Vijesti - Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Objavljeno: 07. 03. 2015 - 22:59

Doprinos katoličkih vrtića u evangelizaciji obitelji

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica u prostorijama samostana Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi 6. i 7. ožujka 2015. održan je stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u katoličkim vrtićima na temu : „Doprinos katoličkih vrtića u evangelizaciji obitelji“. Skup je privukao 95 sudionika iz Hrvatske i BiH.

Tri predavanja i s njima povezane radionice imali su za cilj pridonijeti boljoj realizaciji zadaća Godišnjeg plana i programa rada i osnažiti sudionike za kvalitetniji rad s obiteljima djece koje pohađaju katoličke vrtićima.

U petak skup je započeo zajedničkom molitvom Večernje nakon čega je uslijedilo predavanje dr. Antona Tamaruta naslovljeno "Evanđelje obitelji". Dr. Tamarut je nadahnuto potaknuo sudionike na promišljanje o proročkoj, svećeničkoj i kraljevskoj dimenziji obiteljskog života naglašavajući da obitelj kao "kućnu crkvu" obilježava uzajamnost i zajedništvo u službi.

Nakon prigodne uvodne molitve u subotu ujutro dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, svojim je predavanjem "Obzor nade za obitelji u Hrvatskoj" oduševio sudionike ukazujući na obzore nade za hrvatske obitelji te što katolički vrtići mogu činiti u širenju tih obzora. Slikovito je predstavio korake koje je u tom kontekstu potrebno učiniti te pozvao sudionike da i sami uočavaju obzore nade kako bi o njima mogli govoriti i prema njima usmjerivati obitelji djece koja su im povjerena. U kratkoj raspravi svoja su promišljanja iznijele i neke sudionice, a pojavile su se i ideje mogućih projekata.

Na to se izvrsno nadovezalo predavanje s. Gordana Igrec o doprinosu redovništva u pastoralu obitelji u kojem je istaknula važnost recipročnog odnosa obitelji i redovničke zajednice. Progovorila je, nadalje, o ulozi pastorala obitelji u životu župe, mogućnostima djelovanja istoga kao i o izazovima redovništva danas posebice kroz prizmu društveno-kulturnih promjena. Svoje predavanje završila je sintagmom: Biti svjedok, nositelj i poslužitelj života , a odgoj u katoličkim vrtićima izravan je put evangelizacije.

Nakon predavanja održane su četiri pedagoške radionice koje su još više produbile temu skupa i odgojiteljima ponudile nova znanja i vještine:

  1. Komunikacija u obitelji (Dubravka Nikšić Kreber, psiholog)
  2. Autentičnost sv. Anđele Meriči u suvremenoj obitelji
  3. Autentičnost bl. Marija Petković u suvremenoj obitelji
  4. Tradicijske igre djece rane i predškolske dobi (DV „Svete Male Terezije“ i DV „Cvjetnjak“)

Snažan dojam ostavilo je i svjedočanstvo obitelji Ivanković čija djeca pohađaju katolički vrtić. Njihova razmišljanja glede očekivanja i postignuća u odgoju njihove djece u vrtiću dala su korisne informacije što jest i što bi trebao biti katolički vrtić. Naglasak su stavili na duhovno dobro svoje djece i na sigurnost da za njihovu djecu sestre mole.

Skup je završio kratkim prikazima odgojnih načela pojedinih utemeljitelja redovničkih zajednica i njihov doprinos u odgojnom radu s djecom predškolske dobi. Bilo je zanimljivo upoznati karizme različitih redovničkih zajednica i skupljati to blago koje je pohranjeno u svakoj zajednici. Niknula je i ideja kako bi bilo vrijedno i korisno u Godini posvećenog života, malo jače otvoriti te škrinjice odgojnog blaga i zajednički se u odgoju nadahnjivati odgojnim načelima pojedinih utemeljitelja za dobrobit djece i njihovih obitelji.

 
 
Slijedeći članak:
Tribina “Književno...
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi