Vijesti - Novi oltar u franjevačkoj crkvi u Varaždinu uz 66. obljetnicu misništva fra Bonaventure Dude

 

Novi oltar u franjevačkoj crkvi u Varaždinu uz 66. obljetnicu misništva fra Bonaventure Dude

Novi oltar u franjevačkoj crkvi u Varaždinu uz 66. obljetnicu misništva fra Bonaventure Dude Autor: ika
Objavljeno: 10. 01. 2016 - 15:36

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je u nedjelju 10. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodinova, misno slavlje u franjevačkoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu, te je blagoslovio novi koncilski oltar podignut u povodu 66. obljetnice misništva fra Bonaventure Dude, poznatoga koncilskog evangelizatora i bibličara.

Slavlje je okupilo mnogobrojne vjernike koji s poštovanjem čuvaju uspomene na kateheze i propovijedi toga znamenitog službenika oltara i zaljubljenika u Riječ Božju, koji je još za života postao svojevrsna legenda i simbol hrvatskih franjevaca kojima je karizma obnova Crkve. "Fra Bonaventura bio je pionir u liturgijskoj obnovi i jedna je od ključnih osoba nedavne povijesti Crkve u Hrvata", istaknuo je fra Marko Malović, gvardijan varaždinskoga Franjevačkog samostana u kojem posljednjih godina boravi slavljenik.

Pozdravljajući mnoštvo vjernika te svećenike i franjevce na čelu s biskupom Mrzljakom i provincijalom Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilijom Vrdoljakom, podsjetio je kako je slavljenik već na početku svog franjevaštva bio Varaždinac. Upravo u Varaždinu započeo je od 1935. do 1945. godine svoje prve franjevačke korake. Zaređen je za svećenika 15. siječnja 1950. godine, a zlatnu misu proslavio je 2000. godine, nakon čega su uslijedili i drugi jubileji, pa je gvardijan napomenuo da se ovim slavljem potvrđuje njegov željezni jubilej svećeništva koje je ispunio radom i marljivošću. Rodom je s otoka Krka, a rođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. godine. Od početka profilirao se kao glazbenik, ali je ubrzo otišao na poslijediplomski studij u Rim i doktorirao teologiju i postigao biblijski licencijat. Istaknuti je biblijski prevoditelj, promicatelj duha Drugog vatikanskog koncila, jedan od inicijatora lista "Glas s Koncila", pokretač prijevoda tzv. zagrebačke Biblije, preveo Novi zavjet, priredio novi Hrvatski lekcionar, sudjelovao u osnivanju "Kršćanske sadašnjosti" i bio među onima koji su stvarali novi mentalitet u Crkvi u Hrvata i zahvaljujući kojima će se Crkva otvoriti i liturgija će se obnoviti, naglasio je gvardijan, dodavši da se upravo iz tih razloga željelo ovu njegovu obljetnicu obilježiti novim koncilskim, može se reći i biblijskim oltarom i ambonom da Bonaventurino djelo bude stalno pred očima dok ćemo slušati Božju Riječ i slaviti svetu misu. 

Na početku mise biskup je blagoslovio novi oltarni stol i ambon u svetištu crkve. Slika Krštenja Isusova s glavnog oltara nalazi se i na ambonu u dubokorezu s prigodnim svetopisamskim natpisom "Ovo je Sin moj - Ljubljeni! Slušajte ga"". Oltarni stol izveden je u baroknom stilu s likom Jaganjca ispod kojeg su u sedam pečata pohranjene relikvije sedmero svetaca vezanih uz Crkvu u Hrvata, i to sv. Ivana Pavla II., sv. Ivana Kapistrana, sv. Bone Vukovarskog, sv. Leopolda Bogdana Mandića, bl. Alojzija Stepinca, bl. Marije Petković i bl. Ivana Merza. Oba djela rad su stolarskog majstora Miljenka Kranjčeca iz Hodošana i akademske slikarice Snježane Inkret iz Varaždina, koji su zajedno već izradili niz oltara u mnogim župama. Povelju, koja je pohranjena u oltaru, pročitao je prijašnji provincijal fra Željko Železnjak, čakovečki gvardijan.

U homiliji je biskup Mrzljak podsjetio kako je o. Duda bio profesor Svetog pisma, koji nije samo govorio, učio i tumačio Riječ Božju, nego je oduševljavao svoje učenike za Božju Riječ. Uvijek je važno istaknuti da Božja Riječ ne smije biti samo nešto što smo čuli i saznali, nego nešto što nas je dotaknulo i dirnulo u um, dušu i srce. Zbog toga je važno slušati Božju Riječ na svom materinskom jeziku, a to nam je omogućio upravo fra Bonaventura kao prevoditelj Biblije. Za svakog kršćanina važno je čuti, spoznati i živjeti po Božjoj Riječi. Zbog toga mi danas zajedno sa slavljenikom Bogu zahvaljujemo za taj neprocjenjivi dar našoj Crkvi jer s tim darom mi smo u mogućnosti dublje živjeti naše krštenje s kojim smo se ugradili kao dio Crkve, rekao je biskup. Napominjući kako završava božićno vrijeme na blagdan Krštenja Gospodnjeg, biskup je kazao da su svi pozvani razmisliti koliko je to Božje svjetlo rasvijetlilo njihov život i koliko su radosni što su susreli i prihvatili Božju Riječ kako bi po njoj i živjeli. Blagoslivljamo oltar kao središte crkve na kojem nam Bog donosi svoje darove i zahvaljujemo Bogu za fra Bonaventuru koji nas još uvijek oduševljava za Riječ Božju kako bismo i mi sami mogli oduševljeno primati, prihvaćati i po toj Riječi živjeti naš svakidašnji život, poručio je biskup u homiliji. 

Na kraju mise gvardijan je zahvalio svima koji su pridonijeli podizanju novog oltara, osobito njegovim graditeljima, savjetnicima konzervatoru Željku Trstenjaku i predstojniku biskupijskog Ureda za sakralnu arhitekturu vlč. dr. Mariju Kopjaru, te svim sudionicima proslave, osobito sestrama iz blaženičine Družbe kćeri milosrđa iz Zagreba, te muškoj klapi Petrada iz Zagreba koja je izvedbom Dudine najdraže pjesme, "Hoću li i ja u raj?" autora fra Bonaventure Ćuka, dodatno uljepšala čitavo slavlje.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi