Vijesti - Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije

 

Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije

Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije Objavljeno: 06. 12. 2014 - 00:22

Nadbiskupijski susret osoba posvećenog života Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je u subotu, 6. prosinca u franjevačkom samostanu u Slavonskom Brodu. Sudjelovalo je stotinjak redovnica i nekoliko redovnika te članovi udruga i instituta posvećenog života. Nazočan je bio i mons. Ivan Ćurić, generalni vikar nadbiskupije.

Nakon pozdravnih riječi s. Ksenije Majstorović, nadbiskupijske povjerenice za osobe posvećenog života i domaćina gvardijana fra Franje Jurinca prigodno predavanje na temu „Život i posveta vremena", održala je s. Krista Mijatović, vjeroučiteljica u Osijeku. Ona je progovorila o problemima s kojima se susreću osobe posvećenog života. „Najčešći problemi su da ne znamo šutjeti, ne znamo mirovati, ne znamo razumjeti cjelinu, ne razlikujemo bitno od nebitnog, dragocjeno od bezvrijednog i ne znamo biti sami sa sobom", naglasila je s. Krista. Dodala je kako se svi borimo s vremenom koje je definirati bilo teško i najvećim filozofima. U nastavku je rekla kako se suvremeni čovjek bori usporiti vrijeme, zaustaviti ga, pokušava ga nadići, a ono je prolazno i teče. „Vrijeme se nadilazi upravo nadilaženjem, izdizanjem iznad, perspektivom vječnosti, nadilazi se posvećivanjem. Vrijeme se posvećuje puštanjem vječnosti u vrijeme", istaknula je s. Krista. Nakon predavanja slijedile su na istu temu radionice u kojima su analizirali slike svih časova iz Časoslova.

Euharistijsko slavlje u crkvi Presvetog Trojstva uz mons. Ćurića te slavonskobrodskog dekana Ivana Lenića predvodio je domaći gvardijan fra Franjo Jurinec. U propovijedi o. Jurinec je naglasio kako Crkva od posvećenih osoba očekuje da sa zahvalnošću gledaju u bližu povijest, s nadom promišljaju o budućnosti, budu profesionalci u molitvi te zaljubljeno žive sadašnjost. „Trebamo se staviti na raspolaganje Crkvi, Bogu i svakom čovjeku; važno je da u svom redovničkom životu uz molitvu barem osam sati i radimo; ako su naše zajednice zdrave i Crkva je zdrava i tu je izvor novih zvanja", rekao je između ostalog o. Jurinec. Pozdravu riječ i zahvalu domaćinima i organizatorima, Nadbiskupijskom povjerenstvu za osobe posvećenog života na čelu sa s. Majstorović uputio je na kraju generalni vikar mons. Ćurić. (ika)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi