Vijesti - Održana Skupština Konferencije redovničkih ustanova Slovenije

 

Održana Skupština Konferencije redovničkih ustanova Slovenije

Održana Skupština Konferencije redovničkih ustanova Slovenije Objavljeno: 07. 05. 2018 - 10:03

U ponedjeljak, 7. svibnja 2018. u Viču u Ljubljani u Antunovu domu kod otaca franjevaca održan je sastanak Slovenske biskupske konferencije i KORUS-a (Konferencije redovničkih ustanova Slovenije). Susretu je nazočila i s. Ana Marija Antolović, ASC, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije.

Na početku je apostolski nuncija u Sloveniji, nadbiskup Juliusz Janusz pozdravio sve okupljene, a nakon njega nadbiskup ljubljanski Stanislav Zore kao predsjednik Biskupske konferencije Slovenije. U ime svih biskupa zahvalio za sav posao koji obavljaju redovnice i redovnici u Crkvi u Sloveniji, od one službe u vrtićima do službe u bolnicama. Također je zahvalio predsjedniku KORUS-u za sve što je učinio u svome mandatu.

Skup je potom pozdravila s. Ana Marija Antolović, predsjednica HRK, pohvalivši suradnju između dviju konferencija kao i pojedinih družbi koje su nam zajedničke svojom prisutnošću u obje države.

Nakon pozdrava nadbiskup Zore je izvijestio o susretu Ad limina slovenskih biskupa u Rimu sa papom Franjo, od 26. veljače do 3. ožujka 2018. Nadbiskupom je najprje izvijestio o razgovoru s papom Franjom koji je održan u bratskom i prijateljskom duhu. Razgovarali su o aktualnim temama u Crkvi: sekularizaciji, mladima, nedostatku zvanja, demografskim promjenama, svjetovnoj duhovnosti, načinima ulaska u svećeništvo i redovnički poziv, o nedovoljnoj moći Crkve za rad s mladima i o „napasti“ da se samo broje članovi.

Potom su svi sudionici kroz rad u skupinama promišljali o: obitelji, mladima, duhovnom pozivu i katehezi,

U nastavku je g. Franz M. Dolinar održao izlaganje o arhivima i brizi o njima.

Nakon svete mise u popodnevnom dijelu rada odvojeno su nastavili zasjedati KORUS i Biskupska konferencija. Plenum KORUS-a je izabrao dva nova člana Izvršnog odbora i novog predsjednika KORUS-a fra Marjana Čudna OFM. Susret je završen razgovorom o aktualnim temama redovništva u Sloveniji i molitvom.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Znanstveni skup povodom pet i pol stoljeća samostana franjevaca trećoredaca na Glavotoku

U Samostanu svete Marije na Glavotoku na otoku Krku održat će se 31. srpnja i 1. kolovoza 2018. znanstveni skup „Mostir svete Marije na Glavi Otoka“. Pet i pol stoljeća duhovnosti, povijesti, kulture i umjetnosti (druga pol. XV. stoljeća ‒ 2018.). 

Redovnički dani 2018.

Tema Redovničkih dana: Za novo vino nove mješine

Izdavaštvo

Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Susret, br. 10., god. VI., 2018.
Vijesti
Vijesti
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Aplikacija za pametne telefone „Susret Zovem Te”
Vijesti
Vijesti
Za novo vino nove mješine
Za novo vino nove mješine

Linkovi