Vijesti - Na Košljunu održani Dani sluge Božjega fra Ive Perana

 

Na Košljunu održani Dani sluge Božjega fra Ive Perana

Na Košljunu održani Dani sluge Božjega fra Ive Perana Objavljeno: 14. 09. 2014 - 13:15

O desetoj obljetnici prelaska u vječnost sluge Božjega fra Ivana Perana, koji je svojim životom obilježio život Crkve, Provincije sv. Jeronima i naše Domovine, svjedočili smo o zahvalnosti prema Bogu na daru jednoga života koji i danas govori o prisutnosti Mira i djelotvornosti Dobra kroz održane Dane u čast sluge Božjega fra Ivana Perana. Upravo Mir i Dobro, te temeljne oznake franjevačkog poslanja i identiteta, ostvarene su na čudesan, radostan i dojmljiv način u životu ovog Božjeg ugodnika. Evanđeoska radost izrečena kroz Mir i Dobro, a koja oduševljava i nadahnjuje okupila je i veliki broj vjernika na svim događanjima koja su održana u okvirima Dana sluge Božjega.

Prvog dana u četvrtak, 12. rujna, izvršen je svečani obred prijenosa tijela sluge Božjega iz zajedničke samostanske grobnice na Košljunu u samostansku crkvu Navještenja Marijina. Skromno uređeni grob u koru iza oltara urešen dojmljivim reljefnim prikazom u bronci Aleksandra Zvjagina tako je postao mjesto spomenskog hodočašća na život fra Ive Perana i iščekivanja uskrsnuća njegova tijela. Sam obred prijenosa je predvodio msgr. Valter Župan, biskup krčki, a osobitu ulogu unutar obreda su imali i posebno imenovani službenici za tu prigodu koji su svojim radom i prisutnošću olakšali spomenuti prijenos. U sklopu obreda, slavljena je i Služba riječi unutar koje je biskup krčki izričući homiliju naglasio kako je Božja logika drukčija od ljudske logike, te kako ulazeći u tu Božju logiku postajemo svjedoci koji ostavljaju sveti trag, sličan onom tragu kakvog je ostavio i fra Ivan Peran u svojem životu. Uz pjesmu »Uskrsna radost« fra Ive Perana i uz prisutnost većeg broja braće Provincije sv. Jeronima te rodbine Sluge Božjega, tijelo je položeno u novi grob.

U petak, 13. rujna, u istoj crkvi održan je koncert pjevačkih zborova djece, mladih i odraslih s otoka Krka padre Ivu u čast. Svojim vedrim, lijepim i radosnim pjevanjem osobito su razgalili srca svih prisutnih dječji zbor župe Krk »Kapljice« koji su ujedno i upriličili pojedine scenske prikaze iz knjige »Svetost sa srcem«, u kojoj su sadržane vedre crtice iz fra Ivina života. Osim njih nastupili su i zbor mladih iz župe Punat; zatim klapa Srednjoškolskog centra iz Krka »Nevera«; muška klapa »Rašketa« iz Punta; ženska klapa »Puntarke« i ženski ansambl »Vedra budućnost«, u kojem sudjeluju žene i djevojke koje su devedesetih godina bile članice zbora mladih što ga je utemeljio sluga Božji fra Ivo Peran. Pjevanje koje je bilo obilježeno ritmničnošću glazbe i ljepotom riječi, svjedočilo je o radosti zbog okupljanja na spomen jednoga života koji čak i danas, deset godina poslije smrti, snažno, živo i radosno govori o Bogu.

Na sam dan Uzvišenja svetoga Križa, u subotu 14. rujna, na dan prijelaza u vječnost fra Ive Perana, održano je svečano euharistijsko slavlje kojeg je predvodio msgr. Valter Župan, biskup krčki, u zajedništvu sa tridesetak svećenika. Izričući prigodnu homiliju, krčki biskup msgr. Valter Župan istaknuo je kako se izvor ljepote i snage života fra Ive Perana pronalazi u zajedničkom životu s Bogom koji svojih ne ostavlja ni u svakodnevnim pustinjama, te je predočio povezanost s još jednim slugom Božjim iz Krčke biskupije – Antonom Mahnićem koji je rođen za svijet na dan fra Ivinog rođendana za nebo. Nakon euharistijskog slavlja, koje je bilo protkano melodijama sluge Božjega u izvedbama zborova iz Punta, Rijeke (iz župe sv. Nikole Tavelića, a kojega je kroz brojne godine vodio upravo fra Ivo Peran), Kaštel Staroga i Krka, predstavljena je i nova knjižica o sluzi Božjemu – pripravljena upravo za tu prigodu – od strane vicepostulatora fra Bernardina Škunce. Fra Bernardin je u svojem predstavljanju istaknuo kako život fra Ivana Perana može biti poticaj življenju radosti u našem svakodnevnom životu, te kako od njega možemo naučiti kako zadobiti Kristov pogled na sve događaje našega života. U programu je pritom upriličen i mali koncert u čast fra Ivana Perana, kojeg su izveli spomenuti zborovi, te Špiro Boban, prvak opere splitskog HNK.

Nakon što su svi prisutni zajednički otpjevali pjesmu fra Ive Perana »Uskrsna radost«, uslijedio je ophod oko oltara do groba sluge Božjega gdje su se mnogi zadržali u osobnoj molitvi. Po završetku programa svi košljunski gosti pozvani su na domjenak koji su priredila braća franjevci u klaustru i samostanskoj blagovaonici.

(www.ofm-sv-jeronim.hr)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 
 
Seminar za medicinske sestre/braću

Ludbreg, 9-11. 10. 2020. OTKAZANO

voditelj: mons. mr. Bože Radoš, biskup varaždinski

Izborna skupština HRK

15. listopada 2020. godine u Franjevačkom samostanu u Dubravi (Zagreb)

Vijeće HBK za UPŽ i DAŽ

Susret Vijeća HBK za UPŽ i DAŽ s (nad)biskupijskim povjerenicima za UPŽ i DAŽ: 28. listopada 2020. u 10.00 sati (Ksaverska cesta 12a).

Izdavaštvo

Posvećeni život
Posvećeni život
Cor orans
Cor orans
Vijesti
Vijesti
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Nedjelja Dobroga Pastira 2020.
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi