Vijesti - Nastavak rada Redovitog provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventua

 

Nastavak rada Redovitog provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventua

Nastavak rada Redovitog provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventua Objavljeno: 10. 03. 2014 - 07:34

U ponedjeljak 10. ožujka, rad Provincijskog kapitula nastavljen je Duhovnim uvodom. Pročitano je predavanje našega pokojnog redovničkog subrata fra Špire Marasovića pod nazivom Uloga poglavara u redovničkoj zajednici. Potom je uslijedilo izvješće provincijalnog ministra fra Ljudevita Maračića o proteklom četverogodišnjem razdoblju. Na drugoj sjednici analiziraju se različita kapitularna izvješća koja imaju za cilj napraviti jednu temeljitu provjeru života i djelatnosti provincije u proteklom četverogodištu. 

U ponedjeljak je nakon radnog dijela uslijedilo euharistijsko slavlje u crkvi sv. Antuna u 19 sati koje je predslavio fra Ljudevit Maračić, provincijalni ministar u koncelebraciji sa svom braćom kapitularcima. U svojoj homiliji, provincijalni ministar govorio je o franjevačkom poimanju kapitula i onima kojima se na kapitulu dodjeljuju službe i dužnosti odgovornosti i služenja. Tom prigodom rekao je kako se zna dogoditi nećkanje u prihvaćanju izbora i da se braća znaju otimati službama, smatrajući se neprikladnima, nespremnima i nedostojnima. Stoga je provincijalni ministar svoj braći u duhu evanđeoske poruke rekao da nikada ne zaborave da su suradnici Božji i služitelji braće pri tome parafrazirajući riječi sv. Pavla: „Ne živim ja, ne djelujem ja, ne upravljam ja, nego Krist je koji živi, koji djeluje, koji upravlja preko mene“.

U plenarnom dopodnevnom zasjedanju, u utorak, 11. ožujka s početkom u 9 sati nastavljen je rad Provincijskog kapitula u kojem su iznesena i ostala provincijska izvješća. Potom su u poslijepodnevnom dijelu zasjedala različita radna tijela koja imaju za cilj pripremiti završni dokument provjere – vrednovanja proteklog razdoblja.

Euharistijsko slavlje u crkvi sv. Antuna u 19 sati predslavio je generalni asistent Reda fra Miljenko Hontić, a propovijedao je generalni ministar Reda fra Marco Tasca. U svojoj homiliji generalni ministar je istaknuo da prije nego što počinjemo moliti trebamo razmisliti jesmo li spremni prihvatiti promjenu, svoj način gledanja stvari, obraćenje srca na koju nas molitva poziva. Često smo privrženi svome načinu razmišljanja i gledanja stvari te nas upravo zbog toga molitva ne mijenja. Nadalje, generalni ministar je rekao da ukoliko želimo poboljšati naše međuljudske odnose bilo u obiteljima bilo u našim redovničkim zajednicama moramo svoj pogled usmjeriti prema Gospodinu te poboljšati najprije svoj osobni odnos prema Bogu pouzdavajući se Njega. U suprotnome, ukoliko sami budemo nešto pokušavali doživjet ćemo neuspjeh. Na kraju, generalni ministar je pozivajući kako vjernike, tako i okupljenu braću kapitularce, pozvao da nasljedujući primjer svetoga Franje i svetoga Antuna uvijek molimo Gospodina da znamo razabrati one bitne stvari koje su nam nužne i neophodne za naš život u Kristu.

(fra Vladimir Vidović, pomoćnik tajnika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Susret animatora za duhovna zvanja

U Splitu, na Kmanu od 14. do 16. rujna 2020. godine. 

Redovnički dani

Split, 18-19. rujna 2020.

Dubrovnik, 19. rujna 2020.

Zagreb, 25-26. rujna 2020.

Rijeka, 26. rujna 2020.

Đakovo, listopad 2020.

Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. listopada 2020.

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

tema: Gospodine, daj da ozdravim!

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Vijesti
Vijesti
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi