Vijesti - Opatija: Proslava Ignacijeva i 60. obljetnice redovništva o. Antuna (Tončija) Trstenjaka i o. Petra

 

Opatija: Proslava Ignacijeva i 60. obljetnice redovništva o. Antuna (Tončija) Trstenjaka i o. Petra

Opatija: Proslava Ignacijeva i 60. obljetnice redovništva o. Antuna (Tončija) Trstenjaka i o. Petra Objavljeno: 31. 07. 2021 - 09:06

U Opatiji je u subotu 31. srpnja slavljena 500. obljetnica obraćenja sv. Ignacija i 400 godina njegove kanonizacije, a bila je to prigoda da u opatijskoj isusovačkoj crkvi Navještenja BDM o. Tonči Trstenjak i o. Petar Nikolić proslave i 60. obljetnicu ulaska u Družbu Isusovu.

Misu je predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić uz predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića te brojne isusovce i svećenike Opatijskog dekanata. Oba su nadbiskupa čestitali isusovcima obljetnice njihova osnivača uz zahvalu za sva dobra koja su isusovci činili i čine, a dvojici redovnika njihov visoki jubilej. „Duhovnost kršćanina ne mjeri se količinom pobožnosti, nego količinom ljubavi. Iskustvo nam govori da ljubav nisu samo lijepi osjećaji. Ljubav je odluka zaboraviti sebe i biti drugome radost, pomoć u potrebama – prati mu noge, a ne ‘glavu’ – biti srce, lijepa riječ, uho za slušanje. To često znači podnositi i teške osjećaje, nerazumijevanja, ismijavanja, prijezir, omalovažavanja… ali čovjek koji slijedi Isusa je čovjek za druge“, rekao je o. Tonči Trstenjak u propovijedi. O. Trstenjak posvetio je propovijed sv. Ignaciju Loyolskom, osnivaču redovničke zajednice Družbe Isusove i njegovu obraćenju prije 500 godina. Tada je 26-godišnji Ignacije ranjen u jednoj bitci kod Pamplone te je, prisiljen ležati u krevetu oporavljajući se od posljedica ranjavanja, čitao knjigu „Život Isusov“ kartuzijanca Rudolfa Saksonca. Shvatio je da je na krivom putu stavljajući svoj život u službu zemaljskog kralja, obratio se i odlučio posvetiti nebeskom kralju, Isusu Gospodinu. „Slijediti Gospodina nije lagan put“, rekao je o. Trstenjak te objasnio kako to znači dobro čuti i slijediti Isusove zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjemu ostavljene u zalog na Posljednjoj večeri.

Propovjednik se prisjetio i svojih redovničkih početaka, kao i početaka o. Petra Nikolića koji su prije 60 godina ušli u Družbu Isusovu. Bilo je tada 11 novaka, od koji sedmorica ove godine proslavljaju ovaj jubilej dok su četvorica već prešla u „kuću nebeskog Oca“. „Svoj smo život darovali Isusu Gospodinu i njegovoj zaručnici Crkvi, tj. vama, vjernicima. Mi nismo stvorili naravnu obitelj. Naša obitelj ste vi. S vama smo živjeli radosti i žalosti, uspjehe i neuspjehe, padove i uzdizanja, pobjede i poraze“, zaključio je o. Trstenjak. Vrijedno je podsjetiti da je kao svećenik i redovnik o. Trstenjak ostavio dubokog traga i u novinarskom poslanju. Iskustva je stjecao na Radio Vatikanu, a dolaskom demokratskih promjena 1991. godine prelazi na Hrvatsku televiziju gdje osniva Program religijske kulture HTV-a i vodi ga kao urednik do 2009. godine. Uz njega i o. Nikolića, 60. obljetnicu ulaska u Družbu Isusovu ove godine slave i o. Vatroslav Halambek, o. Božidar Nagy, o. Tomislav Podobnik, o. Stanislav Rozman i o. Josip Roblek.

Trodnevnu duhovnu pripravu za svetkovinu predvodio je superior isusovačke zajednice u Opatiji o. Mirko Nikolić.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi