Vijesti - Papa franjevcima konventualcima: Slijedite primjer svetog Antuna

 

Papa franjevcima konventualcima: Slijedite primjer svetog Antuna

Papa franjevcima konventualcima: Slijedite primjer svetog Antuna Autor: ika
Objavljeno: 03. 06. 2020 - 19:00

Franjevci konventualci, čuvari groba sv. Antuna Padovanskoga, ove godine slave 800. obljetnicu njegovoga pristupanja franjevačkom redu. Povodom tog jubileja, papa Franjo uputio je 2. lipnja pismo generalnom ministru Reda, ocu Carlosu Albertu Trovarelliju, objavio je Vatican News.

Sveti Otac je, među ostalim, u pismu izrazio nadu da će ova obljetnica, posebno u franjevcima i vjernicima koji štuju svetog Antuna, razasutima po cijelome svijetu, pobuditi želju za istim svetim nemirom koji je toga sveca vodio po svijetu kako bi riječju i djelom svjedočio Božju ljubav.

Istaknuo je primjer koji je sveti Antun dao sudjelujući u teškoćama obitelji, siromašnih i potrebitih, kao i njegovu gorljivost za istinu i pravdu, koji i danas mogu potaknuti na velikodušno sebedarje u znaku bratstva. U tom pogledu, misli su Svetoga Oca prije svega upravljene mladima, kako bi im taj stari svetac, tako suvremen i genijalan u svojim spoznajama, mogao biti uzor da hod svakoga od njih urodi plodom.

Red manje braće konventualaca organizirao je razne inicijative za proslavu 800 godina franjevačkog zvanja svetog Antuna, a Papa se spomenutim pismom također želio povezati sa svima onima koji će sudjelovati u tim događanjima te im je poželio da mogu sa svetim Antunom reći „Vidim svojega Gospodina!“, odnosno da s njime mogu ponoviti te riječi koje je „svetac svega svijeta“ izgovorio nekoliko trenutaka prije smrti u dobi od 36 godina. Sveti Otac pritom je istaknuo kako u licu svakog brata i sestre treba vidjeti Gospodina te svima nuditi utjehu, nadu i mogućnost susreta s Božjom Riječi, sidrištem života.

Osim toga, podsjetio da je 1220. godine u Coimbri, u Portugalu, mladi regularni kanonik Reda svetog Augustina, imenom Fernando, rođen u Lisabonu, saznavši za mučeništvo pet franjevaca, ubijenih u Maroku 16. siječnja iste godine zbog ispovijedanja kršćanske vjere, odlučio učiniti preokret u vlastitom životu. Napustio je svoju zemlju i krenuo na putovanje, simbol puta duhovnog obraćenja.

Isprva se uputio u Maroko, odlučan hrabro živjeti evanđelje, poput mučenika franjevaca koji su tamo podnijeli mučeništvo, no nakon brodoloma završio je na Siciliji, kao što se danas događa s brojnom našom braćom i sestrama – istaknuo je Sveti Otac i dodao da je sa Sicilije providonosni Božji plan Antuna doveo do susreta sa svetim Franjom Asiškim i konačno u Padovu, grad koji čuva njegovo tijelo i koji će uvijek na poseban način biti povezan s njegovim imenom.

U Padovi se, u međuvremenu, priprema liturgijska proslava svetkovine svetog Antuna, koja se obilježava 13. lipnja. U nedjelju je u bazilici koja čuva posmrtne ostatke toga sveca započelo trinaest dana molitve koji prethode njegovom spomendanu, a ove su godine posvećeni liječnicima, medicinskim sestrama, socijalnim i zdravstvenim radnicima, ljekarnicima, zdravstvenim ustanovama, udrugama, volonterima, poduzetnicima, snagama reda i djelatnicima u komunikaciji koji se nalaze na čelu borbe protiv koronavirusa.

Uoči same svetkovine, 12. lipnja, trinaestodnevnica će završiti u svetištu na mjestu gdje je svetac preminuo 1231. godine, u današnjem dijelu četvrti Arcella na sjeveru Padove, objavio je Vatican News.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi