Vijesti - Održan seminar za sestre juniorke

 

Održan seminar za sestre juniorke

Održan seminar za sestre juniorke Autor: s. Suzana Benković, juniorka
Objavljeno: 06. 05. 2019 - 09:50

Dinamika psihološkog razvoja u redovničkom životu

U Karmelu sv. Ilije na Buškom jezeru, od 3. do 6. svibnja 2019., održan je seminar za sestre juniorke iz  Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Seminar je organizirala Hrvatska redovnička konferencija, odnosno Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica. Sudjelovalo je oko šezdeset sestara juniorki u pratnji svojih odgojiteljica. Seminar je održao dr. med. i mr. psych. Đuliano Trdić, voditelj Centra za savjetovanje Riječke nadbiskupije. Tema seminara je bila Dinamika psihološkog razvoja u duhovnom životu.

Don Đuliano iznio je razmišljanja o važnim temama koje su danas stavljene pred sestre kako bi  ih pomogao u rastu i hodu u redovničkom životu. Govoreći jednostavnim rječnikom o spolnosti, samoći, šutnji, brbljanju, ogovaranju i klevetanju, don Đuliano je svoj govor potkrijepio i primjerima iz života svetaca.

Naglasak je bio stavljen na to kako je vrlo važno promatrati sebe naspram onoga što živim. Promatrati svoju seksualnost kao dar i blagoslov koji je potrebno integrirati na način koji odgovara vlastitom životnom pozivu. Važno je razvijati svijest o vlastitoj emocionalnoj čistoći prihvaćajući napore na putu njena dozrijevanja. 

Bitna sastavnica našega života je i samoća u kojoj se ne bismo trebali osjećati sami jer u njoj pronalazimo Boga i sebe. Samoća je spasonosno unutarnje svetište duše u koje se sklanjamo.

Na završetku seminara s. Benedikta Kunić u ime Hrvatske redovničke konferencije zahvalila  je voditelju seminara kao i braći karmelićanima koji su nas srdačno ugostili. 

Sestre su posjetile i franjevačku crkvu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu te galeriju i muzej koji se nalaze u sklopu samostana te samostane Školskih sestara franjevki Krista Kralja i Služavki Malog Isusa.

Zahvalne smo Bogu i svima koji su omogućili ovaj susret, kao i  don Đulianu koji nam je bio na raspolaganju. Svoj hod za Gospodinom nastavljamo obogaćene korisnim poticajima, ali i međusobnim druženjem. Vjerujemo da će nam Gospodin pomoći da ono što smo čule donese plod u našoj svakodnevici. (s. Suzana Benković, juniorka)
 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“ - Zar te Gospodin ne poziva na rast u svetosti? 

„Svetost je Božje ušatorivanje u nama i među nama.“ (Benedikt XVI.)

Svetkovina sv. Vinka Paulskoga, utemeljitelja Družbe sestara milosrdnica

27. rujna 2019. u 18,30 u crkvi sv. Vinka u Zagrebu

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju
Seminar za sestre koje rade u kućnim poslovima

28. - 31. listopada 2019. u Duhovnom centru "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu, Sv. Mihovila 43, Split.

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi