Vijesti - Održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda

 

Održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda

Održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda Autor: ika
Objavljeno: 21. 11. 2021 - 00:37

U Rimu je od 13. do 21. studenog održan Generalni kapitul Franjevačkog svjetovnog reda. Među više od 100 predstavnika zemalja širom svijeta, u ime OFS-a Hrvatske na Kapitulu su sudjelovala tri predstavnika: Ana Fruk, vijećnica u Predsjedništvu međunarodnog vijeća OFS-a, Goran Luketa, međunarodni vijećnik, te Marta Radoš, nacionalna povjerenica za formaciju.

Središnja tema Kapitula bila je „Animirati i voditi u duhu služenja“. Kroz razgovor u radnim skupinama sudionici su izmjenjivali iskustva o izazovima, potreba i stanjima nacionalnih bratstava. Na Kapitulu je obilježena i proslava 800 godina od nastanka pravila Memoriale propositi.

Posebna radost za sudionike Kapitula bila je audijencija s papom Franjom. Papa je članove Franjevačkog svjetovnog reda ohrabrio u življenju svojstvenih značajki njihova poziva i poslanja, te ih pozvao da budu muškarci i žene nade u konkretnim svakodnevnim situacijama, međuljudskim odnosima i društvenom zalaganju.

Tijekom Generalnog kapitula izabrano je novo Predsjedništvo međunarodnog vijeća OFS-a na razdoblje od šest godina (2021-2027). Tibor Kauser (OFS Mađarska) izabran je na drugi mandat za generalnog ministra, a Mary Stronach (OFS Sjedinjene Američke Države) izabran je za novu generalnu doministru.

Na Generalnom kapitulu bili su prisutni i generalni ministri Prvoga reda i Trećeg samostanskog reda sv. Franje. Fra Amando Trujillo-Cano, generalni ministar TOR predvodio je misu kojom je započet Kapitul. Zatim je fra Michael Perry, bivši generalni ministar OFM-a, održao predavanje u kojem je progovorio o animiranju i vođenju u duhu služenja. Fra Massimo Fusarelli, generalni ministar OFM-a, predvodio je izbore, a potom i misu zahvalnicu u bazilici Sv. Sebastijana u Rimu. Osim njih, fra Roberto Genuin, generalni ministar OFMCap, i fra Carlos Trovarelli, generalni ministar OFMConv, predvodili su misna slavlja. Završnu misu slavio je mons. José Rodríguez Carballo, OFM, tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, pod čiju nadležnost pripada Franjevački svjetovni red.

Generalni ministar Tibor Kauser u svom je izvješću istaknuo da je OFS prisutan u 112 zemalja, s oko 70 konstituiranih nacionalnih bratstava. “Imamo oko 180.000 braće i sestara koji su zavjetovali živjeti evanđelje Gospodina našega Isusa Krista u Franjevačkom svjetovnom redu opslužujući njegovo Pravilo“, rekao je.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi