Vijesti - Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

 

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima

Održan stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima Objavljeno: 03. 03. 2018 - 14:16

Pozitivni utjecaji u oblikovanju odgojitelja u katoličkom vrtiću

U organizaciji Povjerenstva za predškolski i školski odgoj u ustanovama koje vode redovničke ustanove pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji u Dječjem vrtiću „Svetog Josipa“ u Zagrebu (Granešina) 2. i 3. ožujka 2018. održan je stručni skup za odgojitelje u katoličkim vrtićima. Skup je održan na temu: „Pozitivni utjecaji u oblikovanju odgojitelja u katoličkom vrtiću“. Unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima, skupu se odazvao preko sto odgojitelja.

Prvo predavanje, u petak 2. ožujka, održao je teolog dr. Ivica Raguž, na temu „Pozitivni utjecaji u oblikovanju osobnosti odgojitelja u katoličkom vrtiću“. Dr. Raguž je istaknuo pet momenta koji su važni u oblikovanju osobnosti odgojitelja:

  1. Odluka za pozitivno, živjeti pozitivno, poput sv. Pavla koji je imao snažno iskustvo pozitivnoga, a to je biti u Bogu i s Bogom. Sva Pavlova snaga proizlazila je iz pozitivnoga iskustva – biti u Isusu Kristu.
  2. Autoritet i poslušnost. Danas se mnogo toga u našim životima svodi na dijalog, na raspravu da se ne mora ni za što vezati, preuzeti odgovornost, biti autoritet. Dijalog je samo jedan vid ljudskoga života. Krista na križ nije odveo dijalog, nego navještaj Božje riječi.
  3. Biti tijelo Kristovo  - Crkva. Vjera u Krista, njegovo tijelo, Crkvu oslobađa nas oholosti, samoljublja i upućuje na drugoga koji pati. Oni najbjedniji udovi Crkve trebali bi nam biti najvažniji. Predavač je odgojitelje pozvao da budu euharistijski kako bi bili Kristovi.
  4. Samoća. U vremenu prevelike komunikacije treba otkriti samoću, shvaćenu kao intenzivan odnos s Bogom. Ne možemo primati pozitivne utjecaje ako ne njegujemo samoću, ako nismo sposobni prekinuti komuniciranje s ovim svijetom. Zaboravili smo gestu spavanja, stalno moramo biti budni, uključeni, sve znati, IN.
  5. Učimo se biti slabi. Jaki smo tek kada priznajemo slabost. Jakost je u Bogu, a ne u nama. Zato treba veličati slabost koja nas dovodi do Boga.

Subotnja predavanja nakon uvodne molitve koju je pripremio DV „Blažene Marije Propetog Petković“, održala je prof. Vesna Gračner, psihologinja i suradnica Katoličkog radija. Njena tema je bila „Zašto biramo pozitivne poticaje“. Govorila je o tome kako naš mozak radi kao skladište što sve pohranjuje, kako bira i kako utječe na druge. Govorila je o tome kako naše društvo potiskuje osjećaje te ih često glumimo. Da bismo oslobodili osjećaje, moramo biti svjesni ranjenog djeteta u sebi i ne dopustiti da to utječe na našu komunikaciju s drugima. Također je mnogo govora bilo i o neverbalnoj komunikaciji, te kako ona zapravo odražava naše emocije više nego riječi koje izgovaramo.

Nakon prof. Gračner, predavanje je održala dr. sc. Suzana Vrhovski Peran na temu: „Kako birati pozitivne utjecaje“. Govorila je o tome kako prvo moramo biti svjesni sebe, kako bismo mogli postati svjesni drugih oko sebe. Tek tada možemo na pravi način prenijeti našu poruku. Spominjala je i važnost medija u prenošenju poruka, te kako izbjeći njihove negativne utjecaje. Potakla je odgajatelje da komuniciraju kao Isus - uzor komunikacije.

U nastavku programa slijedila je metodika glazbenog odgoja koju je vodila profesorica sa Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Josipa Kraljić. Pokazala je niz pjesmica i igara s pjevanjem, koje se mogu koristiti u radu s djecom.

Potom su ravnateljice katoličkih dječjih vrtića i voditeljice podružnica održale sastanak sa gđom. Zrinkom Jelačić koja ih je upoznala sa novim zakonskim propisima koji se tiču rada vrtića.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

"Pozvani i poslani"
emisija o redovništvu

 
Škola za novakinje (zimski semestar 2019./20.)

Semestar započinje 9. listopada, a završava 19. prosinca 2019.

Znanstveni skup o biskupu Miji Škvorcu (1919–1989) uz 100. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti

22. studenoga 2019. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Adventska duhovna obnova za redovnice i redovnike u Zagrebu

15. prosinca 2019. u 15.30 u crkva sv. Franje, Kaptol 9, Zagreb

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti

Linkovi