Vijesti - Objavljena nova knjiga Stjepana Lice „Živio sam u vrijeme fra Bonaventure Dude“

 

Objavljena nova knjiga Stjepana Lice „Živio sam u vrijeme fra Bonaventure Dude“

Objavljena nova knjiga Stjepana Lice „Živio sam u vrijeme fra Bonaventure Dude“ Autor: ika
Objavljeno: 24. 08. 2021 - 18:16

O četvrtoj obljetnici smrti fra Bonaventure Dude Kršćanska sadašnjost početkom kolovoza objavila je novu knjigu Stjepana Lice „Živio sam u vrijeme fra Bonaventure Dude“.

Fra Bonaventura Duda (14. siječnja 1924. – 3. kolovoza 2017.) bio je franjevac i svećenik, teolog, bibličar, sveučilišni profesor, pjesnik, dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, glavni urednik (s Jurom Kaštelanom) tzv. Zagrebačke Biblije, prevoditelj Novoga zavjeta i skladatelj. U ovoj je knjizi fra Bonaventura predstavljen u njegovoj osobnosti; u njegovoj jednostavnoj i zauzetoj ljudskosti, poručuju iz Kršćanske sadašnjosti.

„O, kako je govorio fra Bonaventura Duda! Njega nije bilo dovoljno samo slušati. Trebalo ga je i gledati. Pozorno promatrati. Jer on je govorio cijelom svojom osobnošću. I najjednostavnijim događajima, i najjednostavnijim riječima i gestama, znao je toliko toga izreći. Toliko toga potaknuti. Utisnuti dubok, neizbrisiv, nadahnjujući trag“ (iz knjige).

Stjepan Lice je tijekom više desetljeća živio u blizini fra Bonaventure Dude, susretao se s njime, dijelio s njim srodna iskustva, surađivao s njim u različitim aktivnostima, bio urednikom pojedinih njegovih knjiga. U proslovu ove knjige Stjepan Lice piše da „smisao ovih stranica nije predstaviti fra Bonaventuru Dudu na sustavan način, nego pokušati prikazati kako se on u svojoj iskričavosti i utišanosti odrazio i nastanio u njegovoj životu i njegovoj duši, posvjedočiti o njegovim tragovima zauvijek utisnutima u putove kojima prolazi“.

Ova knjiga ne želi biti spomenik, nego podsjetnik u kojemu je sadržano nadahnuće da je svaki čovjek pozvan izboriti se za sebe, ali i – možda još i više – boriti se i, koliko uzmogne, izboriti za ljudskiji svijet, poručuju iz Kršćanske sadašnjosti.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi