Vijesti - Njemački isusovac više od pola stoljeća na službi u Indoneziji

 

Njemački isusovac više od pola stoljeća na službi u Indoneziji

Njemački isusovac više od pola stoljeća na službi u Indoneziji Autor: ika
Objavljeno: 27. 05. 2021 - 19:58

Njemačka katolička novinska agencija KNA objavila je priču o isusovcu Franzu Magnis-Susenu koji je na službi u Indoneziji više od šezdeset godina. Rođen 1936. godine u obitelji carskih grofova u Donjoj Šleskoj, filozof i teolog danas ima 85 godina i izuzetno je cijenjen u Indoneziji i izvan njezinih granica.

Rođen 1936. godine u obitelji carskih grofova u Donjoj Šleskoj isusovac, rođeni Nijemac, živi u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji više od pola stoljeća. U srijedu 26. svibnja proslavio je svoj 85. rođendan. Magnis-Suseno duboko je uronjen u kulturu zemlje. Posebno dobro poznaje uvjete na otoku Java i već je dugi niz godina prati prilike u Indoneziji. Trenutno su mu svakako u fokusu napetosti između sve radikalnijeg islama i kršćanske manjine. „Najprije sam naučio javanski, a zatim jezik bahasa“, izjavio je za KNA. Java je najmnogoljudniji otok u Indoneziji. Osim teologije studirao je i marksizam. „Zapravo nisam imao namjeru ići u misiju. Stvari su se tako poklopile. Njemačkoj nije trebao još jedan isusovac stručnjak za marksizam. S druge strane, Indonezija je u to vrijeme imala jaku komunističku stranku, pa sam mislio da bi tamošnjoj Crkvi bilo od koristi kad bi u svojim redovima imala stručnjaka za komunizam“, kaže o. Magnis-Suseno. Tako je u Indoneziju došao 1961. godine, a nekoliko godina kasnije, u jesen 1965. godine, nakon puča generala Suharta, svjedočio je krvavom progonu komunista.

Magnis-Suseno napisao je doktorsku tezu o razmišljanju mladog Karla Marxa početkom 1970.-ih u Münchenu i, nakon povratka u Indoneziju, počeo predavati na Filozofskom sveučilištu Driyarkara u Jakarti gdje predaje i danas. Dugo godina bio je i rektor zavoda koji su osnovali isusovci, franjevci i nadbiskupija u Jakarti. Plemićki naslov zamijenio je javanskim prezimenom.

Rođen kao Franz Graf von Magnis u današnjem poljskom gradu Eckersdorfu (tada u pokrajini Donja Šleska), odrekao se plemićke titule kada je prihvatio indonezijsko državljanstvo i odabrao javansko ime Suseno. „Tek sam kasnije saznao da to ime na sanskrtu znači ‘činiti dobro’“. Činiti dobro, piše KNA u članku koji prenosi Domradio, provlači se poput crvene niti kroz život i rad toga borca za socijalnu pravdu, ljudska prava i vjersku toleranciju, koji je uvijek podržavao učenje Drugog vatikanskog koncila (1962.-1965.). Načela koja nisu bila nimalo strana ostalim članovima obitelji Magnis, poput njegove tetke Gabriele “Meme” Magnis, koja je tijekom razdoblja totalitarnog nacizma brinula o katolicima nearijevcima, a zajedno s kardinalom Adolfom Bertramom iz Breslaua pomagala je i Židovima.

Promicatelj dijaloga između muslimana i kršćana, zaljubljenih u javansku kulturu i etiku, koju karakterizira razumijevanje konkretnih životnih situacija i nastojanje da se u sukobima pronađe kompromis, od početka je fasciniran mjestom i ljudima. „Javanci poštuju druge religije. Oni smatraju da čovjek treba slijediti religiju koju u sebi ćuti“, kaže autor knjige „Javanska mudrost i etika: studije o moralu Istoka“. U svojoj drugoj knjizi “Garuda u usponu: moderna Indonezija”, objavljenoj 2015. godine, indonezijski politički savjetnik i promotor dijaloga između muslimana i kršćana opisuje burne godine nakon pada Suhartove diktatore 1998. godine, O. Magnis-Suseno htio bi svoj 85. rođendan proslaviti mirno i skromno. “Vjerojatno ću pojesti tjesteninu i popiti pivo s nekoliko subraće i prijatelja”, rekao je.

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi