Vijesti - Održane franjevačke pučke misije na Krku

 

Održane franjevačke pučke misije na Krku

Održane franjevačke pučke misije na Krku Autor: ika
Objavljeno: 18. 03. 2018 - 11:18

„Danas mi je boraviti u tvojoj kući"

Na poziv župnika Ivana Kordića od nedjelje 11. ožujka do nedjelje 18. ožujka održane su franjevačke Pučke misije u župi Presvetog Trojstva u Puntu a tema misija bila je „Danas mi je boraviti u tvojoj kući". Voditelji duhovne obnove bili su svećenici i bogoslovi Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, te gvardijan franjevačkog samostana na Košljunu fra Diego Diklić, a koordinator misija bio je fra Ivan Matić, voditelj „Kuće susreta Tabor" u Samoboru.

Misije su započele svečanom misom koju je u nedjelju 11. ožujka predslavio umirovljeni biskup Valter Župan i koji je tom prigodom misionarima podijelio misionarsko poslanje i znak toga poslanja - tau.

Tema dana misija u ponedjeljak 12. ožujka bila je „Poziv i poslanje", a nakon jutarnje molitve pred Presvetim vjernici su imali prigodu osobno razgovarati s misionarima. Održan je susret sa školskom djecom iz trećega, četvrtoga i sedmog razreda. U popodnevnim satima slavljena je misa, te navještaj fra Ivana Matića o temi dana. Nakon mise misionari su pohodili obitelji. U susretima s obiteljima uz upoznavanje i druženje, razmatran je evanđeoski odlomak o Zakeju.

Utorak, 13. ožujka, misionari su započeli program Jutarnjom molitvom i klanjanjem. Posjetili su drugi i prvi razred te dječji vrtić. Po povratku u samostansku kapelu u kojoj je izloženo Presveto izmolili su Srednji čas i završili klanjanje. Popodnevni program počeo je molitvom krunice, zatim navještaj na temu zajedništva. Misu je predvodio fra Mate Bašić s prigodnom propovijedi. Nakon mise misionari su pohodili obitelji.

Srijeda, 14. ožujka, započela je redovitom molitvom Jutarnje i klanjanjem. Kao i svaki dan svećenici su bili na raspolaganju za ispovijed i razgovor vjernicima. Misno slavlje toga dana predvodio je fra Tomislav Faletar, magister novaka. Program je nastavljen u crkvi svjedočanstvima o pozivu braće. Svoje iskustvo poziva posvjedočila su braća novaci, fra Silvio i fra Dorian, te fra Darko Tepert. Susret je završio pjesmama koje su tu večer animirali novaci.

Razmatranje o euharistijskom otajstvu bilo je u središtu u četvrtak 15. ožujka. Toga dana su se misionari susreli s učenicima petoga, šestoga i osmoga razreda, te s djecom iz vrtića u sklopu svoga samostana drže sestre karmelićanke. Fra Diego Deklić predvodio je euharistijsko slavlje te večeri. Program se nastavio klanjanjem koje je vodio fra Ivan Matić. Nakon klanjanja u samostanu sestara bilo je druženje sa simpatizerima karmelske duhovnosti i nositeljima škapulara. Tema dana u petak 16. ožujka bilo je milosrđe. Jutarnji molitveni početak u samostanskoj kapeli nastavljen je molitvom do podne kada završeno klanjanje molitvom Srednjega časa. Tema milosrđa nastavljena je u crkvi popodne programom od križnoga puta, navještaja, te misom koju je predvodio fra Darko Tepert i susretom s roditeljima djece osnovne škole i dječjega vrtića. Na susretu je fra Darko održao prigodni nagovor.

U subotu se misionari uz uobičajeni molitveni program susreli sa članovima zajednice „Vjera i Svjetlo", koji su se okupili u prostorima župne kuće. Misionari su se upoznali s poslanjem te zajednice i njihovom skrbi o onima koji su u potrebi. Nakon toga susreta nastavljena je pobožnost u crkvi, krunica i navještaj na temu Blažene Djevice Marije. Misa koju je predvodio fra Ivan Matić započela je ulaznom procesijom s kipom BDM, te je izmoljena molitva posvete cijele župe Bezgrešnom Srcu Marijinu. Nakon mise bio je susret s mladima i srednjoškolcima. Misionari su na tom susretu posvjedočili o svom pozivu i zvanju. Razgovaralo se o obraćenju i nekim novim načinima evangelizacije u župnoj zajednici.

U nedjelju 18. ožujka, bio je dan zajedništva, zahvale i poslanja. Župu je toga dana pohodio mjesni biskup Ivica Petanjak, koji je predvodio misno slavlje. Biskup se zahvalio misionarima i potaknuo vjernike na misionarsko poslanje. Istaknuo je da ono što su misionari sijali u njihova srca sada mora u djelatnoj ljubavi donositi evanđeoske plodove. Biskup je na kraju mise vjernicima podijelio poslanje da oni sada u svojoj župi nastave djelo širenja Radosne vijesti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi