Vijesti - Održan Seminar za medicinske sestre redovnice

 

Održan Seminar za medicinske sestre redovnice

Održan Seminar za medicinske sestre redovnice Autor: ika
Objavljeno: 10. 10. 2021 - 23:25

„Gospodine, daj da ozdravim“

U organizaciji Povjerenstva Hrvatske redovničke konferencije, u Pastoralnom centru varaždinske biskupije u Ludbregu od 8-10. listopada 2021. godine održan je Seminar za medicinske sestre članice redovničkih ustanova na temu „Gospodine, daj da ozdravim“. Na Seminaru je sudjelovalo 30-ak redovnica  iz raznih družbi iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Voditelj Seminara bio je mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski.

Prvo predavanje mons. Radoš započeo je uzevši 'precizne' naočale sv. Luke, koji ima dobro oko i snagu mašte da detaljno opiše Isusa liječnika u ordinaciji svijeta. Naglasio je Isusov pogled pri susretu s raznim bolesnicima, Njegove ispružene nježne ruke, brze korake prema čovjeku kako bi s njega očistio prljavštinu.

Drugi dan susreta biskup je govorio o Kristu kao liječniku duše i tijela, pomno razloživši Prispodobu o milosrdnom Samarijancu:

  1. „Vidi ga“ – liječnički pregled
  2. „Sažali se“ – empatijski pristup...
  3. „Priđe“ – međusobno povjerenje
  4. „Polu mrtav“ - dijagnoza
  5. „Povi mu rane, zalivši ih uljem i vinom“ – potpuni 'farmakološki' tretman. Liječnička torba s lijekovima (uljem i vinom) uvijek mu je pri ruci.
  6. „Posadi ga na svoje živinče“ - Vodstvo bolesnika, duhovno vodstvo...
  7. „Pobrini se za njega“ – Preporuka...
  8. „Kad se vratim, ako što više potrošiš, platit ću ti“ - Dopunsko osiguranje...

Popodnevno vrijeme sestre su posvetile posjetu Svetišta Predragocjene Krvi Kristove, gdje ih je župnik, mons. Josip Đurkan, upoznao s poviješću župe i svetišta, te proveo kroz dvorac Batthyany. Nakon toga, sudionice Seminara zajedno su molile Križni put.

Drugog dana Seminara s osobitom je radošću proslavljen i 70. rođendan s. Zore Pavić, MVZ koja je u vrijeme rekreacije pripovijedala zgode iz svog dugogodišnjeg iskustva u sestrinstvu i redovništvu.

Nedjeljno predavanje biskupa Radoša još je dodatno podcrtalo kakav je put  medicinskih sestara redovnica, koje na putu od Jeruzalema do Jerihona, na putu krvavog uspinjanja susreću ranjene osobe koji s njima dijele svakodnevni hod. Prispodoba završava riječima: „Idi, pa i ti čini tako!“ (Lk 10,37), rekao je biskup i ohrabrio sestre da se ne umore noseći vino i ulje ranjenom čovjeku.

Susret je završio slavljem svete mise zajedno s vjernicima u ludbreškoj Crkvi Presvetog Trojstva.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi