji su rigidno definirani a priori i koji zanemaruju konkretne situacije." Primivši takav odgoj, kao svećenici imaju poteškoće u praćenju života ljudi, od kojih "mnogi iz ispovjedaonice odlaze razočarani. Ne zato što je svećenik loš, nego zato što nema sposobnost razlučivanja situacija, praćenja u autentičnom razlučivanju", ustvrdio je papa Franjo.

Svećenicima se obično daje povjerenje savjesti, ali, kako je napomenuo, "duhovno vodstvo nije isključivo svećenička karizma, nego je također i laička". Međutim, razlučivanju valja poučiti "prije svega svećenike, pomažući im u svjetlu [Duhovnih] vježbi u dinamici pastoralnog razlučivanja, koje poštuje zakon, ali zna kako ići ponad njega".

Navodeći Huga Rahnera, Papa je rekao kako isusovac treba biti čovjek s osjećajem za božansko, ali i za đavolsko koje je prisutno u ljudskome životu i povijesti. "Isusovac stoga mora biti sposoban razlučivati i na Božjem i na đavlovom polju. Trebamo formirati buduće svećenike", kazao je, "ne u općim i apstraktnim idejama, koje su jasne i razgovijetne, nego za razlučivanje duhova, tako da mogu pomoći ljudima u njihovim konkretnim životima. Ovo doista trebamo shvatiti: u životu nije sve crno na bijelom ili bijelo na crnom. Ne! Nijanse sivoga prevladavaju u životu. Treba poučavati razlučivanju na tom sivom području", zaključio je papa Franjo.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi