Vijesti - Nova poglavarica Sestara Pohoda Marijina

 

Nova poglavarica Sestara Pohoda Marijina

Nova poglavarica Sestara Pohoda Marijina Objavljeno: 16. 05. 2013 - 01:16

U samostanu sestara Pohoda Marijina u Mošćeničkoj 3, održan je 16. svibnja izbor nove poglavarice samostana. U izborima je sudjelovalo sedam sestara a izbor je predvodio mons. Valentin Pozaić, pomoćni biskup Zagrebački. Za novu poglavaricu izabrana je s. Marija Brkić, koja pripada samostanu Voiron u Francuskoj. Dužnost će preuzeti početkom lipnja kad dođe iz Francuske.

Sestra Marija Brkić, nova časna majka, rođena je 2. siječnja 1958. u Kruševu kraj Zadra. Prve zavjete položila je na blagdan sv. Margarete Marije Alacoque, 16. listopada 1999. u Zagrebu. Na vlastitu molbu otputovala je 28. siječnja 2004. godine u samostan Pohoda u Voiron (Francuska). Tamo je položila svečane zavjete 5. 11. 2005. Prije nego što je stupila u samostan sestara Pohoda Marijina diplomirala je medicinski fakultet u Zagrebu i radila nekoliko godina kao liječnica u ambulanti. Nakon duljeg razmišljanja ušla je u samostan u Zagrebu na blagdan sv. Josipa 1997. godine.

Dosadašnjoj poglavarici s. Alojziji Martinčević istakao je već treći mandat. Ona je u posljednje vrijeme je bila 10 godina na čelu samostana a prije toga devet godina, ukupno 19 godina. Nakon toliko godišnjeg uspješnog vođenja samostana, a dugo godina je bila i katehistica, zamolila je nadbiskupa J. Bozanića da se izabere zamjena. U Hrvatskoj postoji jedan jedini samostan sestara Pohoda Marijina od 1947. godine uz kapelu Corpus Domini, u Mošćeničkoj ulici na Trešnjevci u Zagrebu. U  njemu trenutno živi devet sestara: sedam sa vječnim zavjetima, jedna sestra s privremenim zavjetima i jedna kandidatica u novicijatu. Sestre Pohoda Marijina papinskog su prava ali po želji utemeljitelja povjeren su mjesnom ordinariju. Ustanovio ih je sv. Franjo Saleški zajedno sa sv. Ivanom Franciskom de Chantal 1610. u Annecyju u Francuskoj. Sestre žive kontemplativnim životom u strogoj klauzuri, u Zagrebu u kapeli Corpus Domini posebno se posvećuju sveudiljnom klanjanju. Samostan sestara Pohoda Marijina djeluje samostalno u mjesnoj Crkvi, a u  udružen je u federaciju njemačko- austrijskih samostana. U Crkvi ima 18 federacija koje okupljaju 158 samostana.  Sestre Pohoda Marijina imaju trenutno 188 novakinja sa 2500 zavjetovanih sestara. (P.C.)  

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Predbilježbe za četvrti nastavni ciklus studija „Teologije posvećenog života“

Od 1. listopada 2019. započinje četvrti dvogodišnji ciklus nastave TPŽ-a u Zagrebu. U tijeku su predbilježbe.

XXXV. Redovnički dani 2019.

Tema Dana: „Radujte se i kličite“

Seminar za medicinske sestre redovnice
  • Od 11. do 13. listopada 2019. u Kući Betanija na Velom Lošinju

Izdavaštvo

Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Vijesti
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Ekonomija u službi karizme i poslanja
Ekonomija u službi karizme i poslanja

Linkovi