Vijesti - Najavljeno obilježavanje Ignacijanske godine

 

Najavljeno obilježavanje Ignacijanske godine

Najavljeno obilježavanje Ignacijanske godine Autor: ika
Objavljeno: 13. 05. 2021 - 14:48

Provincijal Hrvatske pokrajine Družbe Isusove p. Dalibor Renić je u emisiji Aktualno HKR-a 13. svibnja najavio početak Ignacijanske godine koju će, povodom 500. obljetnice obraćenja sv. Ignacija, Družba Isusova obilježavati od 20. svibnja 2021. do 31. srpnja 2022. godine.

P. Renić podsjetio je da se Ignacijanska godina slavi u spomen na 500. obljetnicu ranjavanja Ignacija Lojolskog topovskim tanetom u bici kod Pamplone. Tada je, ranjen i u bolnici, počeo promišljati o svome životu i razlučivati Božju volju i poziv u svome životu.

“Ovim događajem obilježavamo 500 godina Ignacijeve duhovnosti, od koje danas žive milijuni. Mnogi ljudi su se na njoj nadahnjivali, ne samo isusovci, nego i drugi redovnici i redovnice, pa i biskupijski svećenici i laici. Ta je duhovnost za ljude koji su aktivni, odnosno koji žele biti kontemplativni, ali u akciji. Mnogi su po njoj pronašli svoj put do Boga, upravo zahvaljujući svetom Ignaciju. Naravno, najvažnija i najpoznatija stvarnost te duhovnosti su Duhovne vježbe koje postoje u brojnim oblicima i načinima i zasigurno su najvažnija ostavština svetog Ignacija. Zanimljivo je da mi njega, premda je živio u 16. stoljeću, i danas možemo nasljedovati i primjenjivati njegove savjete u izgradnji vlastite duhovnosti, upravo kroz Duhovne vježbe”, poručio je p. Renić.

“Obilježje isusovačke duhovnosti, ali i teologije i načina funkcioniranja, jest da ono što nam je dano po prirodi, sve može biti na Božju slavu. Tipična oznaka isusovačke, ignacijanske duhovnosti jest tražiti i nalaziti Boga u svim stvarima. Isto se može primijeniti i na ljude, kojegod talente ili temperament imali, makar ponekad bili vatreniji, tvrđi ili pak nježniji. Svakoga Bog može upotrijebiti i za svakoga ima neka služba u izgradnji Kraljevstva Božjega”, dodao je provincijal Renić.

Ujedno je podsjetio i da će Družba 2022. godine slaviti 400. obljetnicu kanonizacije svoga utemeljitelja, kada je Ignacije u popis svetaca Katoličke Crkve uvršten zajedno s, primjerice, sv. Franjom Ksaverskim i sv. Terezijom Avilskom.

Pater Renić je podsjetio da će slavlje početka Ignacijanske godine u Zagrebu biti 20. svibnja misnim slavljem koje će u Zagrebu predvoditi apostolski nuncij nadbiskup Giorgio Lingua. “To će biti misa koju ćemo slaviti u ozračju našeg isusovačkog zajedništva, sa suradnicima i prijateljima. Kad smo pitali generalnog poglavara kako ćemo obilježiti ovu godišnjicu obraćenja, on je rekao: ‘Obraćenjem, osobnim i institucionalnim, bez trijumfalizma i pokazivanja velikih uspjeha.’ Obilježavanje ove godine prije svega će, dakle, biti usredotočeno na tu potrebu našeg unutarnjeg rasta u duhu. Bit će to i godina bogata programima trajne formacije, odnosno duhovne izgradnje i življenjem Duhovnih vježbi. Bit će riječi i o življenju siromaštva, kao i o poznavanju Ignacijeve izvorne duhovnosti. Kroz različite oblike formacije to želimo podijeliti sa suradnicima, da Ignacija bolje upoznaju i oni, a potom i širi krug naših prijatelja i svi vjernici”, naglasio je sugovornik HKR-a.

Godina će biti zaključena 31. srpnja 2022., na liturgijski blagdan sv. Ignacija. Toga dana planirano je i održavanje Europskog susreta Ignacijanske mladeži MAGIS, koji se obično odvija u nekoj od europskih zemalja. Sljedeće godine domaćin toga susreta mogla bi biti Hrvatska, odnosno Split. Središnji pak dan proslave je 12. ožujka sljedeće godine, kada se obilježava 400. obljetnica kanonizacije sv. Ignacija.

“Pozvani smo dijeliti našu karizmu s mladim ljudima i muževima, sa svima koji koji su prikladni za isusovačku karizmu i što ona može dati danas Crkvi i svijetu i mogu li se pronaći u njoj – to je jedna važna zadaća. Usto, imat ćemo provincijsku Kongregaciju na kojoj ćemo razgovarati o onome što se može unaprijediti i izazovima u ovim dosta neobičnim vremenima u kojima živimo, osobito u Hrvatskoj i Zagrebu, primjerice potres i pandemija. Uvijek zapravo ostaje onaj glavni izazov da se pronađemo, da dopustimo da nam Bog promijeni pogled i da vidimo svijet onakvim kakvim ga Krist vidi. Rekao bih da treba i zahvaliti Bogu jer doista se, u zadnjih par desetljeća, događa ne samo u Družbi nego i u Crkvi jedan povratak i veliki interes baš za Ignacija i njegovu duhovnost. To je trenutak koji trebamo iskoristiti”, zaključio je p. Renić.

https://soundcloud.com/hrvatska-katolicka-mreza/aktualno-u-1115-130521

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi