Vijesti - Održan susret predsjednice i dopredsjednika HRK sa voditeljima povjerenstava

 

Održan susret predsjednice i dopredsjednika HRK sa voditeljima povjerenstava

Održan susret predsjednice i dopredsjednika HRK sa voditeljima povjerenstava Autor: hrk
Objavljeno: 23. 02. 2018 - 15:16

Danas su se u sjedištu Hrvatske redovničke konferencije voditelji povjerenstava Hrvatske redovničke konferencije susreli s predsjednicom HRK, s. Anom Marijom Antolović i dopredsjednikom, fr. Slavkom Sliškovićem. Susret je organiziran s ciljem da voditelji povjerenstva iznesu planove i poteškoće u radu povjerenstava, osvrnu se na konkretne aktivnosti koje su održane ili su u planu.

Na početku je s. Ana Marija zahvalila voditeljima povjerenstava na svemu što čine za Konferenciju i redovništvo. Preporučila je usku suradnju povjerenstava. Predložila je da se za redovitu lipanjsku sjednicu Vijeća Konferencije pripreme zahtjevi svih povjerenstava po pitanju aktivnosti. Dodala je i kako će se u Pravilnik koji je u izradi ugraditi određeni članci o radu povjerenstava pored toga što svako Povjerenstvo ima svoj Pravilnik i plan rada.

Voditeljica Povjerenstvo za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove, s. Katarina Pišković navela je potrebu da se ovo Povjerenstvo - koje je na prošlogodišnjoj Plenarnoj skupštini prošireno i na školski odgoj - treba dopuniti novim članovima koji bi radili upravo na školskom odgoju. Utvrđeno je da to treba biti redovnik ili redovnica koja radi u školi. Predsjednica i dopredsjednik su izvijestili što je do sada poduzeto po pitanju imenovanja članova.

Sestra Katarina je izvijestivši o poteškoćama koje nastaju kada se po zakonu vrtiće koje vode redovničke ustanove izjednačava s privatnim vrtićima, zatim o problemu financiranja rada vrtića u lokalnim sredinama. Navela je i potrebu da bi redovnice koje rade u vrtiću trebale dobiti određenu izobrazbu u metodologiji rada po katoličkom programu kako ga je odobrila Hrvatska biskupska konferencija. Ustanovljeno je da bi Konferencija, odnosno Povjerenstvo moglo organizirati edukaciju za redovnice koje rade u vrtićima na kojoj bi ih se upoznalo s metodologijom rada po programu odobrenom od HBK.

Povjerenstvo za promicanje duhovnih zvanja predstavila je voditeljica, s. Ana Begić. Spomenula je sutrašnji događaj - Klanjanje Presvetome za mlade - koje organizira Povjerenstvo i suradnju s drugima u organizaciji tog događaja. Potom je rekla kako je časopis „Susret“ u pripremi te da će se zajedno s prilogom, Molitvenim priručnikom, prirediti za Nedjelju Dobrog Pastira. Izvijestila je o poteškoćama  u pripremi obilježavanja Svjetskog molitvenog dana.

Sestra Tea Barnjak, voditeljica Povjerenstva za početnu formaciju redovnika i redovnica govorila je najprije o planiranom susretu mladih redovnika i redovnica koji bi se mogao održati na temu Sinode biskupa koja će se održati 2018. godine na temu: "Mladi, vjera i razlučivanje poziva". Ovaj susret bio bi duhovno-rekreativnog karaktera, a mogao bi se održati početkom listopada. U raspravi je ustanovljeno da bi se susret mladih redovnika i redovnica mogao dobro povezati s Redovničkim danima u Zagrebu.

Sestra je također predložila da se na razini Konferencije napravi upitnik za prijem kandidata s definiranim zahtjevima prema kandidatima kako se ne bi dogodilo da mladi lutaju od zajednice do zajednice.

Dogovoreno je i da se na portalu HRK www.redovnostvo.hr da više praktičnih informacija, poput adresara odgojnih kuća, podataka o zajednicama. Zaključeno je da povjerenstva definiraju svoje potrebe koje bi se mogle zadovoljiti na internetskoj stranici Konferencije.

O Povjerenstvu za medicinske sestre članice redovničkih ustanova govorila je novoimenovana voditeljica s. Mirjana Tomašević. Navela je redovite aktivnosti koje ovo Povjerenstvo čini unutar Konferencije kao posjet centru u Lobor-gradu i godišnji seminar za medicinske sestre redovnice. Istaknula je da pored spomenutih aktivnosti članovi ovoga Povjerenstva i svaki redovnik i redovnica koji rade u zdravstvenim ustanovama svaki dan rade s potrebitima.

O radu Povjerenstva za trajnu formaciju redovnika i redovnica govorio je novoimenovani voditelja i član Vijeća HRK, fra Ivo Martinović. Izvijestio je održanoj adventskoj duhovnoj obnovi i proslavi Dana posvećenog života, te o pripremama za korizmenu duhovnu obnovu. Iznio je razmišljanje da se Redovnički dani održe na tragu teme dokumenta „Za novo vino nove mješine“.

Na kraju je ponovljeno da povjerenstva do lipnja prema Vijeću iskažu planirane projekte, potrebe koje se mogu zadovoljiti kroz Internetsku stranicu HRK te pripreme kalendare i adresare povjerenstava.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi