Vijesti - Novi sveci Katoličke Crkve

 

Novi sveci Katoličke Crkve

Novi sveci Katoličke Crkve Objavljeno: 12. 05. 2013 - 10:25

Otrantski mučenici i redovnice Laura Montoya i Maria Guadalupe Garcia Zavala, proglašeni svetima na početku mise koju je 12. svibnja na Trgu Sv. Petra u Vatikanu predvodio papa Franjo, nude izvanredna svjedočanstva ljubavi i kršćanskoga života. Oni su svijetli primjeri vjernosti Kristu i potiču nas da Krista naviještamo riječju i životom, te da prema svima svojom djelotvornom ljubavlju svjedočimo Božju ljubav, istaknuo je Papa.

Riječ poziva na vjernost Kristu, sve do mučeništva. Stranicu uzvišenoga svjedočenja evanđelja godine 1483. ispisalo je 813 osoba preživjelih osmanlijsku opsadu i zauzimanje Otranta, a potom ubijenih jer su odbili zanijekati vlastitu vjeru, podsjetio je Sveti Otac, istaknuvši kako su snagu da budu vjerni pronašli upravo u vjeri, koja premašuje granice našega ljudskog pogleda, ovozemnoga života i gleda "otvoreno nebo", i živoga Krista zdesna Ocu. Dragi prijatelji, čuvajmo primljenu vjeru, obnavljajmo svoju vjernost Kristu, i usred prepreka i nerazumijevanja. Bog nam nikada neće uskratiti snagu i spokoj, poručio je papa Franjo.

Ističući ljepotu naviještanja Krista i njegova evanđelja, Papa je podsjetio na djelo naviještanja u Kolumbiji u prvoj polovici 20. stoljeća sv. Laure Montoya, najprije kao učiteljice, a potom kao duhovne majka domorodaca. Njezine duhovne kćeri danas naviještaju evanđelje u najzabitnijim mjestima i neka su vrsta izvidnice Crkve, ustvrdio je Sveti Otac. Ova nas prva svetica rođena u kolumbijskoj zemlji uči da budemo velikodušni s Bogom, da sami ne živimo vjeru – kao da je moguće zasebno živjeti vjeru – nego da je naviještamo, da radost evanđelja svjedočimo riječima i djelima u svakoj sredini gdje se nalazili. Uči nas u drugome gledati lice Isusovo, da svladamo ravnodušnost i individualizam, koji nagriza kršćanske zajednice i naše srce. Uči nas da bez predrasuda, diskriminacije, uzdržljivosti, s istinskom ljubavlju sve prihvaćamo dajući im najbolje što imamo i naročito s njima dijeleći ono što nam je najdragocjenije, a to nisu naša djela ni naše organizacije, nego Krist i njegovo evanđelje, istaknuo je Sveti Otac.

Papa je potaknuo na svjedočenje djelotvorne ljubavi, kreposti bez koje i mučeništvo i poslanje gube svoj kršćanski okus. Svjedok je toga uzvišenoga oblika ljubavi sveta Marija Guadalupe Zavala, poznata kao majka Lupita, rođena u Meksiku 1878. godine, koja se odrekla udobna života. Koliko zla nanosi udobnost života, jer skamenjuje srce? Majka Lupita odrekla se udobnog života da slijedi Isusov poziv i služi bolesnima i napuštenima. A to znači doticati tijelo Kristovo. Siromašni, napušteni, bolesni i rubni su tijelo Kristovo. A majka Lupita dirala je tijelo Kristovo i uči nas da se ne sramimo, da se ne bojimo kušati odbojnost u diranju tijela Kristova... Ova nas nova meksička svetica poziva da ljubimo kao što nas je Isus ljubio, a posljedica toga je nezatvaranje u sebe, u svoje probleme, svoje ideje, svoje interese, u ovaj mali svijet koji nam nanosi puno zla; da iziđemo i idemo ususret onima koji su potrebni pozornosti, razumijevanja, pomoći, da im gestama nježnosti i iskrenoga osjećaja i ljubavi nosimo srdačnu blizinu Božje ljubavi, ustvrdio je papa Franjo.

Danas proglašeni sveci propituju i naš kršćanski život: "Nosimo li u sebi taj upit, da o njemu razmišljamo tijekom dana: kako sam vjeran Kristu? Jesam li kadar očitovati svoju vjeru s poštovanjem, ali i hrabrošću? Jesam li pažljiv prema drugima, primijetim li onoga tko je potrebit, gledam li u svima braću i sestre dostojne moje ljubavi?" Molimo po zagovoru Blažene Djevice Marije i novih svetaca da Gospodin svojom radošću i ljubavlju ispuni naš život, potaknuo je Papa.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izborna skupština HRK

14. i 15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi