Vijesti - Objavljene dvije knjige o biskupu Miji Škvorcu

 

Objavljene dvije knjige o biskupu Miji Škvorcu

Objavljene dvije knjige o biskupu Miji Škvorcu Autor: ika
Objavljeno: 07. 05. 2020 - 15:29

100. obljetnica rođenja i 30. godišnjica smrti zagrebačkog pomoćnoga biskupa Mije Škvorca

Ovih dana Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove u Zagrebu objavio je dvije knjige u vezi sa 100. obljetnicom rođenja i 30. godišnjicom smrti zagrebačkog pomoćnoga biskupa Mije Škvorca (1919.-2019.).

Prva nosi naslov “Filozofsko-teološki i pastoralni doprinosi biskupa Mije Škvorca” – Zbornik radova znanstvenoga skupa održanog u Zagrebu 22. studenoga 2019. Knjigu su uredili profesori s isusovačkog Fakulteta filozofije i religijski znanosti Ivan Šestak i Barbara Ćuk. Sadrži 17 članaka (više od 350 stranica) u kojima je obrađena cjelokupna djelatnost Mije Škvorca. On je ostavio duboki trag u životu naše Crkve u drugoj polovici 20. stoljeća kao biskup, isusovac, profesor, filozof, teolog, književnik i vrstan govornik.
Druga je knjiga (više od 200 stranica) “Kršćanska egzistencija na ispitu”, a sadrži korizmene konferencije (govore) koje je o. Mijo Škvorc održao od 1951. do 1953. u bazilici Presvetog Srca Isusova u Zagrebu. Zbog tih govora, kao i kasnijih nastupa, komunističke vlasti osudile su ga na zatvorsku kaznu. Devet govorničkih tekstova pronađeno je u njegovoj pisanoj ostavštini. U njima obrađuje neke od glavnih tema naše kršćanske filozofsko-teološke misli: stvaranje, grijeh, kreposti, sakramenti, kristologija, eshatologija… Uz dosad pet opsežnih knjiga M. Škvorca, ova će upotpuniti sliku o njegovoj govorničko-spisateljskoj djelatnosti, pri čemu treba spomenuti i oko 300 pjesama (od kojih su neke i uglazbljene).

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi