Vijesti - Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije

 

Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije

Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije Objavljeno: 08. 02. 2013 - 21:37

U Zagrebu je od 5. do 8. veljače 2013. održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije. Tema koju su sabornici na poziv vrhovne uprave Salezijanske družbe promišljali, bila je: Svjedoci evanđeoske radikalnosti. Tri su vida te radikalnosti: mistici u duhu, proroci bratstva, sluge mladima.

U radu Sabora sudjelovalo je 26 predstavnika salezijanaca koji djeluju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Salezijanci rade u župama, školama, oratorijima, omladinskim centrima i drugim ustanovama koje imaju cilj pomagati mladima u njihovu ljudskom i kršćanskom razvoju.

Svrha je salezijanskog odgoja i pastorala evangelizirati i odgajati u vjeri, pomažući, osobito mladima, da usvoje autentične ljudske i kršćanske vrijednosti. Don Boscovim riječima to znači “postati dobri kršćani i pošteni građani”, a danas se to izriče geslom “odgajati evangelizirajući i evangelizirati odgajajući”, jasno razlikujući dva paralelna procesa – ljudskog i kršćanskog dozrijevanja, ali i istodobno promičući povezanost, nerazdvojivost i cjelovitost tih dviju dimenzija, osobito u današnjem društvu opterećenom relativizmom i agresivnim liberalizmom.

Salezijanci su, i ovim Saborom, još jednom izrazili svoju opredijeljenost za mlade, svoju spremnost služiti im kao mistici (znakovi i nositelji Božje ljubavi mladima), kao odgajatelji i evangelizatori koji im pomažu da u sebi izgrade ispravne stavove i usvoje autentične ljudske i kršćanske vrijednosti, i kao svjedoci i proroci bratstva koje u Kristu uključuje sve ljude pozvane na spasenje. Nadahnuće i snaga svakog djelovanja je povezanost s otajstvima spasenja koja Krist u svojoj neizmjernoj ljubavi daruje u sakramentima i molitvi. Iz toga izvire ljubav i radost koja je pokretačka snaga i znak Božje prisutnosti u svijetu. Sabor je raspravljao i o nekim pitanjima života i rada pojedinih zajednica i ustanova. (A.S.)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
21. svjetski dan bolesnika
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi