Vijesti - Otvorena Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji

 

Otvorena Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji

Otvorena Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji Objavljeno: 30. 11. 2014 - 14:03

Godina posvećenog života u Šibenskoj biskupiji započela je u nedjelju 30. studenoga svečanim misnim slavljem koje je u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio šibenski biskup Ante Ivas. U uvodnim mislima misnog slavlja istaknuo je kako je predstojeća godina posvećena osobama posvećenog života, a u Crkvi u hrvatskom narodu posvećena je i obiteljima.

"Svjedoci smo kako živimo u vremenu koje svim silama pritišće naš pogled i interes na zemlju i zemaljsko. I kako se na razne načine i mnogovrsnim sredstvima trudi i gotovo prisiljava uvjeriti nas da je zemlja, zemaljsko i materijalno jedina vrijednost od koje se živi. Da je sve drugo sporedno, manje važno, čak i nevažno pa i štetno. Da je dovoljno povoljno riješiti materijalno stanje da bi čovjek, obitelj i narod bio zadovoljan pa i sretan", upozorio je u homiliji biskup Ivas. Govoreći o važnosti obitelji biskup je rekao: "Po Božjem planu obitelj je prva škola ljubavi i zajedništva. U obitelji se čovjek rađa i raste i u njoj doživljava sve bogatstvo i plodove ljubavi, zajedništva i sebedarja, bez čega se čovjek ne može cjelovito razviti ni ostvariti. U obitelji, kroz uzajamno darivanje roditelja stvara se ozračje ljubavi u kojem svako dijete može razvijati svoje sposobnosti, svoje dostojanstvo i jedincatost svoje osobnosti i tako se pripremati za vlastiti životni put. U ozračju obiteljske ljubavi čovjek u ranoj odlučujućoj dobi prima prva iskustva Božje ljubavi, prve spoznaje o istini i dobroti, o ljubavi i praštanju, o pravičnosti i odgovornosti. U obitelji je osoba u središtu pozornosti, okružena pažnjom i ljubavlju pa može rasti u odgovornosti prema drugima. Zato je obitelj od bitne važnosti za život čitavoga društva. Svaki narod nužno slabi ako su mu poljuljane i zakonom nezaštićene temeljne moralne vrednote života, duhovne baštine roditelja, vjerske zajednice i kulturne baštine njegova naroda".

Tumačeći da je obitelj u svoj dubini i širini njezinih potreba i problema u središtu brige, molitve i razmišljanja cijele Crkve u ovoj godini te najavljujući da će se u listopadu iduće godine održati redovita Opća sinoda biskupa o obitelji, biskup Ivas pozvao je u prvom redu kršćanske obitelji u župnim zajednicama, dekanatima i biskupiji da mole za obitelji te da i sami organiziraju obiteljske susrete, molitve i duhovne obnove ili da se odazovu kad budu pozvani na susrete u župi i biskupiji. Biskup je potaknuo obitelji da razvijaju obiteljsku solidarnost i zalažu se za dobro braka, obitelji kao i za ljudski i kršćanski odgoj svoje djece i mladih, kako u Crkvi tako i u našoj državi.

Ističući da je papa Franjo odredio da 2015. godina bude Godina posvećenog života, redovnica i redovnika i laika posvećenih u svijetu, biskup Ivas potaknuo je sve vjernike u mjesnoj Crkvi – biskupiji da se pridruže zajedništvu sveopće Crkve u zahvali Bogu za sve redovnice i redovnike, koji su svojim životom i djelima duhovno bogatili i Šibensku biskupiju i narod. "Pridružimo se i molitvama i susretima koji će se održati i u našoj biskupiji da redovništvo i danas bude bogatstvo naše Crkve, te da naša Crkva bude i u budućnosti plodna novim zvanjima Bogu posvećenih žena i muškaraca, na duhovno bogatstvo i Božji blagoslov svemu našem narodu", potaknuo je biskup Ivas. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi