Vijesti - Održan spomen na mučeništvo dominikanca o. Dominika Barača

 

Održan spomen na mučeništvo dominikanca o. Dominika Barača

Održan spomen na mučeništvo dominikanca o. Dominika Barača Autor: dominikanci.hr
Objavljeno: 17. 11. 2016 - 10:38

Euharistijski spomen na mučeništvo dominikanca o. Dominika Barača održan je na dan njegove smrti u četvrtak 17. studenoga 2016. u župnoj i samostanskoj crkvi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici. Misu je predvodio i propovijedao dominikanac dr. o. Anto Gavrić u suslavlju sa župnikom o. Markom Bijelićem. Bila je to i zavjetna misa bl. Augustinu Kažotiću koju dominikanci na Peščenici slave svakoga četvrtka.  

„Mi smo gospodari svojih čina. Trebali bismo si odrediti smjernice o tome kako živjeti moralno, prema savjesti“ – istaknuo je u propovijedi dr. Gavrić govoreći o tragedijama koje su se tijekom Domovinskoga rata dogodile u Vukovaru, o zločinima koje je čovjek učinio čovjeku. „No, tko danas želi govoriti o savjesti? Ni vjerski ni politički autoriteti ne mogu dati smjernice za savjestan život jer pojedinac želi oblikovati svoj život prema svojim zamislima“ – dodao je dr. Gavrić podsjetivši na velikog učitelja dominikanca sv. Tomu Akvinskoga koji je još u 13. stoljeću savjest povezao s razumom i spoznajom. „Savjest se može odnositi na prošlost, sadašnjost i budućnost, savjest je vezana uz spoznaju istine, uz razum“ – naglasio je propovjednik predstavivši dubrovačkog dominikanca dr. o. Dominika Barača kao osobu koja je tražila istinu i borila se za nju, kao mučenika za istinu, socijalnu pravdu, ljudsko dostojanstvo i svetost obitelji. Ispripovijedao je kako je tridesettrogodišnji o. Barač, profesor na dominikanskom učilištu u Dubrovniku, kao autor knjige „Socijalna filozofija boljševizma“, strijeljan u Trogiru 17. studenoga 1945. Naglasio je da je knjiga Barača koštala života. „Mladi dominikanac, koji se još kao 18-godišnjak divio svetosti i o njoj pisao kao o idealu, nije štedio totalitarni režim koji je ugrožavao ljude. A uoči smrtnog časa u trogirskom je zatvoru porukom zamolio subrata na katu ispod da mu udijeli oproštenje kada bude vođen na strijeljanje. 'Gospodine, oprosti im jer ne znaju što čine' – Isusove su riječi koje je kao svoje posljednje, uz usklik 'Živio Krist Kralj!' izgovorio o. Barač. Tako je, kao i blaženik Kažotić, Barač pokazao kako je savjest povezana sa zdravim razumom jer kad čovjeka osvoji istina, on može djelovati po razumu i savjesti“ – zaključio je dr. Gavrić i zamolio bl. Kažotića i Dominika Barača da izmole okupljenima snagu i ustrajnost za ljubav prema istini, za glas savjesti i istinu evanđelja.

Na kraju mise okupljenim su vjernicima podijeljene spomen sličice na Dominika Barača. Na sličici je uz mučenikov životopis njegov portret koji je naslikao hiperrealist Zoran Homen. Dominikanci pripremaju pokretanje kauze za Baračevo proglašenje blaženim.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi