Vijesti - Odnos autoriteta i poslušnosti

 

Odnos autoriteta i poslušnosti

Odnos autoriteta i poslušnosti Autor: s. Marina Kosina
Objavljeno: 12. 04. 2021 - 10:21

Odnos autoriteta i poslušnosti

U organizaciji Povjerenstva za početnu redovničku formaciju, 9. i 10. travnja 2021. godine u  duhovno-obrazovnom centru „Marijin dvor“ u Lužnici održano je 49. Vijećanje redovničkih odgojitelja i odgojiteljica. Okvirna tema ovogodišnjeg susreta bila je „Odnos autoriteta i poslušnosti“.  Program je bio donekle skraćen zbog epidemioloških mjera, ali bogat predavanjima i iznesenim sadržajem. Vijećanje je otvorila s. Danijela Anić, ASC voditeljica Povjerenstva, koja je nakon pozdrava prisutnim odgojiteljima predstavila program i predavače.

U temu je uvela prof. Sanda Smoljo sa svojim zapaženim predavanjem: "Dar praćenja u formaciji. Vođenje kolokvija." U njima je predstavila dragocjene spoznaje i iskustva u odnosu na potrebu poznavanja psihičke i duhovne strane osobnosti koje su važan čimbenik u formativnom hodu svake osobe.

Pater Ilija Grgić, CPPS je temi pristupio kroz tekst iz evanđelja Lk 18, 35- 19. Kroz likove Zakeja i slijepca od rođenja, još jednom smo imali priliku upoznati kako je meditirana riječ Božja izvor nadahnuća za traženje odgovora na pitanja  s kojima se suočava posvećeni život i  redovničke zajednice. U poslijepodnevnom dijelu programa, naše sestre domaćini (Sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskoga) obogatile su sudionike i s vrijednim kulturnim sadržajem. No, jednako se tako u tom svjedočanstvu zrcalila i poslušnost Duhu zajednice koja je kroz različite povijesne okolnosti osluškivala potrebe vremena i mogućnosti služenja Crkvi i svijetu.

Radni dio nastavljen je s predavanjem s. Gordane Igrec, FDC. Ona je temi pristupila fokusirajući se na dokumente Crkve. Između ostalog je  na vrlo jasan i koncizan način predstavila pozitivne i negativne modele autoriteta u zajednici. U večernjim satima prisutni odgajatelji su imali priliku susresti se s temom poslušnosti idealima kroz filmsku umjetnost, gledajući film "Skriveni život" Terrencea Malicka.

Drugog dana Vijećanja svoja predavanja su prezentirali s. Ksenija Leko, OSU i fr. Slavko Slišković, OP. S obzirom na njihovu službu provincijalnih voditelja zajednice, temu su mogli proširiti također i kroz to iskustvo. Tijekom radnog dijela Vijećanja bilo je mogućnosti za osvrte, diskusije, izmjene iskustava, promišljanja što su sudionici iskoristili i time upotpunili susrete. Uz ovaj radni dio, sudionici su bili obogaćeni duhovnim sadržajima i zajedništvom u molitvenim trenucima svete mise, molitve Božanskog časoslova i euharistijskog klanjanja. Ondje su imali mogućnosti okupiti se oko uskrslog Gospodina i Učitelja, zahvaljujući za dar poziva, moleći za vjerodostojnost evanđeoskog svjedočenja onih koje je pozvao i otvorenost srca onih koje poziva da Ga slijede. 

Ohrabreni i ojačani ovim susretom, molimo Gospodina da nastavi svoje djelo u odgojiteljima i po odgojiteljima, da posveti redovničke zajednice obilnim djelovanjem svoga Svetoga Duha.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi