Vijesti - Održan Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Održan Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Održan Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Autor: s. Marija Pia Tadijanov
Objavljeno: 16. 03. 2019 - 19:21

Svetost svakodnevice

U organizaciji Hrvatske redovničke konferencije, Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove, organiziran je 15. i 16. ožujka Stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima na temu „Svetost svakodnevice“. Skup je vodila s. Katarina Pišković, BSI, koja je naglasila važnost rada na sebi i svom odnosu prema Bogu, kako bismo doista bili sveti jer smo i u blizini nevinih i svetih kojima smo poslani.

Predavanje na temu „Svetost svakodnevice“ održao je o. Franjo Pogorelec, OCD, prof. dr. sc, predstojnik Sustavnog studija duhovnosti i Teologije posvećenog života. Svoje izlaganje je temeljio na apostolskoj pobudnici pape Franje „Gaudete et exsultate“. Obrazložio je kako svetost ne znači ekstravagantnost, spektakularnost niti kopiranje hagiografije nekog sveca, nego autentično življenje u jednostavnosti i okrenutosti od sebe, prema Kristu i prema bližnjemu. Ono što otežava put svetosti, naveo je, najčešće je deklinacija; kad se gube ideali, nada i postojanost u dobru, tada započinje okrenutost prema samima sebi. Svetost je darovanost života gdje je svatko savršen u mjeri dara koji je primio. 

Subotnji program je započeo izlaganjem bacc. med. tehn. Anamarije Galić, zdravstvene voditeljice u DV „Iskrica“, koja je izložila važnost rada zdravstvenog voditelja, etička načela koja se trebaju znati i poštivati, te je ukazala na najčešće zdravstvene teškoće djece predškolske dobi u predškolskim ustanovama. Osvrnula se na materijalne, higijenske i prehrambene uvjete koji su temeljni za stvaranje optimalnih uvjeta za smanjenje širenja infekcija respiratornog sustava, ali i svih drugih mogućih oboljenja koja se znaju javiti za djetetovog boravka u ustanovi. Možda je važno naglasiti kako se kultura pojedine ustanove razvija u svom slijedu i kako neke situacije ne možemo previdjeti ni u najsavršenijim uvjetima, dok je u svemu tome možda najvažnija latentna okolina, okruženje međusobnog uvažavanja, poštivanja i poznavanja svojih radnih obaveza, ne isključujući nijednog člana u odgojno obrazovnoj ustanovi.

Izlaganje o kretanju i igri kao temeljnim djetetovim potrebama, imao je g. Trpimir Petrač, bivši rukometaš, voditelj i osnivač škole „Mali sportaši“. Posvijestio je važnost kretanja, trčanja, igranja na otvorenom, te uključenosti odraslog u dječju igru, gdje odrasli nije samo promatrač sa strane, nego i suigrač i tutor i predstavnik realnosti. Ukazao nam je na posljedice nekretanja koje možemo prevenirati kroz razne načine i ne s puno materijala niti didaktičkih sredstava. Neke od mogućnosti nam je pokazao kroz interaktivne radionice gdje su odgojitelji sudjelovali u demonstraciji različitih aktivnosti i igara koje, ukoliko su dobro osmišljene, mogu u djetetu potaknuti maksimum u određenoj motoričkoj cjelini.

Zaključak dana imala je s. Marcela Šereš, pravnica, koja je govorila o stupnju provedenosti Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, o povjerljivosti, diskreciji, poštivanju djetetovih i međusobnih osobnosti uz praktične smjernice kako zaštititi podatke o djetetu, djelatniku i roditelju unutar svake ustanove.

Na kraju dana, održana je i radionica izrade anđela i pisanica.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi