Vijesti - Održana peta korizmena online tribina kod hercegovačkih franjevaca u Dubravi

 

Održana peta korizmena online tribina kod hercegovačkih franjevaca u Dubravi

Održana peta korizmena online tribina kod hercegovačkih franjevaca u Dubravi Autor: ika
Objavljeno: 28. 03. 2020 - 12:57

Na petoj korizmenoj online tribini kod hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi u četvrtak 26. ožujka gostovao je franjevac Serđo Ćavar, organizator korizmenih tribina, a govorio je o ovih dana aktualnim pitanjima, poput pandemije koronavirusa, potresa, ispravnom vjerničkom stavu, slavljenju euharistije bez naroda.

„Potres sam osobno doživio kroz iskustvo straha i nelagode, zbilja apokaliptični prizori. Vjerujem da smo u ovoj korizmi mogli doživjeti da smo prah i da ćemo se u prah pretvoriti. Vlastitu sigurnost vjernik i čovjek ne može naći isključivo u sebi, potrebno je izaći izvan sebe. Mi to imamo u Gospodinu“, kazao je o. Ćavar istaknuvši da su ovi krizni dani prigoda da vlastitu vjeru utemeljimo na pravim istinama. 

Na upit mogu li se koronavirus i potres tumačiti kao Božja kazna, franjevac Ćavar je rekao da unatoč takvim tumačenjima naša spoznaja raste te možemo nadići takve ideje. Istaknuo je priliku za unutarnje obraćenje: „Osobno u ovoj situaciji mogu vidjeti što to u mojem duhovnom životu nije u redu, što je u mojem odnosu s Bogom i ljudima na klimavim nogama, gdje imam priliku obnoviti ‘ruševine’ svoje duše. A mi već živimo konačnost i smrt. Stoga nas ova korizma prožeta raznim izazovima poziva da se okrenemo drugima i da unatoč svemu prepoznamo tragove svjetla i nade u onima koji pomažu starijima, u medicinskom osoblju, kriznom stožeru.“

Da pred pitanjem patnje i stradanja nedužnih i sam kao svećenik zastane i zašuti, posvjedočio je franjevac Ćavar ističući da su vjernici – iako ponekad nemaju konkretnoga odgovora – pozvani slušati te dopustiti patnji da bude izrečena. „U duhovnom praćenju vjernika vrlo je važno dozvoliti vjernicima da se izreknu. Mi trebamo biti oni koji pratimo ljude, a ne samo oni koji nude rješenja ili nešto nameću.“

Franjevac Serđo Ćavar nametnute dane samoizolacije i svojevrsne karantene nazvao je milosnom prilikom u kojoj možemo obnoviti duhovni i obiteljski život, kvalitetno koristiti vrijeme i biti kreativni, a govoreći o slavljenju misa bez naroda istaknuo je važnost zagovorne molitve.

U samostanu hercegovačkih franjevaca u Dubravi od ponedjeljka 23. ožujka otvorene su dvije telefonske linije za duhovnu pratnju na brojevima 097/768 2370 i 097/768 1606 svakoga dana u vremenu između 16 i 18 sati, pa je fra Serđo Ćavar otkrio kako su pozivi koje su primili bili uglavnom vezani uz strahove ljudi, a poneki su i podijelili vlastito iskustvo vjere. Usto, od petka se uz duhovnu pratnju i savjetovanje pruža i psihološka podrška na broju 098/611 072 u istom vremenu.

Sljedećega četvrtka 2. travnja u 19 sati na posljednjoj korizmenoj tribini gošća će biti dr. Ivana Marić s Ekonomskoga fakulteta u Zagrebu koja će govoriti o tome može li i kako kršćanin opstati u nekršćanskome svijetu ekonomije, gospodarstva i biznisa te otkriti što se krije iza pojma ekonomija zajedništva.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi