Vijesti - Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Objavljeno: 07. 03. 2015 - 22:59

Doprinos katoličkih vrtića u evangelizaciji obitelji

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Hrvatskoj konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica u prostorijama samostana Bezgrešnog začeća BDM u zagrebačkoj Dubravi 6. i 7. ožujka 2015. održan je stručni skup za odgojitelje i stručne suradnike u katoličkim vrtićima na temu : „Doprinos katoličkih vrtića u evangelizaciji obitelji“. Skup je privukao 95 sudionika iz Hrvatske i BiH.

Tri predavanja i s njima povezane radionice imali su za cilj pridonijeti boljoj realizaciji zadaća Godišnjeg plana i programa rada i osnažiti sudionike za kvalitetniji rad s obiteljima djece koje pohađaju katoličke vrtićima.

U petak skup je započeo zajedničkom molitvom Večernje nakon čega je uslijedilo predavanje dr. Antona Tamaruta naslovljeno "Evanđelje obitelji". Dr. Tamarut je nadahnuto potaknuo sudionike na promišljanje o proročkoj, svećeničkoj i kraljevskoj dimenziji obiteljskog života naglašavajući da obitelj kao "kućnu crkvu" obilježava uzajamnost i zajedništvo u službi.

Nakon prigodne uvodne molitve u subotu ujutro dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, svojim je predavanjem "Obzor nade za obitelji u Hrvatskoj" oduševio sudionike ukazujući na obzore nade za hrvatske obitelji te što katolički vrtići mogu činiti u širenju tih obzora. Slikovito je predstavio korake koje je u tom kontekstu potrebno učiniti te pozvao sudionike da i sami uočavaju obzore nade kako bi o njima mogli govoriti i prema njima usmjerivati obitelji djece koja su im povjerena. U kratkoj raspravi svoja su promišljanja iznijele i neke sudionice, a pojavile su se i ideje mogućih projekata.

Na to se izvrsno nadovezalo predavanje s. Gordana Igrec o doprinosu redovništva u pastoralu obitelji u kojem je istaknula važnost recipročnog odnosa obitelji i redovničke zajednice. Progovorila je, nadalje, o ulozi pastorala obitelji u životu župe, mogućnostima djelovanja istoga kao i o izazovima redovništva danas posebice kroz prizmu društveno-kulturnih promjena. Svoje predavanje završila je sintagmom: Biti svjedok, nositelj i poslužitelj života , a odgoj u katoličkim vrtićima izravan je put evangelizacije.

Nakon predavanja održane su četiri pedagoške radionice koje su još više produbile temu skupa i odgojiteljima ponudile nova znanja i vještine:

  1. Komunikacija u obitelji (Dubravka Nikšić Kreber, psiholog)
  2. Autentičnost sv. Anđele Meriči u suvremenoj obitelji
  3. Autentičnost bl. Marija Petković u suvremenoj obitelji
  4. Tradicijske igre djece rane i predškolske dobi (DV „Svete Male Terezije“ i DV „Cvjetnjak“)

Snažan dojam ostavilo je i svjedočanstvo obitelji Ivanković čija djeca pohađaju katolički vrtić. Njihova razmišljanja glede očekivanja i postignuća u odgoju njihove djece u vrtiću dala su korisne informacije što jest i što bi trebao biti katolički vrtić. Naglasak su stavili na duhovno dobro svoje djece i na sigurnost da za njihovu djecu sestre mole.

Skup je završio kratkim prikazima odgojnih načela pojedinih utemeljitelja redovničkih zajednica i njihov doprinos u odgojnom radu s djecom predškolske dobi. Bilo je zanimljivo upoznati karizme različitih redovničkih zajednica i skupljati to blago koje je pohranjeno u svakoj zajednici. Niknula je i ideja kako bi bilo vrijedno i korisno u Godini posvećenog života, malo jače otvoriti te škrinjice odgojnog blaga i zajednički se u odgoju nadahnjivati odgojnim načelima pojedinih utemeljitelja za dobrobit djece i njihovih obitelji.

 
 
Slijedeći članak:
Tribina “Književno...
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Skupština Hrvatske redovničke konferencije

16. i 17. listopada 2019. u franjevačkom samostanu u Dubravi, Av. Gojka Šuška 2, Zagreb. 

Dani crkvene glazbe 2019. - Instrumentalna glazba u liturgiji

18. i 19. listopada 2019. na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu

Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi