Vijesti - Održan seminar za sestre juniorke

 

Održan seminar za sestre juniorke

Održan seminar za sestre juniorke Autor: s. Suzana Benković, juniorka
Objavljeno: 06. 05. 2019 - 09:50

Dinamika psihološkog razvoja u redovničkom životu

U Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru, od 3. do 6. svibnja 2019., održan je seminar za sestre juniorke iz  Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Seminar je organizirala Hrvatska redovnička konferencija, odnosno Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica. Sudjelovalo je oko šezdeset sestara juniorki u pratnji svojih odgojiteljica. Seminar je održao dr. med. i mr. psych. Đuliano Trdić, voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Tema seminara je bila Dinamika psihološkog razvoja u duhovnom životu.

Don Đuliano iznio je razmišljanja o važnim temama koje su danas stavljene pred sestre kako bi  ih pomogao u rastu i hodu u redovničkom životu. Govoreći jednostavnim rječnikom o spolnosti, samoći, šutnji, brbljanju, ogovaranju i klevetanju, don Đuliano je svoj govor potkrijepio i primjerima iz života svetaca.

Naglasak je bio stavljen na to kako je vrlo važno promatrati sebe naspram onoga što živim. Promatrati svoju seksualnost kao dar i blagoslov koji je potrebno integrirati na način koji odgovara vlastitom životnom pozivu. Važno je razvijati svijest o vlastitoj emocionalnoj čistoći prihvaćajući napore na putu njena dozrijevanja. 

Bitna sastavnica našega života je i samoća u kojoj se ne bismo trebali osjećati sami jer u njoj pronalazimo Boga i sebe. Samoća je spasonosno unutarnje svetište duše u koje se sklanjamo.

Na završetku seminara s. Benedikta Kunić u ime Hrvatske redovničke konferencije zahvalila  je voditelju seminara kao i braći karmelićanima koji su nas srdačno ugostili. 

Sestre su posjetile i franjevačku crkvu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu te galeriju i muzej koji se nalaze u sklopu samostana te samostane Školskih sestara franjevki Krista Kralja i Služavki Malog Isusa.

Zahvalne smo Bogu i svima koji su omogućili ovaj susret, kao i  don Đulianu koji nam je bio na raspolaganju. Svoj hod za Gospodinom nastavljamo obogaćene korisnim poticajima, ali i međusobnim druženjem. Vjerujemo da će nam Gospodin pomoći da ono što smo čule donese plod u našoj svakodnevici. (s. Suzana Benković, juniorka)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi