Vijesti - Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, pohodio karmel u Brezovici

 

Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, pohodio karmel u Brezovici

Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, pohodio karmel u Brezovici Objavljeno: 26. 12. 2014 - 00:58

Mons. Lucijan Avgustini, biskup Sapë i potpredsjednik BK Albanije, posjetio je u petak 26. prosinca samostan bosonogih karmelićanki u Brezovici u pratnji vlč. Ivice Berdika, biskupovog kolege sa studija i župnika u Botincu. Biskup je predvodio svečanu Večernju Časoslova u čast sv. Stjepana, a nakon kratkog čitanja uputio je redovnicama nekoliko poticajnih misli.

„Bog je svjetlost koja je došla na svijet da čovjek ne ostane u tami. To je nakana i Puta svjetlosti u Jubilarnoj 500. obljetnici rođenja sv. Terezije Avilske, koja je vidjela pravo svjetlo i željela ga je donijeti svima koji žive u tami. Tako i vi možete svojom molitvom donijeti Božje svjetlo svima oko vas. To svjetlo ostavili su Crkvi i mučenici: posebno sv. Stjepan, kao i albanski mučenici. Albanija je mučenička zemlja. Krv mučenika pravo je bogatstvo za život vjere. Po mučenicima vidimo svjetlost koja nas osvjetljuje", istaknuo je između ostalog biskup Avgustini i zaželio redovnicama da poput sv. Stjepana, prvomučenika, koji je krvlju zasvjedočio svoju ljubav prema Kristu Gospodinu, i one budu svojim životom molitve svjedoci te Kristove ljubavi.

Nakon Večernje i biskupovog blagoslova, mons. Lucijan se susreo s karmelićankama u srdačnom razgovoru. Čestitao im je Božić i božićne blagdane, izručio im je pozdrave njihovih sestara u Albaniji, u Karmelu Sv. obitelji i sv. Mihaela arkanđela u Nënshatu, Shkoder, koji pripada njegovoj biskupiji, te ih izbliza upoznao s vjerskim i društvenim prilikama u Albaniji.

Tako je izrazio radost zbog prisutnosti Karmela u Albaniji od 2003. godine, koji već donosi nove plodove vjere i duhovnosti, a postao je i pravo hodočasničko mjesto. Tome su pridonijeli i karmelićani iz Italije koji su ove godine otvorili prvi muški Karmel, a on je u funkciji duhovnog centra s nakanom da produbi vjeru u albanskoj Crkvi i narodu. Posebni obol na tom području utisnuo je pastoralni pohod pape Franje, 26. rujna ove godine, koji je bio oduševljen vjerom, svjedočenjem, mladošću i međureligijskom suradnjom različitih konfesija na području Albanije.

Albanija se kulturno, vjerski i duhovno uzdiže zahvaljujući svestranoj djelatnosti domaće Crkve, kao i misionara iz Hrvatske, Italije i Njemačke. Trenutačno je u Albaniji 18% katolika, 20% pravoslavnih, 42% muslimana, 8% ateista i 12% ostalih. No, dosta brzo nakon pada željeznog komunizma duh materijalizma prodire i u Albaniju, osobito u veće gradove, primijetio je biskup Avgustini. Stoga je prisutnost Karmela važna i ohrabrujuća za budućnost Crkve u Albaniji i za njezin narod. (www.karmel.hr/hkvrpp)

 
 
Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
XXXVII. REDOVNIČKI DANI

Dar vjernosti - radost ustrajnosti
Split, 17-18. rujna 
Dubrovnik, 18. rujna
Zagreb, 24-25. rujna
Rijeka, 25. rujna
Đakovo (Osijek), 2. listopada

Seminar za medicinske sestre redovnice

Ludbreg 8-10. listopada; voditelj: mons. Bože Radoš; tema: Gospodine, daj da ozdravim

53. Skupština HRK

13. - 14. listopada u Franjevačkom samostanu (Avenija Gojka Šuška 2)

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 1 (2021)
Vijesti 1 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi