Vijesti - Objavljena Papina poruka za XXIII. svjetski dan bolesnika

 

Objavljena Papina poruka za XXIII. svjetski dan bolesnika

Objavljeno: 31. 12. 2014 - 15:58
Riječi iz Knjige o Jobu, "Bjeh oči slijepcu i bjeh noge bogalju" promatrane kroz leću mudrosti srca (sapientia cordis) u središtu su Papine poruke za XXIII. svjetski dan bolesnika, koji će se proslaviti 11. veljače 2015. godine, izvještava Radio Vatikan. Prvo, "mudrost srca nije teoretsko, apstraktno znanje, rezultat zaključivanja", istaknuo je u poruci Papa, već je "Duhom Svetim ispunjen način gledanja na stvari", koji pripada onima koji su "osjetljivi na patnje braće i sestara i koji u njima mogu vidjeti sliku Božju."

Drugo, "Mudrost srca znači služiti našoj braći i sestrama", nastavio je Sveti Otac, podsjećajući na pomoć koju je Job – čovjek značajnog autoriteta i ugleda – pružao najpotrebitijima. I danas su brojni kršćani "oči slijepima" i "noge bogaljima", tako što su bliski bolesnima kojima je potrebna stalna pomoć u pranju, oblačenju i hranjenju, istaknuo je papa Franjo i primijetio:"Relativno je lako nekome pomagati nekoliko dana, ali teško je mjesecima ili čak godinama skrbiti se za osobu, koja u nekim slučajevima više ne može ni izraziti zahvalnost. Ipak, kako je to velik put posvećenja! U tim teškim trenucima možemo se na osobit način osloniti na Gospodnju blizinu i postati osobita sredstva podrške u poslanju Crkve", rekao je Papa.

Na trećem mjestu, "mudrost srca znači biti s našom braćom i sestrama. Vrijeme provedeno s bolesnima sveto je vrijeme. Način je to slavljenja Boga koji nas suobličuje slici svojega Sina, koji 'nije došao da bude služen, već da služi'", istaknuo je Sveti Otac, moleći za milost da znamo cijeniti vrijeme provedeno s bolesnom braćom i sestrama. "Kako je, s druge strane, velika laž koja se skriva iza izraza koji ustraju na važnosti 'kvalitete života', koja navodi ljude da povjeruju da životi pogođeni teškim bolestima nisu dostojni življenja", upozorio je Papa.

Kao četvrtu točku, papa Franjo je istaknuo: "Mudrost srca znači izlaziti iz samih sebe i ići k braći i sestrama". Ponekad, zahvaćeni žurbom rada i proizvodnje, zaboravljamo na besplatno sebedarje i osobitu vrijednost vremena provedenog uz bolesnike. Iza takvog stava često se krije mlaka vjera koja je zaboravila na Gospodinove riječi: "Meni ste to učinili", smatra Papa.

Na petom mjestu, "Mudrost srca znači iskazivati solidarnost s braćom i sestrama, ne sudeći ih". Ljubavi treba vremena kako bi bila uz drugoga; poput Jobovih prijatelja, ali ne s osudom u srcu kao što su je imali oni. "Istinska ljubav ne osuđuje; ne zahtijeva obraćenje drugoga; slobodna je od lažne poniznosti koja u dubini traži pohvalu i zadovoljna je s bilo kojim dobrom što se učini", ističe papa Franjo, objašnjavajući kako Jobovo iskustvo patnje pronalazi istiniti odgovor u Isusovu križu. "najvišem činu Božje solidarnosti s nama, potpuno slobodnim i bogatim milosrđem".

Patnici koji u vjeri prihvate svoje trpljenje mogu postati živući svjedoci vjere, sposobni prigrliti patnju, čak i ako ne razumiju njezino puno značenje, dodao je Sveti Otac, povjeravajući Svjetski dan bolesnika Marijinoj majčinskoj zaštiti i podjeljujući na kraju svoj apostolski blagoslov. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Novicijatska škola

Predavanja zimskog semestra:
7. listopada - 17. prosinca 2020.

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a). OTKAZANO

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi