Vijesti - Na tribini “Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo” predstavile se Isusove male sestre

 

Na tribini “Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo” predstavile se Isusove male sestre

Na tribini “Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo” predstavile se Isusove male sestre Autor: IKA/hkvrpp/foto: M. Belošević
Objavljeno: 28. 04. 2015 - 20:25

Bratsku ljubav stavljaj iznad svih pravila

Druga u nizu tribina "Upoznajmo redovnike i redovnice s kojima živimo" koju u Godini posvećenog života organizira Narodno sveučilište Dubrava i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica održana se u utorak 28. travnja u Kulturnom centru Dubrava. U toj prigodi Isusove male sestre predstavila je m. s. Vesna Zovkić.

Pozdravljajući okupljene, predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević, OFMCap., istaknuo je kako se u nizu inicijativa koje se događaju u Godini posvećenog života događa i ta tribina, koja je "doista originalna, jer se tiče lokalne zajednice". Izrazio je radost prisutnosti velikog broja zainteresiranih, ali i redovnica više družbi, pa i onih koje ne djeluju na području Dubrave.

Govoreći o samim Isusovim malim sestrama, podsjetio je kako su sestre ranije djelovale u Dubravi iz koje su otišle na Trnje. No, kad su se vratile, o. Šarčević čuo je vrlo znakovitu reakciju stanovnika Dubrave - "vratilo nam se evanđelje". Mi, redovnici, trebali bismo donositi evanđelje, a sestre su nam primjer u tome, rekao je.

Moderatorica i jedna od inicijatorica tribine dr. Lucija Franić Novak pojasnila je raznog pokretanja toga niza, te izrazila radost što je "Isus s redovnicima ušao u tu kulturnu ustanovu".

Predstavljajući Isusove male sestre koje je osnovala m.s. Magdalena, citirala je nekoliko njezinih misli. Govoreći pak o m.s. Vesni naglasila je kako se ona nakon dvanaest godina vratila iz Afrike, te djeluje u zajednici u Dubravi. U tom vidu pročitala je nekoliko njezinih misli, osvrta na godine koje je provela u Africi gdje se brinula u teško oboljelima, umirućima. Posebno znakovite su riječi: "Pokraj umirućih imala sam osjećaj kao da se osoba na neki način odvaja od svoga religioznog okvira koji ju je podržavao tijekom života, i da se čovjek sam, ličen svega, približava svom Stvoritelju. Ne umire musliman, ni kršćanin, umire čovjek".

Samu zajednicu temeljenu na duhovnosti malog brata Karla m. s. Vesna predstavila je multimedijalnom prezentacijom koja je uz niz misli nasljedovanja Isusa, dala i poticaje za svakodnevno življenje i svjedočenje evanđelja u susretu s drugima. Citirala je također riječi m.s. Magdalene: "Bratsku ljubav stavljaj iznad svih pravila, kao najveće pravilo jer to je Gospodinova zapovijed. Budi mala sestra i prijateljica svih: kršćana ili nekršćana, sretnih ili nesretnih, bogatih ili siromašnih iz koje god sredine dolazili. Svi ste vi braća, jer imate jednog Oca. Željela bih da vjerujete da može postojati pravo prijateljstvo, duboka privrženost između bića koja nisu ni iste religije, ni iste rase, ni iz iste sredine. Isus je umro da razasutu djecu Božju skupi u jedno".

U drugom dijelu tribine razvio se razgovor između sudionika i malih sestara. M.s. Vesni pridružile su se i druge sestre bratstva iz Dubrave m.s. Josipa, m.s. Maria Grazia i m.s. Denise.

Kako su njih sve tri strankinje, bila je prigoda čuti i počecima djelovanja u Hrvatskoj, a posebice u Zagrebu, gdje su od početka dobro prihvaćene. Tomu su posvjedočili i mnogobrojni posjetitelji njihova bratstva. Prisutne je posebno zanimala prisutnost sestara u muslimanskom svijetu te je istaknuta sličnost sa sv. Franjom koji je i sam pohodio sultana Malik-al-Kamila, a braću poticao na odlazak u muslimanski svijet.

Na kraju je najavljeno da će se na trećoj tribini, 26. svibnja, predstaviti franjevci kapucini.

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi