Vijesti - Otvorena 100. jubilarna godina od utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa

 

Otvorena 100. jubilarna godina od utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa

Otvorena 100. jubilarna godina od utemeljenja Družbe Kćeri Milosrđa Autor: dubrovacka-biskupija.hr
Objavljeno: 06. 10. 2019 - 00:09

Jubilarnu 100. godinu Družbe Kćeri Milosrđa Trećeg samostanskog reda sv. Franje 4. listopada otvorila je vrhovna predstojnica Družbe s. M. Cristina Orsillo u Blatu na otoku Korčuli, rodnom mjestu utemeljiteljice bl. Marije Propetog Isusa Petković u kojem počivaju i njezini zemni ostaci. Blaženica je Družbu utemeljila 4. listopada 1920. godine uz vodstvo dubrovačkog biskupa Josipa Marčelića.

Višednevna svečanost ovog značajnog događaja započela je uoči svetkovine sv. Franje obredom preminuća sv. Franje i cjelonoćnim zahvalnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Dio proslave otvorenja jubilarne godine je i VII. simpozij Družbe „Družba Kćeri Milosrđa u stoljetnoj povijesti“ koji se održao 4. i 5. listopada. Na simpoziju su teme o djelatnostima Družbe i njihovom značenju kroz stoljetnu povijest obradili hvarski biskup Petar Palić, don Mladen Parlov, prof. Tonći Padovan – Maslinjak, mons. Andrija Anišić, s. M. Emila Barbarić, s. M. Aurora Marecos, s. M. Vlatka Bratinšćak, s. M. Danijela Škoro, s. M. Maria Luisa Gallagher, s. M. Jasna Crnković, prof. Joel Elias i s. M. Anamarija Vuković. Simpozij je završio osobnim svjedočenjem suradnika sestara Kćeri Milosrđa: Bisera Očeva milosrđa, Poslanika Milosrđa i predstavnika korinika Zaklade Blažena Marija Petković. Zatvaranju simpozija je nazočio saborski zastupnik Branko Bačić kao predstavnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji se skupu obratio prigodnim riječima. Pjesmom i scenskim prikazima nastupile su klape Manina, Rikordo, Kanela, Kumpanji te dječji zbor Stope i druga djeca župe Svih svetih iz Blata.

Propovijedajući na misi na blagdan sv. Franje biskup Uzinić je u propovijedi kazao kako ih je sve okupilo ostvarenje jednog poziva u kojemu su kroz stotinu godina i mnoge druge osobe pronašle nadahnuće za vlastiti poziv, a to je poziv utemeljiteljici Družbe. Navodeći što papa Franjo u apostolskoj pobudnici „Cristus vivit“ govori o pozivu, biskup je pročitao i opis poziva sv. Franje, prema franjevačkim izvorima, te opis poziva bl. Marije Petković.

„Svi smo mi, braćo i sestre, od Boga pozvani. Bog sa svakim od nas ima svoj plan“, kazao je biskup. „Ne možemo imitirati druge. Ali svakako od njih možemo učiti. Njihov život nam može biti nadahnuće. Život sv. Franje je nadahnuo mnoge. I još je uvijek tako. U njegovom pozivu su mnogi dobili nadahnuće za svoj poziv i to su tako razumjeli“. Među njima je i papa Franjo.

Jedna od onih koja je svoj poziv otkrivala u pozivu sv. Franje je sigurno Marija Propetog Isusa Petković, nastavio je biskup. Njezin život je, kao i život sv. Franje, mnogima postao nadahnuće. U njezinom pozivu već punih sto godina sestre Kćeri Milosrđa, ali i drugi koji proučavaju njezin život na svoj način, pronalaze svoj vlastiti poziv ili bar nadahnuće kako na njega odgovoriti.

Iako nas sveti inspiriraju mi nismo njihove kopije, kazao je dubrovački biskup i dodao: „Ni vi sestre niste i ne možete biti kopije bl. Marije. Mi smo svi izvornici. Zato svoj poziv i svoje poslanje i mi poput nje, poput sv. Franje, pred križem moramo ponovo otkrivati u molitvi osluškivanja što Bog nama u našem vremenu i okolnostima želi reći.“ Biskup Uzinić je također kazao kako su okolnosti u kojima mi danas živimo bitno drukčije od onih kojih se spominjemo iz odgovora na Božji poziv sv. Franje, i onih prije sto godina bl. Marije Propetog Isusa. „I tek tad ćemo, kad nam se to dogodi, i mi svoj poziv moći živjeti sa žarom i potpunim predanjem. I biti oni koji grade Crkvu ljubeći Krista i za njega se žrtvujući.“

Zaključio je riječima: „Kako se lijepo spajaju ova dva poziva: 'Obnovi moju Crkvu' i 'Ljubi me, kćerce, i žrtvuj se za mene',  onako kako su to činili sv. Franjo i bl. Marija Propetog Isusa. Živeći svoj poziv i mi ćemo moći postati, ako ne inspiracija onda bar poticaj za druge, da oni otkriju i žive onaj poziv, originalni, izvorni poziv, koji Bog ima sa svakim od nas.“

Dani otvorenja jubilarne godine završili su svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi u nedjelju 6. listopada koju je predvodio biskup Uzinić, koji je sudjelovao na cijelom programu slavlja otvorenja jubilarne godine Družbe Kćeri Milosrđa. Nakon mise Viteško udruženje Kumpanija je izvelo Tanac i Ples od boja, karakteristične plesove Blata.

U propovijedi na blagdan Gospe od Ružarja biskup Uzinić govorio, uz ostalo, o povezanosti vjere i molitve, rekavši kako je vjera koju prožima molitva djelotvorna vjera. Povezao je to sa životom utemeljiteljice bl. Marije Propetog Isusa Petković koja je rođena u Blatu i tu započela svoje poslanje koje ju je odvelo i u misije. Vjera se ne umnaža čudima. Vjera se umnaža molitvom. I tako sve dok život ne postane molitva, a vjera gledanje i slušanje, kazao je dubrovački biskup te ispričao događaj iz života blaženice kada je ona, u dobi od pet ili šest godina, s tetkom molila Vjerovanje i tako uronila u molitvu i Božju prisutnost da riječi molitve nije mogla niti izgovarati. To je ovako opisala:“‘Sad vidim da Gospodin ne pazi na one naše usmene molitve kad ih rastreseno i nedostojno govorimo, kad samo jezikom nešto klepećemo, a ne znamo što govorimo. Uistinu, da bi ma s kojim običnim čovjekom tako govorili, a ne znali što mu govorimo, uvrijedio bi se, a kamoli neće veličanstvo Božje.’ Pet ili šest godina? A sad zamislimo sebe i svoje molitve“, rekao je biskup.

„Život bl. Marije Propetog Isusa bio je trajni razgovor s Bogom. On je oživljavao njezinu vjeru, i njezinu je vjeru pretakao u molitvu. Nije njezina molitva bila tek govor Bogu, osobito ne u smislu iznošenja svojih želja i potreba, nego je bila dijalog s Bogom, s Bogom živim, Bogom prisutnim, Bogom raspetim, Bogom koji je bio njezin otac, Bogom koji je bio njezin zaručnik. Zato je njezina molitva postala misija ili poslanje koje ju je odvelo prvo do siromaha u Blatu, a onda sa svojim susestrama do kraja svijeta“, istaknuo je biskup Uzinić.

Papinska pokornična je izdala dekret po kojem se u jubilarnoj godini može dobiti potpuni oprost u svim kapelicama samostana sestara Kćeri Milosrđa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi