Vijesti - Održan opći skup RENATE u Rimu

 

Održan opći skup RENATE u Rimu

Održan opći skup RENATE u Rimu Autor: s. Viktorija Šimić
Objavljeno: 12. 11. 2016 - 21:06

Od 6. do 12. studenoga 2016. članovi Udruge RENATE - redovnice Europe umrežene u borbi protiv trgovine ljudima i iskorištavanja - okupile su se iz 27 zemalja u Rimu na Drugi europski skup. Tema ovogodišnjeg skupa bila je: „Prestanak trgovine ljudima započinje s nama.“ Osim redovnica bilo je i nekoliko svećenika – redovnika, te laika koji surađuju sa sestrama u suzbijanju trgovine ljudskim bićima. Ukupno oko 130 sudionika okupilo se kako bi zajednički promišljali, učili, razgovarali i izmjenjivali najbolje načine rada protiv trgovine ljudima. Iz Hrvatske su sudjelovale s. Stanka Oršolić, sestra Naše Gospe. i s. Viktorija Šimić, sestra Sv. Križa.

U ponedjeljak 7. studenoga, prvoga radnog dana, središnji događaj bio je susret s papom Franjom u Vatikanu koji nas je primio u privatnu audijenciju. Najprije je s. Imelda Poole, predsjednica RENATE, predstavila ukratko rad Udruge RENATE i zahvalila papi Franji za ogromnu podršku svima koji rade na iskorjenjivanju trgovine ljudima i onima koji se brinu za žrtve.

Slijedilo je obraćanje pape Franje članovima RENATE, u kojem je ponovno prozvao trgovinu ljudima nazivajući je modernim ropstvom koje narušava Bogom dano dostojanstvo tolike naše braće i sestara i čini istinski zločin protiv čovječnosti. Papa je podsjetio prisutne da se ovo okupljanje događa u Godini milosrđa i pozvao nas ući dublje u Božje milosrđe, te poput dobrog Samarijanca donositi balzam milosrđa tolikim otvorenim ranama u našem svijetu. Papa Franjo smatra da je među najmučnijim otvorenim ranama trgovina ljudima u raznim modernim oblicima ropstva. Priznao je da se već mnogo učinilo u educiranju javnosti o trgovini ljudskim bićima, ali rekao je još puno više treba učiniti na podizanju javne svijesti i u koordiniranju raznih oblika napora ljudi uključenih u borbu protiv trgovine osobama. Papa je rekao i da je jedan od izazova s kojim se suočavamo indiferentnost i čak sukrivnja, tendencija mnogih okretati glavu na drugu stranu zbog uključenosti moćnih umreženja zločinaca. Radu RENATE je povjerio podizanje javne svijesti o proširenosti ove pošasti koja posebno pogađa žene i djecu. Posebno je pohvalio članove za vjerno svjedočenje Evanđelja milosrđa očitovanog u njihovu predanju i zauzetosti oko oporavka i rehabilitacije žrtava.

Na kraju je Papa zaključio izražavajući svoju nadu da će članovi RENATE doprinijeti učinkovitijem svjedočenju evanđelja u jednoj od velikih periferija društva. Povjerio ih je zagovoru Marije, Majke Milosrđa, i podijelio nam svoj papinski blagoslov.

Članovi RENATE su imali priliku svatko osobno pristupiti Papi, pozdraviti se s njim i izmijeniti koju riječ. Bio je to dan radosti za svakog od njih.

Slijedio je tjedan bogat predavanjima, teološkim promišljanjima, osobnim susretima, radionicama i molitvom.

U četvrtak, 10. studenoga, bio je dan za izlet.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Adventska duhovna obnova

13. prosinca 2020. u 15.30 sati
Vjera koja život mijenja
Crkva sv. Antuna, Sv. Duh 31

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi