Vijesti - Misno slavlje u Zagrebu u povodu Dana posvećenog života

 

Misno slavlje u Zagrebu u povodu Dana posvećenog života

Misno slavlje u Zagrebu u povodu Dana posvećenog života Objavljeno: 02. 02. 2013 - 00:53

U zagrebačkoj prvostolnici svečano misno slavlje u povodu Dana posvećenog života u subotu 2. veljače predvodio je pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. U koncelebraciji su bili predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Vinko Mamić, te još tridesetak svećenika većim dijelom redovnički poglavari.

Na početku mise biskup Pozaić blagoslovio je svijeće.

U prigodnoj homiliji, podsjetio je kako Biskupska sinoda o novoj evangelizaicji održana prošlog listopada u Rimu nije mogla zaboraviti članove Crkve koji žive u staležu posvećenog života, te se svakog dana prikazuju poput Isusa u hramu za spas čovjeka i svijeta. Osobe posvećenog života usred ovoga svijeta svjedočanstvo su onostranosti neprolaznosti, vječnoga života i živi poziv u našu domovinu koja je na nebesima.

Redovnice i redovnice, svi pripadnici posvećenog života sami po sebi već su navještaj, evangelizacija onih vrednota koje se temelj i opravdanje ljudskog života u svim pogodnim i nepogodnim okolnostima na ovozemaljskom životnom putovanju, rekao je biskup, te naglasio kako polazeći od obitelji kao ishodišta vjere i svetosti Sinoda ističe "obiteljski je život prvo mjesto u kojem se evanđelje susreće s običnim životom i pokazuje svoju sposobnost da preobrazi temeljne uvjete postojanja u obzor ljubavi. No za svjedočenje Crkve nije ništa manje važno pokazati kako ovozemno postojanje ima ispunjenje koje nadilazi ljudsku povijest i proteže se k vječnom zajedništvu s Bogom." (usp. Poruka Božjem narodu, br. 7). Doista, obitelj po svom karakteru nadilazi sve povijesne mijene i promjene.

Poruka Sinode progovara izričito o posvećenom životu i kaže "svjedoci tog onozemaljskog obzora smisla ljudskog života u Crkvi i svijetu su oni koje je Gospodin pozvao na posvećeni život. Upravo zato jer su potpuno posvećene njemu u vršenju siromaštva, čistoće i poslušnosti, posvećene su osobe znak budućeg svijeta koji relativizira svako dobro ovoga svijeta." (usp. br. 7).

Crkva s radošću prepoznaje prisutnost mnogih žena i muškaraca koji su svojim životom postali znak evanđelja, bilo uslijed svijeta, bilo skrivene i dobro poznate, cijenjene i voljene u ljepoti klauzure i kontemplacije. I po njima Kristova ljubav, karitas pokreće i mijenja povijest, čuva nadu u pobjedu dobra, istine i pravde i oni svjedoče "vrata paklena neće nadvladati", upozorio je biskup Pozaić, te u tom kontekstu ponovno podsjetio na riječi sinodalnih otaca koji zahvalni osobama posvećenog života za svjedočanstvo vjernosti iznose poziv "Pozivamo ih da se afirmiraju kao svjedoci i promicatelji nove evangelizacije u raznim područjima života već prema karizmi svojih ustanova." (usp. br. 7).

Usred pustinje života, usred izopačenosti oni u progonu i izbjeglištvu, oni u osobnim usponima i padovima, mnogi pojedinci i obitelji, stariji i mlađi u potrazi za istinom i smislom života raduju se kad naiđu na posvećene osobe i zajednice, 'studence vode žive'. Raduju se u nadi da će posvećeni štititi vjerno i beskompromisno svaki život i svako dijete i dostojanstvo svake ljudske osobe stvorene na sliku Božju, naglasio je biskup, te homiliju završio riječima "s pouzdanjem i ljubavlju upiremo naš pogled prema nebu, prema Mariji plemenitoj majci, prema Mariji plamtećoj svijeći, zvijezdi našeg životnog hodočašća na putu u nebesku domovinu. Marija Bezgrešna i Bogu posvema posvećena trajno prisutna u Crkvi neka nas vodi prema sve većem predanju i posvećenju, prema punini od Boga nam ponuđene svetosti".

Na kraju mise prisutni redovnici i redovnice obnovili su svoje zavjete, a potom je riječ zahvale predvoditelju slavlja uputio o. Mamić

Budući da ste i vi redovnik na poseban način doživljavate ovaj dan koji je davne 1997. ustanovio bl. Ivan Pavao II. Vjerujem da je redovničko poslanje i djelovanje u ovom trenutku u našoj domovini od posebnog značenja kako za život, tako i za život svakog njezinog stanovnika. Zato je ovo današnje slavlje i ovo zajedničko okupljanje trenutak ohrabrenja i međusobne podrške, bez koje ne bismo mogli u punini odgovoriti na izazov vremena. Danas ste bili znak toga zajedništva, na čemu vam od srca zahvaljujem, rekao je o. Mamić, te biskupu Pozaiću čestitao osmu godišnjicu imenovanja za pomoćnog biskupa zagrebačkog. Sve pak je pozvao na povezanost u molitvi "kako bi ovaj svijet upoznao da nas je Bog izabrao i za svoje glasnike odredio".

 
 

Galerija slika:

Poveznice:
Povratak na sve vijesti
 

Najave događanja

 
Škola za novakinje

Zimski semestar (Zagreb, 5. listopada - 15. prosinca 2021.)

Adventska duhovna obnova

12. prosinca 2021. (Franjevački samostan - Avenija Gojka Šuška 2, Zagreb); s. Mirjam Peričić, OP "Praštanje za pojedinca - pomirenje za zajednicu"

Izdavaštvo

Dar vjernosti
Dar vjernosti
Vijesti 2 (2021)
Vijesti 2 (2021)
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Nedjelja Dobroga Pastira 2021.
Posvećeni život (2020)
Posvećeni život (2020)
Zlatni jubilej naše Konferencije
Zlatni jubilej naše Konferencije
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)
“Njihovo je kraljevstvo nebesko” (radni listovi)

Linkovi