Vijesti - Održan seminar za medicinske sestre redovnice

 

Održan seminar za medicinske sestre redovnice

Održan seminar za medicinske sestre redovnice Autor: kta
Objavljeno: 07. 10. 2018 - 21:48

Imaj srca…

U organizaciji Povjerenstva za medicinske sestre Hrvatske redovničke konferencije, od 5. do 7. listopada 2018. u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ u Sarajevu održan je Seminar za medicinske sestre redovnice.

Na seminaru sudjelovale su redovnice iz različitih družbi koje kao medicinske sestre djeluju u različitim krajevima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine ili inozemstva. Sestrama se pridružio i fra Franjo Glasnović kao član spomenutog Povjerenstva.

Voditelj seminara bio je pomoćni biskup vrhbosanski i promicatelj katoličkog školstva mons. Pero Sudar.

Budući da je ova 2018. godina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji proglašena Stadlerovom godinom, kojom se obilježava 175. godina njegova krštenja, 150-ta obljetnica svećeničkog ređenja i stota godišnjica njegove smrti, Povjerenstvo na čelu sa sestrom Mirjanom Tomašević iz zajednice Milosrdnih sestara svetog Križa izabralo je za geslo susreta riječi prvog vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera, sluge Božjega: “Imaj srca…“

Riječi dobrodošlice sestrama uputio je kao domaćin ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih vlč. Šimo Maršić te zahvalio organizatorima što su izabrali za održavanje seminara upravo ovaj nedavno dovršeni Centar u kojem imaju mogućnosti smještaja, susreta, slavlja Svete mise i druženja. Sa svojim suradnicima ukratko ih je upoznao s brojnim aktivnostima ovog Centra.

U uvodnom predavanju biskup Sudar govorio je o sluzi Božjem Josipu Stadleru kao čovjeku molitve i trajnog nastojanja da vlastiti život ravna prema svom geslu: „Imaj prema Bogu srce djetinje, prema bližnjem srce materinje, prema sebi srce sudačko“. Kazao je da se u duhu tih riječi trebaju trajno pitati, „kakvo je naše srce?“.

U svojim izlaganjima tijekom seminara biskup Sudar, između ostalog, istaknuo da je srce srčika ili središte čovjekova bića te da je kao fiziološki organ iznimno važno za cijeli organizam jer čisti krv i zajedno s plućima hrani i održava život. Dodao je da srce, unatoč velikoj sposobnosti i jakosti, ima jednu slabost, a to je strah do samoće. Progovorio je i o Srcu Isusa Krista te istaknuo važnost usklađenosti čovjekova srca s Božjim Srcem.

Oslanjajući se na Isusova blaženstva izrečena u njegovu govoru na gori, biskup Sudar podsjetio je na Isusove riječi: „Blago čistima srcem: oni će Boga gledati“ (Mt 5, 8). „Da bi mogli Boga gledati, pozvani smo zajedno s psalmistom vapiti: 'Čisto srce stvori mi, Bože'“, rekao je biskup Sudar podsjećajući na Božje obećanje dano preko proroka Ezekijela: „Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa.” (36,26).

U svom posljednjem izlaganju biskup Sudar govorio je srcu koje treba imati medicinska sestra redovnica. Istaknuo je da je, od svih velikih osobina srca, Isus stavio za uzor i nasljedovanja svoje krotko i ponizno Srce što vrijedi na poseban način za redovnice koje rade sa bolesnicima različitima po svojoj dobi, vjeri i svjetonazoru. Svoja izlaganja završio je riječima Pape Franje prema kojima časna sestra nije pozvana u bolnici samo raditi nego i živjeti za što je potrebno da svakodnevno svoju osobu naslanja na Srce Sina Božjega.

Nakon svakog predavanja slijedila je diskusija i zajedničko razmišljanje na zadanu temu.

Tijekom seminara biskup Sudar predvodio je Svete mise i propovijedao. U subotu, 6. listopada predvodio je Misno slavlje u crkvi sv. Josipa radnika na Palama te propovijedao o pet sestara Kćeri Božje ljubavi, poznatih pod imenom Drinske mučenice. Govoreći o životu i mučeničkoj smrti blaženih sestara Jule, Berchmane, Krizine, Antonije i Bernadete napomenuo je da su one molile upravo u toj drvenoj crkve te potaknuo nazočne sestre da ih nasljeduju u predanju Kristu i služenju potrebnima. 

Sestre su također razgledali glavni grad Bosne i Hercegovine koji se, zbog blizine katoličke i pravoslavne katedrale te džamije i sinagoge naziva europskim Jeruzalemom. Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta pokazao im je zdanje Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i katedralu Srca Isusova gdje su molile na grobu nadbiskup Stadlera. Posjetile su i crkvu Kraljice svete krunice koja je i svetište Drinskih mučenica te kratko vidjele Katolički školski centar, crkvu i samostan sv. Vinka Paulskog, središnju zgradu Hrvatskog kulturnog društva Napredak, franjevačku crkvu sv. Ante Padovanskog i pojedine znamenitosti Sarajeva među koje spadaju i poznati ćevapi kod Želje ili u nekoj od brojnih ćevabdžinica na Baščaršiji.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi