Vijesti - Nova generalna uprava sestara vasilijanki

 

Nova generalna uprava sestara vasilijanki

Nova generalna uprava sestara vasilijanki Autor: vasilijanke
Objavljeno: 17. 07. 2019 - 23:27

Na 11. generalnom kapitulu sestara Reda sv. Vasilija Velikog, koji je svečano otvoren 8. srpnja u Rimu, izabrana je nova vrhovna uprava koja će voditi Red tijekom šest godina.

U srijedu 17. srpnja za generalnu glavaricu (u istočnom pravu arhimandrinju) izabrana je majka Marcela Runcan, dosadašnja poglavarica sestara vasilijanki Provincije Bezgrešnog Srca Marijina u Rumunjskoj. Na izborima bio je nazočan George Dmitry Gallaro, biskup Talijansko-albanske katoličke Crkve.

U četvrtak 18. srpnja izabrane su članice generalnog vijeća. S. Mariela Rotzen iz Argentine postala je prva savjetnica i zamjenica generalne poglavarice. S. Emmanujila Vishka iz Hrvatske (Provincija sv. arkanđela Mihaela, Osijek) izabrana je za drugu savjetnicu, a s. Terenya Shynal i s. Mykolaya Romakh (Provincija Presvetog Trojstva, Ukrajina) za treću i četvrtu savjetnicu.

Sestre vasilijanke istočni je katolički Red papinskog prava kojem pripadaju više od 500 redovnica diljem svijeta te dvije zajednice u Hrvatskoj (Provincija sa sjedištem u Osijeku i Vice-provincija u Križevcima). Kapitul održan je pod geslom „Za novo vino nove mješine“. Osim izbora uprave, sestre vasilijanke iz Ukrajine, SAD-a, Rumunjske, Poljske, Hrvatske, Argentine, Brazila i Australije u pet jezičnih skupina tijekom deset dana raspravljale su o budućnosti Reda, izazovima vremena te putevima razvoja ženskog redovništva u Istočnim katoličkim Crkvama.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Odgoda susreta

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19, svi planirani susreti odgađaju se do daljnjega.

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi