Vijesti - Obilježena 74. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacija

 

Obilježena 74. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacija

Obilježena 74. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacija Autor: ika
Objavljeno: 11. 09. 2020 - 12:32

U petak, 11 rujna u Krasici, u Umaško – oprtaljskom dekanatu, obilježena je 74. obljetnica mučeništva bl. Francesca Bonifacia, mladog svećenika koji se je isticao svojom pastoralnom revnošću i radom s mladima u prvim poratnim vremenima kada je rasla mržnja prema vjeri.

Krasica je posljednja župa gdje je djelovao bl. Bonifacio, kada su ga, 11. rujna 1946. na putu između Grožnjana i Krasice susreli pripadnici tzv. narodne straže i od tada mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se da je te noći mučen, a njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Dana 4. listopada 2008., u katedrali sv. Justa u Trstu, don Francesco Bonifacio proglašen je blaženim kao mučenik „iz mržnje prema vjeri”.

Misno slavlje predvodio je župnik Župe sv. Servula u Bujama vlč. Marcin Madej uz koncelebraciju vlč. Lina Rakara, vlč. Dragutina Petrovića te župnika domaćina vlč. Miroslawa Paraniaka. Na misi su se okupili vjernici iz Krasice te okolnih župa.

U prigodnoj homiliji vlč. Madej je istaknuo da slaviti obljetnicu mučeništva ne znači slaviti povijesni događaj već se time nadasve slavi Božje djelo u životu Blaženika, zato je potrebno da molimo jedni za druge da Bog to Božje djelo nastavi i u nama, rekao je propovjednik. Gledajući njegov život, od rođenja preko odrastanja u brojnoj obitelji, vidimo kako ga je Bog pripremao na dijalog s Isusom Kristom. Blaženi Francesco Bonifacio je ozbiljno prihvatio dužnost koju primamo krštenjem, naviještati evanđelje svojim životom. Ukoliko čovjek vjeruje da je moguće da se njegov život promijeni tako da počinje naličiti na primjer koji nam je ostavio Isus Krist onda to postaje moguće, istaknuo je, između ostalog, propovjednik.

Nakon što su članovi Katoličke akcije iz Trsata prije nekoliko godina registrirali priznatu europsku treking rutu s imenom Staza bl. Francesca Bonifacija koja prolazi kroz 3 države, Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, blaženik je ove godine dobio svoja prva dva istarska hodočasnika pješaka. Dvoje vjernika, iz Pule i Valbandona, Violeta Đinić i Nenad Sabadi, hodočastili su jučer iz Poreča pješice do Krasice, oko 30 kilometara, na čast bl. Francesca.

 
 
Poveznice:
Slijedeći članak:
Slavlje na Košljunu
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi