Vijesti - Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije

 

Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije

Održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije Objavljeno: 08. 02. 2013 - 21:37

U Zagrebu je od 5. do 8. veljače 2013. održan 15. sabor Hrvatske salezijanske provincije. Tema koju su sabornici na poziv vrhovne uprave Salezijanske družbe promišljali, bila je: Svjedoci evanđeoske radikalnosti. Tri su vida te radikalnosti: mistici u duhu, proroci bratstva, sluge mladima.

U radu Sabora sudjelovalo je 26 predstavnika salezijanaca koji djeluju u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj. Salezijanci rade u župama, školama, oratorijima, omladinskim centrima i drugim ustanovama koje imaju cilj pomagati mladima u njihovu ljudskom i kršćanskom razvoju.

Svrha je salezijanskog odgoja i pastorala evangelizirati i odgajati u vjeri, pomažući, osobito mladima, da usvoje autentične ljudske i kršćanske vrijednosti. Don Boscovim riječima to znači “postati dobri kršćani i pošteni građani”, a danas se to izriče geslom “odgajati evangelizirajući i evangelizirati odgajajući”, jasno razlikujući dva paralelna procesa – ljudskog i kršćanskog dozrijevanja, ali i istodobno promičući povezanost, nerazdvojivost i cjelovitost tih dviju dimenzija, osobito u današnjem društvu opterećenom relativizmom i agresivnim liberalizmom.

Salezijanci su, i ovim Saborom, još jednom izrazili svoju opredijeljenost za mlade, svoju spremnost služiti im kao mistici (znakovi i nositelji Božje ljubavi mladima), kao odgajatelji i evangelizatori koji im pomažu da u sebi izgrade ispravne stavove i usvoje autentične ljudske i kršćanske vrijednosti, i kao svjedoci i proroci bratstva koje u Kristu uključuje sve ljude pozvane na spasenje. Nadahnuće i snaga svakog djelovanja je povezanost s otajstvima spasenja koja Krist u svojoj neizmjernoj ljubavi daruje u sakramentima i molitvi. Iz toga izvire ljubav i radost koja je pokretačka snaga i znak Božje prisutnosti u svijetu. Sabor je raspravljao i o nekim pitanjima života i rada pojedinih zajednica i ustanova. (A.S.)

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
21. svjetski dan bolesnika
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi